Business Report: Cum va evolua puterea de cumparare a romanilor; Cati bani cere firma de leasing pe o masina pe care altul nu a mai putut sa o plateasca; Dinu Patriciu l-a recrutat pe fostul CEO Metro si va deschide primul MAC.RO in luna mai; Cine se califica pentru Prima Casa 4
Cati bani cere firma de leasing pe o masina pe care altul nu a mai putut sa o plateasca. Mai multi reprezentanti ai companiilor de leasing afirma ca reducerile acordate sunt mai consistente in cazul vehiculelor alimentate cu benzina, cu o capacitate cilindrica mare, care consuma mult si necesita plata unor impozite mai mari. Cu toate acestea, preturile cu care companiile de leasing isi comercializeaza vehiculele sunt sensibil mai mari decat cele la care poate fi achizitionat un vehicul similar in targurile de masini la mana a doua. Reprezentantii Romexterra Leasing sustin ca „pretul bunurilor reposedate provine de la evaluarea acestora de catre un evaluator agreat ANEVAR. Situatiile in care pretul de vanzare al unui bun recuperat este mai mare decat pretul unui bun similar aflat pe piata second-hand, se datoreaza nerecuperarii in totalitate a debitelor existente pe contractul respectiv”, scrie Capital.ro.
In articolul „Energie pentru 25 de ani: cele mai importante elemente cuprinse in Strategia Energetica pentru 2011-2035”, Ziarul Financiar scrie: „Statul va pastra controlul asupra principalelor unitati de productie a energiei si va incerca sa atraga fonduri straine si locale pentru proiecte energetice in valoare de 40 de miliarde de euro in urmatorii 25 de ani, se arata intr-un draft al Strategiei Energetice 2011-2035, publicat pe site-ul Ministerului Economiei. Documentul este in discutii de mai bine de un an de zile, in contextul in care vechea Strategie Energetica 2007-2020 a trebuit revizuita, criza dand peste cap mai multe calcule privind consumul. Concomitent, ideile privind reorganizarea sistemului energetic s-au schimbat de la o guvernare la alta”. Integral in ZF.ro.
Tranzactii speciale cu 30 de milioane de actiuni „Fondul Proprietatea”. Patru tranzactii speciale cu 30 de milioane de actiuni „Fondul Proprietatea” (simbol FP) au fost incheiate, ieri, la Bursa de Valori Bucuresti, in valoare de 17,4 milioane de lei. Pretul de schimb a fost de 0,58 de lei/actiune. Pe segmentul Regular, au fost tranzactionate, ieri, 5,5 milioane de actiuni FP, la preturi variind intre 0,579 lei si 0,582 lei/titlu. Cotatia de referinta a urcat cu 0,26%, la 0,58 de lei. Actionarii Fondului Proprietatea au fost convocati pe 27 aprilie ca sa aprobe, intre altele, distribuirea dividendului din profitul pe anul trecut si numirea unui membru pe locul ramas vacant in Comitetul Reprezentantilor ca urmare a demisiei lui Corin Trandafir, informeaza Bursa.ro.
GDF SUEZ Energy Romania: E mult prea mic pretul gazului. Trebuie marit de urgenta. Reprezentantii fostului Distrigaz Sud, acum detinut de francezi spun ca nu mai pot accepta sa vanda gazul romanilor la un pret mai mic decat cel cu care il achizitioneaza la randul lor. Piederile pe care ei le inregistreaza vor trebui recuperate printr-o factura mai mare la gaze. Furnizorul de gaze GDF Energy Romania, fostul Distrigaz Sud, este nemultumit de pretul actual al gazului pe care-l platesc consumatorii casnici din Romania. Reprezentanti ai companiei au declarat, pentru Money.ro, ca, in prezent, sunt obligati sa vanda gaz catre gospodarii la un pret mult mai mic fata de costurile de achizitie si ca Autoritatea de Reglementare trebuie sa mareasca, rapid, pretul fix pentru casnici, scrie Money.ro.
Agentiile straine recomanda investitiile in terenuri arabile romanesti, cele mai ieftine si lipsite de risc. „Anticipand” criza alimentara, tara noastra „ofera” terenuri arabile la 1.560-3.250 euro/ha, unul dintre cele mai bune preturi la nivel mondial Doar cateva zone de pe mapamond pot rivaliza sub aspectul preturilor si al calitatii cu solurile autohtone Argumentele investitorilor in terenuri agricole par a fi astazi mai convingatoare ca niciodata. Preturile la alimente si materii prime pentru industriile alimentara si usoara au atins niveluri-record, potrivit datelor Organizatiei pentru Agricultura si Alimente (FAO), iar Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) estimeaza ca productia de alimente va trebui sa creasca cu 70% inainte de 2050 pentru a tine pasul cu schimbarea tendintelor de consum si cresterea populatiei de pe Pamant, anunta Financiarul.
In articolul „China este pregatita sa contribuie mai mult la stabilizarea zonei euro – oficial chinez”, Ziarul Financiar scrie: „China este pregatita sa investeasca mai mult in achizitia de obligatiuni pentru a ajuta la stabilizarea zonei euro, dupa ce a cumparat datorii ale Portugaliei si Greciei cu mai multe miliarde de euro, a declarat joi Song Zhe, ambasadorul Chinei la UE. Song a aratat ca China a cumparat obligatiuni ale unor tari din zona euro pentru a-si diversifica rezervele valutare uriase formate in mare parte din dolari, dar si pentru a sprijini Europa in perioada crizei economice. Joi dimineata, Ministerul pentru Afaceri Externe al Chinei a anuntat la Beijing ca autoritatile chineze sunt implicate in discutii referitoare la investitii in Spania, inclusiv in reorganizarea bancilor de economii”. Integral in ZF.ro.
Piata romaneasca 3D, o gogoasa umflata artificial. Cunoscuta companie de analiza, GfK, a trimis ultimul sau raport legat de piata de retail si tehnologie – o analiza asupra pietei 3D in Romania. Conform raportului, in 2010, s-au vandut aproximativ 1.400 de televizoare 3D. Spre comparatie, in Germania s-au vandut peste 200.000 de astfel de televizoare in cursul anului trecut. Nici viitorul nu suna mai bine. Chiar daca inceputul de an pare ceva mai „dinamic”, cu 550 de bucati vandute pentru primele doua luni, estimarile in ceea ce priveste vanzarile totale pe acest an conform GfK pentru televizoarele cu ecran plat (LCD si plasma) si cu functii 3D sunt de 480.000 de unitati (aici studiul nu spune exact daca este vorba de vanzarile de televizoare plate cu 3D sau fara). Chiar si asa, pentru piata germana s-au estimat vanzati de un milioane de unitati in ceea ce priveste televizoarele cu functii 3D, scrie ItPlay.ro.
Volvo Universe – viitoarea nava amiral. Conceptul „universal” prezentat de Volvo, zilele acestea, la Salonul de la Shanghai, este cel mai mare, dupa aparitia lui S90. Se pare ca prototipul Volvo Universe prefigureaza un viitor model de serie destinat clientilor bogati din China. Disponibilitatea acestei limuzine de mari dimensiuni pentru piata europeana sta, pentru moment, sub semnul intrebarii. Lansarea conceptului in China nu este deloc intamplatoare, avand in vedere ca imensa piata asiatica este, de cativa ani, un adevarat El Dorado pentru toti constructorii de automobile, inclusiv in privinta limuzinelor mari. In plus, proprietarii companiei Volvo sunt, din 2009, chinezii de la Geely (Zhejiang Geely Holding Group), anunta 24auto.ro.
Aurul, miza mare pentru investitori. Pretul aurului pe Bursele internationale a depasit in aceasta saptamana pragul de 1.500 de dolari pe uncie, atingand astfel un nou record. Potrivit AFP, cotatia a atins aceasta valoare pe fondul incertitudinilor persistente cu pri vire la evolutia economiei mondiale. Astfel, miercuri dupa-amiaza, la Bursa de la Hong Kong, metalul galben a atins valoarearecord de 1.500,70 dolari uncia. Si argintul a urmat evolutia pozitiva a aurului si a atins maximumul ultimilor 31 de ani, la 44,79 dolari pe uncie. Aurul este considerat in mod traditional o valoare de refugiu care permite investitorilor sa se protejeze de amenintarile inflationiste si de volatilitatea pietelor. Vazut ca o mana cereasca de investitori, metalul pretios galben a avut in ultimii ani o evolutie care nu i-a dezamagit pe cei care au pariat pe el. Castigurile asigurate de aur sunt greu de trecut cu vederea, informeaza EVZ.
Dinu Patriciu l-a recrutat pe fostul CEO Metro si va deschide primul MAC.RO in luna mai. Omul de afaceri Dinu Patriciu l-a recrutat pe, Richard Mansel, fostul CEO Metro Cash & Carry, ca sa-l ajute la transformarea brandului miniMAX in MAC.RO, iar primul magazin rebranduit se va deschide la Brasov, in luna mai. Inaintea lui Richard Mansel, Patriciu il numise pe Traian Simion in functia de director general. Simion, care a condus cel mai mare producator de lactate pe piata din Romania, Albalact, a renuntat la functie din cauza unor probleme in familie. Mansel isi va ocupa functia de manager general din 15 iunie, scrie Gandul.
Cum va evolua puterea de cumparare a romanilor. Cresterea salariilor medii nete va fi depasita in acest an de avansul preturilor in nord-estul tarii, dar va devansa semnificativ media scumpirilor in centru, sud-est si sud-vest. „Adevarul” va prezinta evolutia salariului real (castig minus inflatie) din 2011 in fiecare judet, adica harta puterii de cumparare realizata pe baza prognozelor oficiale. Dupa cum bine stim cu totii, puterea noastra de cumparare scade daca preturile cresc mai mult decat veniturile si creste daca avansul castigurilor depaseste scumpirile. Statistic vorbind, acest indicator se numeste salariu real, iar evolutiile din ultimii doi ani arata ca puterea noastra de cumparare a scazut dramatic, pentru ca avansul preturilor a fost mult mai mare decat al veniturilor, anunta Adevarul.
Cine se califica pentru Prima Casa 4. Guvernul a adoptat, miercuri, normele metodologice de aplicare a noii forme a Programului „Prima Casa”, prin care bancile vor imparti cu statul riscurile pentru creditele acordate la achizitionarea locuintelor in acest sistem, a declarat prim-ministrul Emil Boc. „Bancile pot sa se inscrie in noua forma a programului ce partajeaza garantiile de stat in proportie de 50% Guvern – 50% banci. Prin aprobarea normelor metodologice, dam posibilitatea sa se acorde in continuare garantii in valoare de 1,5 miliarde de euro si alti aproximativ 40.000 de beneficiari sa poata intra in Programul Prima Casa”, a afirmat ieri seful Executivului, la finalul sedintei de Guvern. El a subliniat ca modul de calcul al dobanzilor ramane acelasi ca si pana in prezent in Programul „Prima Casa”. Astfel, dobnzile la creditele in euro se vor calcula in functie de Euribor peste care se adauga o marja de maxim 4%, iar la creditele in euro dobanzile se calculeaza in functie de Robor, la care se adauga o marja de maxim 2,5%, informeaza EVZ.