Sari direct la conținut

Business report: Din cauza majorarii salariilor bugetarilor, statul se imprumuta mai scump.; Romania, cea mai mica diferenta de salarizare intre sexe inregistrata la nivelul statelor UE; Coca-Cola HBC: Vanzarile au scazut in trimestrul al treilea

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Din cauza majorarii salariilor bugetarilor, statul se imprumuta mai scump. Masurile populiste din ultimele saptamani au inceput sa miste piata interbancara, obligatiunile emise de Ministerul Finantelor pe termen lung incepand sa fie adjudecate la dobanzi in crestere. Bomboana pe coliva, legea majorarii salariilor bugetarilor, a adus randamentele la titlurile de stat pe 10 ani la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni (cu un punct de baza in plus), iar trendul continua si la obligatiunile pe 5 ani. Daniel Daianu, membru in consiliul de administratie al bancii centrale, a declarat pentru Bloomberg ca BNR nu va putea sa contracareze un posibil deficit bugetar mai mare in 2017 prin cresterea ratelor de dobanda fara a risca „efecte secundare perverse”, scrieEconomica.

Romania, cea mai mica diferenta de salarizare intre sexe inregistrata la nivelul statelor UE. Potrivit unui studiu recent publicat de Reprezentanta Comisiei Europene cu ocazia Zilei europene a egalitatii salariale, in Romania diferenta de salarizare orara bruta dintre femei si barbati este de 4,5%, in favoarea celor din urma. In 2016, data de 3 noiembrie reprezinta Ziua europeana a egalitatii salariale, adica data incepand cu care femeile din Europa nu mai sunt platite pentru munca depusa, din cauza diferentei de salarizare dintre sexe. Diferenta de salarizare orara bruta este in Romania de patru ori mai mica decat media europeana (16,7%), care favorizeaza si ea barbatii, valoarea maxima (28,1%) fiind inregistrata in Estonia, relateazaCurs de Guvernare.

Coca-Cola HBC: Vanzarile au scazut in trimestrul al treilea. Coca-Cola HBC, al doilea producator de bauturi Coca Cola din afara SUA, a raportat joi o scadere vanzarilor in trimestrul al treilea, in conditiile in care vremea nefavorabila din unele parti ale Europei a contrastat cu performantele solide din perioada similara a anului trecut. Coca-Cola HBC, care imbuteliaza si vinde bauturi Coca-Cola in 28 de tari, a precizat ca veniturile sale au scazut cu 1,9% in trimestrul al treilea pana la 1,753 miliarde euro, in timp ce numarul unitatilor vandute a scazut cu 1% pana la 571,6 milioane lazi. „Performantele din trimestrul al treilea au fost in conformitate cu asteptarile, cu volume mai mici care reflecta cresterea exceptionala pe care am inregistrat-o in trimestrul al treilea 2015… Afacerile merg bine si suntem increzatori ca ne vom indeplini asteptarile pentru intregul an”, a declarat directorul general de la Coca-Cola HBC, Dimitris Lois, citat deCapital.

Numarul de clienti UPC Romania a crescut in ultimele 12 luni cu 4,4%, la 1,26 milioane. UPC Romania avea 1,26 milioane de clienti la finele primelor 9 luni ale acestui an, cu 4,4% mai multi fata de septembrie 2015, reiese din datele UPC Holding BV Olanda, parte a grupului american Liberty Global. In ultimele 12 luni, septembrie 2015 – septembrie 2016, numarul de abonamente a crescut cu 9,2%, la 2,23 milioane. Fata de luna iunie a acestui an, avansul este mai redus, de 2%. Potrivit datelor anuntate de Liberty Global, segmentul serviciilor de telefonie fixa a inregistrat cel mai bun rezultat, sporul fata de septembrie 2015 fiind de 21,3%, la 449.700. Totodata, si serviciile de acces la Internet au contribuit semnificativ la cresterea portofoliului de abonamente al operatorului, anuntaProfit.

Un McLaren 650S Spider, facut praf in urma unei curse ilegale. Cursele ilegale raman o problema in SUA, iar efectele unei astfel de intreceri pot fi vazute mai jos. Posesorul unui McLaren 650S Spider a reusit sa-si transforme masina intr-un morman de fiare dupa ce s-a angajat intr-o cursa ilegale in Woodland Hills, Los Angeles. Conform unor martori, supercar-ul britanic se intrecea cu un Dodge Charger sau Challenger, in momentul in care modelul 650S Spider a lovit un Audi. Soferul celeilalte masini a fugit de la locul accidentului. Din pacate, posesorul acelui Audi a suferit rani grave, in timp ce soferul supercar-ului britanic a scapat usor si a fost deja externat, informeazaAuto-Bild.

Reteaua de autostrazi creste cu 2% anul acesta, adica doar 15 km, dar salariile sefilor de la Autostrazi cresc cu 140%. Desi spun ca au deblocat multe proiecte, oficialii de la Drumuri ar putea deschide traficului anul acesta doar 15 kilometri de autostrada, in plus fata de cei 732 aflati deja in exploatare. In schimb, salariile conducerii cresc de peste doua ori. Cheltuielile salariale ale organelor de conducere ale Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), sunt mai mult decat duble in acest an, comparativ cu anul trecut. Prevederea apare in proiectul de buget al companiei pentru acest an. In schimb, reteaua de autostrazi a Romaniei ar putea creste anul acesta cu 2%, adica cu 15 kilometri, reprezentand circa jumatate din lotul 2 al autostrazii Lugoj-Deva, arataEconomica.

Legatum Prosperity Index – Romania urca pe locul 50 din 149 de state. Legatum Institute, un think tank international din Londra, a dat publicitatii joi The Legatum Prosperity Index, in care Romania se claseaza pe pozitia 50 din 149. Inspirati de un citat al fostului senator american Robert Kennedy, care afirma ca PIB-ul este masura tuturor lucrurilor, mai putin a celor care fac ca viata sa merite traita, indexul elaborat de Legatum Institute arata nu doar nivelul de bogatie al unei societati, ci gradul in care respectiva societate poate sa „infloreasca”. Indexul Prosperitatii clasifica 149 de state ale lumii in functie de 9 indicatori: calitatea economiei, mediul de afaceri, guvernanta, educatie, sanatate, siguranta si securitate, libertati individuale, capital social, mediul inconjurator, noteazaCurs de Guvernare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro