Business Report: Dupa ce RMGC a inceput achizitiile in Rosia Montana, preturile au sarit in aer; Contrabanda cu tigari se muta in vest. Serbia devanseaza Moldova ca principala sursa de aprovizionare; Cum te arde firma de leasing la cursul de schimb; Ultima strigare pentru stergerea unor datorii catre stat
Dupa ce RMGC a inceput achizitiile in Rosia Montana, preturile au sarit in aer. Ziarul BURSA a initiat o excursie de documentare la Rosia Montana, din care au rezultat o serie de articole ce relateaza povesti ale oamenilor de acolo, stari de lucruri consemnate la fata locului. In editia din 15 iunie 2012, am publicat interviul cu Catalin Hosu, purtatorul de cuvand al companiei Rosia Montana Gold Corporation, care ne-a explicat ce planuri are RMGC pentru conservarea patrimoniului cultural din localitate, respectiv beneficiile proiectului minier pentru comunitate. Articolul a lamurit, totodata, ce obiective sunt amenintate cu disparitia, daca incepe exploatarea miniera. Astazi vorbim despre specula imobiliara din Rosia Montana si din imprejurimi, iscata dupa ce compania a inceput sa achizitioneze proprietatile localnicilor, in speranta ca va incepe proiectul minier. In episodul urmator, vom explica modul in care legea i-a transformat pe rosieni din proprietari de mine, in simpli localnici, dar si povesti cu valve -spirite ale aurului- si legende transmise din mosi stramosi, scrie Bursa.ro.
Contrabanda cu tigari se muta in vest. Serbia devanseaza Moldova ca principala sursa de aprovizionare. Republica Moldova si-au pierdut pozitia de furnizor principal al contrabandei cu tigari pe piata informala romaneasca, Serbia preluand pozitia de lider. Probabil si ca urmare a arestarilor de anul trecut, traficul de pe granita de est si de nord (Moldova si Ucraina) a avut de suferit, marginal e adevarat, inflorind in schimb cel de pe granita de sud-vest. In martie 2012, Serbia era responsabila pentru aprovizionarea cu 20,8% din tigarile vandute pe piata gri din Romania. In numai doua luni, contrabanda cu origine in Serbia a capturat o cota de piata de 29,1% din total tigarete comercializate pe piata informala. Si asta chiar in conditiile in care contrabanda totala cu tigarete se mentine relativ constanta in primele cinci luni ale anului. Astfel, potrivit ultimului studiu al Companiei Novel Research, in mai, comertul ilicit cu tigarete se situeaza la 13,3%, fata de 13,4% in martie si 13% in ianuarie, anunta Finantistii.
Cum te arde firma de leasing la cursul de schimb. Firmele de leasing incaseaza doar in lei ratele la finantarile in euro. Cursul de schimb este, uneori, un fel de secret de stat si, intotdeauna, foarte dezavantajos. Sa afli cursul de schimb la unele firme de leasing din Romania este o misiune aproape imposibila. Angajatii de la call center nu ti-l spun decat daca sunt siguri fie ca esti client al companiei, fie ca vrei sa inchei un contract. Aceasta adevarata „secretomanie” pe care reporterul Capital a regasit-o inclusiv la companii de renume din domeniu are o justificare cat se poate de pragmatica. In ciuda faptului ca acorda cu precadere finantari in euro, firmele de leasing obliga clientii sa plateasca ratele in lei. Ba, mai mult, companiile impun un anume curs de schimb care este, de cele mai multe ori, foarte dezavantajos. Firmele de leasing arondate bancilor au inceput doar de curand sa utilizeze cursul de schimb afisat de banca, informeaza Capital.ro.
Ultima strigare pentru stergerea unor datorii catre stat. Firmele care au debite catre bugetul de stat acumulate pana la finele lunii august 2011 pot cere pana la sfarsitul acestei luni anularea unei parti din penalitatile de intarziere. Firmele care au bani pentru a-si achita toate datoriile pe care le-au acumulat la bugetul statului din 2006 pana la jumatatea anului trecut au la dispozitie mai putin de doua saptamani pentru a beneficia de facilitatea Guvernului prin care pot scapa de o buna parte din sumele accesorii calculate pentru fiecare zi de intarziere. Conform unei Ordonate de Guvern de anul trecut, agentii economici pot scapa de jumatate din penalitatile de intarziere si de 25% din majorarile de intarziere daca suma principala care le-a generat, acumulata din 2006 pana pe 31 august 2011, este platita integral catre Fisc pana cel tarziu la data de 30 iunie 2012, scrie EVZ.
Fondul Proprietatea a raportat un profit de 607 milioane lei pentru luna mai. Fondul Proprietatea (FP) a raportat pentru luna mai un profit de 607 milioane lei (136 milioane euro), mult peste castigul bugetat pentru intregul an, de 442,5 milioane lei. Fondul a inregistrat pierderi in ultimele doua luni consecutiv, astfel ca la finalul lunii aprilie avea un rezultat negativ de 3,6 milioane lei. Activul net al Fondului a crescut in luna mai cu 1%, la 15,67 miliarde lei (3,5 miliarde euro), de la 15,521 miliarde lei in luna aprilie. Astfel, in luna mai, valoarea activului net pe actiune a urcat de la 1,1572 lei la 1,1688 lei, potrivit unui raport transmis, vineri, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB), citat de Mediafax. La finalul lunii mai, Fondul avea plasamente de 139 milioane lei in titluri de stat, aprope de nivelul de la sfarsitul lunii aprilie, de 138,3 milioane lei. Depozitele bancare au coborat de la 334,6 milioane lei la 331 milioane lei. Valoarea actiunilor detinute la companii nelistate a crescut cu 2,1%, de la 9,358 miliarde lei la 9,742 miliarde lei, anunta Bursa.ro.
Piata asigurarilor private de sanatate s-a triplat in primul trimestru al anului. Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) cere in continuare introducerea in Codul Fiscal a deductibilitatii totale a primelor de asigurare privata de sanatate, in limita a 400-600 de euro pe an, atat pentru angajatori, cat si pentru angajati. UNSAR estimeaza ca, in acest fel, in urmatorii sapte ani s-ar putea atrage in sistemul sanitar romanesc resurse suplimentare de pana la 1,3 miliarde de euro. Piata asigurarilor private de sanatate s-a ridicat, in primul trimestru al acestui an, la valoarea de 27,12 milioane de lei prime brute subscrise, suma de peste trei ori mai mare decat cea aferenta subscrierilor din perioada similara din 2011, de 8,81 milioane de lei. Astfel, subscrierile de pe acest segment din primele trei luni din 2012 reprezinta 60% din volumul consemnat de-a lungul intregului an trecut, cifrat la 44,94 milioane de lei. Si despagubirile platite pe polite de asigurare de sanatate s-au majorat, suma totala achitata pentru decontarea serviciilor medicale de care au beneficiat asiguratii dublandu-se de la 1,43 la 3,42 milioane de lei, informeaza Finantistii.
Gama Opel Astra – mai variata, cu motoare si dotari noi. Opel isi imbunatateste cel mai premiat, popular si mai bine vandut model din clasa compacta oferind o noua versiune sedan, noi motoare si sisteme de asistenta de ultima generatie, la care se adauga si un design fresh, noua gama de modele Astra devenind astfel si mai sportiva si mai variata. Aspectul mai elegant la exterior si la interior subliniaza aerul sportiv si punctele forte din punct de vedere tehnic ale gamei de modele compacte. Gama de modele Astra este acum completa, cuprinzand noua versiune sedan, modelul cu cinci usi, Sports Tourer station wagon si modelul GTC coupe cu trei usi, precum si versiunea OPC de inalta performanta. Karl-Friedrich Stracke, CEO Opel, a declarat: „Noua gama Opel Astra porneste la drum cu dreptul. Ne extindem spectrul de modele, ca si oferta de motoare extrem de eficiente si de tehnologii de asistenta inovatoare. Designul a devenit mai elegant si mai modern. Din aceasta perspectiva, oferim cea mai emotionala executie a tehnologiei germane in segmentul foarte disputat al autovehiculelor compacte”, scrie 24auto.ro.