Sari direct la conținut

Business report: Cum sprijina statul economia in recesiune. Guvernul "omoara" un ajutor de 5 milioane de lei, vital pentru intreprinzatori; Ioana Petrescu, despre taxarea marilor averi: Le cerem documente justificative si nu prea vin cu ele. Fiscul ar putea investiga cantaretii de manele; Cati bani pierd romanii la jocurile de noroc

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Cum sprijina statul economia in recesiune. Guvernul „omoara” un ajutor de 5 milioane de lei, vital pentru intreprinzatori. Un program de finantare care asigura de peste zece ani un sprijin esential pentru companii, acordand fonduri pentru incalzirea si curatirea halelor de lucru in care muncitorii lucrau in conditii grele, a fost sufocat de Guvern. Schema de ajutor de minimis, derulata de Ministerul Economiei, intitulata „Sprijin acordat pentru implementarea Programului de crestere a competitivitatii produselor industriale”, in cadrul careia statul pusese pentru 2014 la bataie oricum o suma infima, a fost blocata in anul electoral 2014. In paralel, statul se pregateste insa sa faca rost de sute de milioane de lei pentru amnistierea bugetarilor. Programul care este acum blocat la Ministerul Economiei finanteaza imbunatatirea conditiilor de munca pentru angajati, relateaza EVZ.

Cati bani pierd romanii la jocurile de noroc. Romanii pierd, zilnic, peste un milion de euro numai la celebrele „pacanele”. Venitul mediu lunar al jucatorului de sloturi este de 287 de euro, iar suma medie cheltuita este de 18 euro. De cand cu criza, barbatul de 20 pana spre 40-45 de ani, cu studii medii sau universitare, mare amator de risc si adrenalina sau, pe scurt, pariorul roman, a capatat o inclinatie brusca spre chibzuinta. Numarul jucatorilor – fie ca merg in cazinouri, fie ca prefera aparatele slot-machine, cunoscute sub numele de „pacanele” – a scazut, la fel si miza, si, evident, volumul total al incasarilor. Dar chiar si asa, piata romaneasca a jocurilor de noroc ramane una de amploare: doar doua dintre vicii – „pacanele” si pariurile in cota fixa – au generat in 2012, in mod direct sau indirect, 709 mil. de euro din PIB-ul Romaniei, noteaza Capital.

Ioana Petrescu, despre taxarea marilor averi: Le cerem documente justificative si nu prea vin cu ele. Fiscul ar putea investiga cantaretii de manele. Cele zece persoane selectate de Fisc in cadrul operatiunii privind investigarea si taxarea marilor averi au fost solicitate sa aduca documente justificative privind averea, „si nu prea le aduc”, dupa ce s-au constatat discrepante mari intre ceea ce au si ceea ce platesc la stat, a afirmat, la Adevarul Live, Ioana Petrescu, ministrul Finantelor. „Eu cred ca ANAF-ul trebuie sa ia toate masurile astfel incat toata lumea sa-si plateasca taxele in mod corect. Acest proiect are in vedere compararea averii unui individ cu cat estimam noi ca are de plata la impozit, Si daca exista o discrepanta foarte mare, atunci urmeaza sa analizam un pic sursele de venit ale persoanei respective. In momentul de fata exista zece astfel de persoane care trebuie sa-si justifice veniturile pentru ca exista o discrepanta extrem de mare intre ceea ce se observa ca avere si ceea ce platesc ei ca taxe. Eu sper sa extindem aceasta arie si sa ne uitam la mai multi contribuabili care nu-si platesc taxele in mod corect”.

CE: „BCE a facut pasi importanti pentru a sustine recuperarea zonei euro”. Comisia Europeana (CE) considera ca Banca Centrala Europeana (BCE) a intreprins „pasi importanti” pentru sprijinirea eforturilor nationale si comunitare facute pentru o recuperare economica sustenabila si pentru prevenirea riscurilor unei perioade lungi de inflatie foarte scazuta in zona euro, transmite EFE. Simon O’Connor, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Afaceri Economice si Monetare, nu a vrut sa comenteze masurile specifice de politica monetara ale BCE, dar a sustinut ca, prin aceste masuri, banca sprijina zona euro, scrie Bursa.ro.

Oprescu si Mazare preiau CET-urile din Bucuresti si Constanta. Guvernul cedeaza primariilor din Bucuresti si Constanta toate actiunile pe care le detine la societatile de stat care detin centerale electrice de termoficare din cele doua orase. Primarii din Bucuresti si Constanta se vor ocupa de alimentarea cu apa calda si caldura a celor doua orase, dupa ce termocenteralele din cele doua orase vor fi transferate din subordinea Guvernului catre autoritatile locale, dupa cum se arata intr-un proiect de act normativ elaborat de Departamentul pentru Energiei. Bucurestiul si Constanta ramasesera singurele doua orase din Romania la care Guvernul detinea controlul asupra centralelor electrice de termoficare (CET) care produc agentul termic destinat celor doua societati de distributie a energiei termice RADET care, la randul lor, livreaza apa calda si caldura catre populatie. Toate celelalte CET-uri mari au fost predate Consiliilor Locale, in urma unui proces care a inceput in timpul fostei guvernari PSD, scrie economica.net.

Ce ramane dupa disparitia clasei de pionieri ai capitalismului romanesc. Viitorul unor afaceri cu o valoare cumulata de 2,5 miliarde de euro este incert, in conditiile in care fondatorii acestora sunt arestati, condamnati definitiv sau au decedat. Cine ocupa locul ramas liber? Declinul primilor mari capitalisti romani, ale caror averi s-au construit preponderent dintr-o relatie privilegiata cu mediul politic, lasa un vid si o intrebare: cine le va lua locul? Pana a incerca niste variante de raspuns, e nevoie sa ne mai uitam un pic in trecut. Cu rare exceptii, niciunul dintre cei peste zece oameni de afaceri romani care fie se afla in arest preventiv sau la domiciliu, fie sunt condamnati definitiv nu au avut un plan valid de succesiune in business. Acelasi lucru este valabil in cazul disparitiei lui Dinu Patriciu – romanul care a intrat in istorie prin vanzarea grupului Rompetrol – sau al sinuciderii lui Ilie Vonica, proprietarul grupului farmaceutic Polissano. Lipsa unui plan de succesiune poate echivala, uneori, cu o condamnare la maoarte a afacerii, pentru ca marile businessuri romanesti sunt legate indisolubil de personalitatea (cititi conexiunile) fondatorului. Un exemplu in acest sens este intrarea in insolventa a grupului de transport Edy Spedition, la scurt timp dupa decesul lui Alin Popa, creatorul acestui brand. Integral in Adevarul.

Noua Skoda Fabia: compacta ingenioasa si spatioasa. Noua Skoda Fabia nu impresioneaza doar prin designul emotional, ci este de asemenea mai practica si mai ingenioasa ca niciodata. Noul model ofera spatiu pentru cinci ocupanti si bagajele acestora, chiar daca dimensiunile exterioare sunt compacte si este extrem de agila si usor manevrabila. Portbagajul este cel mai mare din segmentul masinilor de mici dimensiuni. Dupa cum ne-a obisnuit deja Skoda, noua Fabia este disponibila cu pana la 17 detalii Simply Clever, dintre care 9 dotari sunt noi, scrie 24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro