Business report: Cum sa-ti cumperi stagiu de pensie: 2.280 de persoane si-au cumparat "vechime": 3.000 de lei pentru un an; Efectul biletelor de avion cu 5 euro de la Ryanair; Frank Timis ar putea falimenta o tara: Cere despagubiri cat veniturile statului pe doi ani
Cum sa-ti cumperi stagiu de pensie: 2.280 de persoane si-au cumparat „vechime”: 3.000 de lei pentru un an.Pana la 1 decembrie, aproape 3.000 de persoane si-au cumparat vechimea in munca necesara iesirii la pensie, potrivit unui raspuns oferit cursdeguvernare.ro de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP). Suma medie platita de fiecare este de aproximativ 3.000 de lei pentru un an, ceea ce inseamna 15.000 lei, pentru 5 ani de stagiu de cotizare. Valoarea cotizatiei retroactive este aleasa de persoana care cumpara vechime si nu poate fi mai mica decat cea a contributiilor sociale corespunzatoare salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata din perioada vizata, dar nici mai mare decat contributiile pentru 5 salarii medii brute, scrieCurs de Guvernare.
Efectul biletelor de avion cu 5 euro de la Ryanair.Din ce in ce mai multi romani circula cu avionul pe masura ce companiile aeriene, in special cele low-cost, vin cu noi destinatii si oferte. Cu 20% a crescut traficul de pasageri in primele noua luni din acest an, arata datele de la Institutul National de Statistica. Peste 12 milioane de pasageri au calatorit cu avionul in Romania si in afara tarii, arata datele INS pentru primele noua luni din acest an. Cresterea este cu 20% fata de numarul de pasageri inregistrati in aceeasi perioada a anului trecut. Din cei 12,5 milioane de pasageri, aproape 11 milioane au calatorit spre destinatii din afara tarii, in timp ce pe rutele interne au calatorit 1,15 milioane de pasageri, arataEconomica.
Frank Timis ar putea falimenta o tara: Cere despagubiri cat veniturile statului pe doi ani.Trei companii care fac parte din Pan African Minerals Group, controlat de milionarul roman Frank Timis, cer despagubiri in valoare de 385 mil. dolari statului african Burkina Faso pe care il acuza ca a blocat dezvoltarea uneia dintre cele mai mari mine de mangan din lume. Potrivit unei cereri de arbitraj adresata Curtii Internationale de Arbitraj a Camerei Internationale de Comert, situatia provine dintr-o disputa asupra depozitului Tambao din coltul nord-estic al tarii vest-africane. Una dintre firmele lui Timis, Pan African Burkina Limited (PAB), a cumparat in iunie 2012 drepturile de exploatare a minei Tambao, care se presupune ca are rezerve de mangan de 100 milioane de tone, informeazaCapital.
Toate exemplarele Aston Martin AM-RB 001 au fost deja rezervate. Acum cateva luni, Aston Martin a prezentat hypercar-ul AM-RB 001, prototip dezvoltat in colaborare cu Red Bull Racing. La acel moment, oficialii producatorului britanic au anuntat ca vor fabrica 150 de unitati de strada, dar si ceva exemplare pentru circuit. Astazi, reprezentantii Aston Martin au spus ca toate cele 150 de exemplare de strada au fost deja rezervate. Sub capota modelului britanic se va afla un motor V12 aspirat natural care va produce 900 CP, iar masa totala va fi de 900 de kilograme. Versiunea de circuit ar urma sa beneficieze de ceva mai multe elemente aerodinamice, lucru care duce la performante de top, noteazaAuto-Bild.
Bancile din Romania stau mai bine decat media europeana la aproape toti indicatorii. 2016 se prefigureaza al doilea an consecutiv de profitabilitate crescuta pentru sistemul bancar din Romania. La noua luni, bancile din Romania aveau, pe medie, un randament al capitalurilor de doua ori peste media europeana. Bancile din tara sunt in top in privinta veniturilor din dobanzi si comisioane si au costuri reduse, dar stau mai prost decat institutiile de credit din Europa la capitolul credite neperformante. Rata ridicata a creditelor neperformante, alaturi de profitabilitatea redusa sunt cele mai mari riscuri ale sistemului bancar european, anuntaProfit.
E gata proiectul „Romania competitiva”: bugetul de implementare ar fi mai mic decat evaziunea fiscala pe principalele impozite si taxe. Ministerul Economiei a anuntat marti finalizarea proiectului pentru dezvoltare economica sustenabila „Romania competitiva”. Bugetul necesar pentru implementarea in totalitate a strategiei „Romania Competitiva” este de 18 miliarde euro si reprezinta circa 10,7% din PIB aferent anului 2016, sau aproximativ 10% din PIB mediu aferent perioadei 2016-2020, potrivit documentului final publicat pe site-ul Ministerului Economiei. Desi pare o suma greu de gasit in bugetele publice, ea este mai mica decat evaziunea anuala, relateazaCurs de Guvernare.
MFP modifica legislatia programului „Prima casa” pentru a putea reduce garantia pe locuintele vechi la 40%. Ministerul Finantelor Publice (MFP) propune modificarea legislatiei pentru ‘Prima Casa’, astfel incat Strategia programului pentru 2017-2021, adoptata recent de Guvern, care prevede stimularea achizitiei de locuinte mai noi de cinci ani, sa intre in vigoare de la data de 1 ianuarie 2017. ‘Prin prezentul proiect se propune introducerea unor reglementari privind garantarea de catre stat in procent de 50% din valoarea creditelor destinate achizitiei de locuinte (exclusiv principalul) a locuintelor noi si/sau consolidate, arataEconomica.