Sari direct la conținut

Business Report: De ce nu mai gasiti legume romanesti in hipermarketuri si piete; Comisia, despre Masterplanul de Transport : E bun, dar il mai negociem o luna si jumatate;  Ce platesti cand cumperi benzina sau motorina. De unde vin preturile la pompa

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

De ce nu mai gasiti legume romanesti in hipermarketuri si piete Statistica confirma cu date exacte o situatie cu care romanii se confrunta tot mai des atunci cand merg la cumparaturi. Legumele romanesti sunt tot mai greu de gasit, atat in piete cat si in magazinele mari. Motivul principal este interesul scazut al producatorilor pentru aceste culturi, care presupun costuri mari de infiintare si de intretinere si riscuri pe masura. Potrivit unei analize furnizate Economica.net de catre Institutul National de Statistica (INS), anul trecut in Romania au fost cultivate cu legume doar 239,5 de mii de hecatre de teren, cu 19,5 mii de hectare mai putin comparativ cu anul anterior (minus 8%). In 2010, spre exemplu, suprafata cultivata cu legume se cifra la 262,7 mii de hectare, iar in 2007, anul aderarii la UE, suprafata era de 253,4 de mii de hectare.

Comisia, despre Masterplanul de Transport : E bun, dar il mai negociem o luna si jumatate Comisarul european pentru politici regionale Corina Cretu a discutat joi cu ministrul Transporturilor din Romania pe marginea Master Planului General de Transport, document care inca asteapta aprobarea Bruxelles-ului. Din continutul unui comunicat al Comisiei reiese aprecierea pe care comisarul european Corina Cretu o are in legatura cu progresele in elaborarea documentului. In ciuda acestei aprecieri, Corina Cretu spune ca „mai avem cateva aspecte de discutat”, iar documentul ar putea fi adoptat „pana la jumatatea lunii iulie”. Pe 18 mai, ministrul fondurilor europene Marius Nica asigura ca autoritatile de la Bucuresti vor face toate demersurile pentru ca programul operational infrastructura mare sa fie aprobat la Bruxelles in luna iunie, scrie Curs de Guvernare.

AlphaBetty Saga, un joc facut de romani care va cuceri smartphone-urile King Digital Entertainment, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de jocuri casual pentru platformele mobile si dezvoltatorii francizei Candy Crush si Farm Heroes Saga, anunta astazi lansarea primului sau joc „Saga” bazat pe constructia de cuvinte, AlphaBetty Saga. AlphaBetty este un produs dezvoltat integral de studioul King din Romania. Noul joc poate fi descarcat gratuit, incepand de astazi, de pe App Store si GooglePlay si ii provoaca pe jucatori sa ia parte la o calatorie in lumea cuvintelor, acompaniati de o serie de personaje fantastice – un grup de soareci aventurieri, scrie Playtech.ro.

„Romania poate produce alimente pentru 35 de milioane de locuitori” „Faptul ca in 2050 vom avea 9 miliarde de locuitori poate fi o ingrijorare, dar eu cred ca ar trebui sa vedem acest lucru nu ca o ingrijorare ci ca o provocare pentru noi toti in a produce mai mult si a beneficia de aceasta oportunitate pe care o avem. Romania poate sa joace un rol important aici. Cred ca poate sa produca, nu asa cum spun, din pacate, multi politicieni, care prind informatiile din mass media sau din alte zone nefundamentate, pentru 80 de milioane de locuitori, dar pentru 35 de milioane de locuitori cu siguranta poate sa produca, dar mai avem de lucru in cresterea acestei productii”, a explicat ministrul Agriculturii, informeaza Capital.

BMW Dynamic Parking Prediction – Gasesti rapid un loc de parcare gol BMW impreuna cu specialistii de la INRIX au dezvoltat un sistem prin intermediul caruia vehiculul isi va comunica unde gasesti un loc de parcare gol. Botezat Dynamic Parking Prediction, acesta va fi implementat pentru prima data pe un model i3 de test si va fi expus in premiera in cadrul TU-Automotive din Detroit, eveniment care se desfasoara in aceste zile in orasul american. Acum, noul proiect de cercetare Dynamic Parking Prediction poate sa prezica disponibilitatea locurilor de parcare prin utilizarea datelor de deplasare si parcare de la flote auto. Astfel, vei scurta timpul de cautare al unui loc liber de parcare, scrie Auto-Bild.

Ce platesti cand cumperi benzina sau motorina. De unde vin preturile la pompa Un procent de doar 45-48% din pretul carburantului din benzinarii este apanajul marfii propriu-zise, restul fiind taxe percepute direct de catre stat, potrivit datelor oferite de companiile petroliere. Practic, la benzinarie nu alimentam doar masina, ci si direct vistieria statului, pentru ca distribuitorul de carburanti vireaza direct la Finante intre 52% si 55% din litrul de benzina sau motorina, reprezentand TVA, acciza si taxa pe stalp. Restul este componenta de pret cu care „jongleaza” producatorul si distribuitorul de carburanti: – costuri logistice (distributie primara si secundara – salarii, intretinere, amortizari – rovigneta, anvelope de iarna, etc.), informeaza Economica.net.

Instantele completeaza lista medicamentelor compensate Curtea de Apel Bucuresti a decis ca Vemurafenibum, medicament folosit pentru tratarea melanomului malign, trebuie inclus pe lista de medicamente compensate. Aceasta decizie este a treisprezecea hotarare data in favoarea pacientilor cu cancer si alte boli cronice, a anuntat, miercuri, presedintele Alianta Pacientilor Cronici, Cezar Irimia. Cezar Irimia a spus ca, in urma demersurilor judiciare desfasurate cu sprijinul APCR, pana in prezent peste 120 de pacienti cu cancer si alte boli cronice (precum scleroza multipla, artrita idiopatica juvenila) si-au castigat drepturile, informeaza Curs de Guvernare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro