Business Report: Doar un transportator din 100 si-a recuperat acciza suplimentara la carburant; Cum arata relansarea "Primei case"; Cat cheltuiesc romanii pe conservele pentru iarna
Cum arata relansarea „Primei case”. Garantiile realocate in cadrul programului guvernamental au fost deja epuizate de unele institutii de credit, potrivit reprezentantilor acestora. La sfarsitul lui septembrie, bancile comerciale au primit un nou plafon de garantii pentru „Prima casa”, in valoare de 710 de milioane de lei. Este vorba de sumele ramase necheltuite de la inceputul anului din fondurile pentru apartamentele ANL. La cateva zile dupa ce ritmul de aprobare a dosarelor de credit de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a crescut. „Erau dosare in asteptare, care nu au mai prins fonduri din prima alocare. Imediat ce bancile au avut aprobate noi plafoane, au inscris dosarele in sistemul Fondului, spre aprobare”, ne-a declarat un reprezentant al FNGCIMM, scrie EVZ.
Ioan Niculae a tras trifoiul cu patru foi. Omul de afaceri Ioan Niculae, cel mai mare fermier din Romania, cu peste 50.000 de hectare lucrate, a mizat anul acesta pe o noua cultura. Investitia se amortizeaza rapid intrucat piata de desfacere este uriasa. Dupa criza financiara lumea se va confrunta cu una alimentara. Cel putin asta spun specialistii, lucru care l-a determinat pe Ioan Niculae, cel mai bogat roman conform editiei de anul trecut a Top 300 Capital, sa investeasca masiv in acest domeniu. „Principalele probleme ale lumii vor fi apa si alimentatia. India, Pakistan, Vietman, Thailanda, Africa de Sud au inceput deja sa ia masuri concrete”, spune omul de afaceri. Niculae este si cel mai mare fermier al tarii, lucrand aproximativ 54.000 de hectare de teren agricol, informeaza Capital.
Romania poate pierde 4% din PIB in cazul unor inundatii ca cele din Serbia sau Bosnia. Daca tara noastra ar experimenta o situatie similara cu recentele inundatii din Serbia si Bosnia, pierderile s-ar ridica la peste 6,3 miliarde de euro. De altfel, Romania este una dintre tarile cele mai expuse din perspectiva cutremurelor si a inundatiilor. „Romania sta foarte prost in context european in ceea ce priveste riscurile de cutremur si inundatii, ambele foarte ridicate”, spune Nicoleta Radu Neacsu, directorul Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor. Potrivit acesteia, un val de inundatii similar cu cel recent din Serbia si Bosnia ar provoca in tara noastra pierderi de peste 6,3 miliarde de euro adica mai bine de 4% din PIB”, noteaza Economica.net.
Doar un transportator din 100 si-a recuperat acciza suplimentara la carburant. Din 20.000 de firme de transport asteptate la Autoritatea Rutiera Romana pentru a primi 4 eurocenti/litru din cei 7 eurocenti/litru platiti ca acciza suplimentara s-au prezentat doar 240. „Nu cere ceva de la stat, ca s-ar putea sa platesti dublu” este expresia prin care liderii asociatiilor patronale din transporturi arata de ce soferii indreptatiti sa-si recupereze o parte din acciza suplimentara la carburant au ezitat sa se adreseze autoritatilor, informeaza Adevarul.
Consultare publica pentru schimbarea numerelor de telefon. Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a lansat, marti, o consultare publica cu privire la modalitatile de utilizare a resurselor de numerotatie in viitor, in functie de evolutiile tehnologiilor din domeniu. ANCOM precizeaza ca lanseaza un chestionar prin intermediul caruia urmareste sa afle opinia industriei asupra unor subiecte precum eliminarea semnificatiei geografice a numerelor de telefon, oportunitatea dedicarii unui domeniu distinct de resurse de numerotatie pentru comunicatiile ‘Machine-to-Machine’ (M2M), respectiv, intr-un orizont mai indelungat, unificarea numerelor destinate serviciilor la puncte fixe si a celor la puncte mobile, scrie Capital.
Noul motor de crestere a PIB a pornit: infractiunile ii aduc Romaniei un plus de doar 0,23%. Incepand cu luna septembrie a acestui an, Romania isi include, alaturi de celelalte state ale UE, si activitatile ilegale in calcularea Produsului Intern Brut (PIB), potrivit noii metodologii europene Sistemul European de Conturi (SEC) 2010. PIB-ul va contine, de acum inainte, si veniturile provenite din activitati ilegale cum ar fi prostitutia si contrabanda cu alcool, tutun, si droguri. Cresterea economica pentru Romania se anunta, dupa revizuirea datelor, spectaculoasa : Conform statisticilor worldfinance.com, economia „subterana” din Romania se situa, in 2012, pe a doua pozitie in Europa ca procent din PIB national de 29,6%, noteaza Cursdeguvernare.ro.
Cat cheltuiesc romanii pe conservele pentru iarna. 1% dintre romani incep toamna pregatind muraturi si conserve pentru iarna, iar peste jumatate dintre gospodarii investesc intre 100 si 300 lei in aceasta activitate, in timp ce 26% cheltuie intre 300 si 500 lei. Informatiile au fost obtinute in urma unui sondaj pe tema conservelor pregatite toamna in Romania, realizat de Unisol pe platforma online Ivox, in perioada 29 august ¬ 14 septembrie 2014, pe un esantion de 5.596 de respondenti. Conform studiului printre cele mai populare conserve pregatite de romani se numara castravetii murati, preferati de peste 90% dintre acestia, dar si zacusca (79%) si gogosarii in otet (74%), in timp ce ciupercile conservate si pepenele murat sunt preparatele cel mai putin intalnite in camarile romanesti, anunta EVZ.
IOR, gloria opticii romanesti, va fi lasata sa moara, sau va repeta reteta de finantare Electrica. Fosta glorie a industriei romanesti IOR Bucuresti (IORB) exporta aparate de masura si control in Germania si lunete, binocluri si accesoriile acestora in SUA. Face dispozitive moderne de „tintire termala si pe timp de noapte”, dar doar supravietuieste financiar, in lipsa comenzilor de stat. Totodata, isi vede viitorul periclitat din cauza concurentei si mai ales pentru ca nu i se da sansa de a se finanta de pe piata de capital, potrivit rapoartelor companiei si a surselor apropiate acesteia. „Fara o majorare de capital, eventual dupa modelul Electrica, care sa-i aduca resursele financiare necesare pentru investitii, IOR Bucuresti nu va face fata competitiei din domeniile sale de nisa”, a declarat o sursa apropiata companiei, pentru Economica.net.