Sari direct la conținut

Business Report: Elvetianul care a castigat 1,5 miliarde de dolari intr-o singura zi; Paradoxuri romanesti. Productivitate mai mica, rentabilitate mai mare decat restul UE; Chinezii bat in retragere din cursa preluarii activelor ENEL Romania

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Elvetianul care a castigat 1,5 miliarde de dolari intr-o singura zi. Omul de afaceri elvetian Ernesto Bertarelli a castigat joi 1,5 miliarde de dolari. Imensa suma a intrat in conturile sale in conditiile in care Banca Centrala a Elvetiei a decis sa renunte la rata minima de schimb de 1,2 franc la un euro. Bertarelli nu este singurul castigator al zilei de ieri. Germanul August von Finck a intrat joi in posesia a 1,2 miliarde de dolari. In varsta de 49 de ani, Ernesto Bertarelli, elvetian de origine italiana, nu este cunoscut ca fiind in mod deosebit un speculator financiar. Cu toate aceste, potrivit Bloomberg, el are o avere cifrata la 16 miliarde de dolari, din care 12,9 miliarde reprezinta active in numerar. Astfel incat, cel mai probabil, castigul inregistrat ieri, de 1,5 miliarde de dolari, vine ca urmare a intaririi monedei elvetiene in fata euro si dolarului, iar depozitele sale au primit un puternic impuls, scrie Capital.ro.

Deutsche Telekom ar putea prelua rivala olandeza KPN. Deutsche Telekom a luat in considerare, anul trecut, o oferta de preluare a rivalei olandeze KPN, pentru a se extinde in statele vecine, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Cel mai mare grup european de telecomunicatii a analizat in toamna anului trecut oferta pentru KPN dar a amanat proiectul si s-a concentrat pe vanzarea operatorului britanic de telefonie mobila EE catre compania British Telecom (BT). Deutsche Telekom si Orange detin, fiecare, 50% din actiunile EE, cel mai mare operator de telefonie mobila din Marea Britanie, controland 33,8% din piata datorita celor 24,5 milioane de utilizatori directi. Operatorul a fost creat in 2010 in urma fuziunii Orange cu T-Mobile, anunta Economica.net.

Paradoxuri romanesti. Productivitate mai mica, rentabilitate mai mare decat restul UE. Productivitatea muncii in tara noastra este sub media europeana, o problema cu care ne confruntam de multi ani. Insa rentabilitatea angajatilor, adica profitul pe care acestia il produc pentru companii, este mai mare decat media UE. Studiul PwC Saratoga 2014 a calculat care este rentabilitatea capitalului uman in tara noastra, rentabilitatea fiind exprimata prin numarul de unitati monetare generate de fiecare angajat pentru fiecare unitate monetara investita in remuneratia sa. Cu alte cuvinte, cati lei scoti pentru fiecare leu platit ca salariu, iar raportul este de 1,3 la noi, in crestere cu 4% fata de 2013 si cu 16% mai mare decat media europeana, informeaza BusinessCover.ro.

Chinezii bat in retragere din cursa preluarii activelor ENEL Romania. Autoritatile noastre ar fi reusit, prin semnalele date, sa ii descurajeze complet pe chinezi, care au intrat in cursa preluarii activelor Enel Romania, alaturi de Electrica, Nuclearelectrica, RCS&RDS, GDF Suez si E.ON, sustin surse din piata. Negocierile au trecut in etapa ofertelor neangajante la finele anului trecut, iar castigatorul sau castigatorii ar urma sa fie anuntati in februarie. Sursele noastre ne-au explicat: „In piata se stie ca Enel a batut palma cu chinezii inca din martie, ca sa vanda la pachet activele din Romania. Ulterior, cand statul roman a intrat in cursa, chinezii au primit mesaje dure din Romania. Li s-a transmis ca nu au cum sa preia o treime din distributie si sa faca experimente cu echipamente chinezesti in distributia si furnizarea de electricitate mai ales in zona Capitalei, unde necesarul investitional este, inca, ridicat”, scrie Bursa.ro.

Inregistrarea imobilelor din 41 de judete va costa pana la 158 de milioane de lei. Inregistrarea imobilelor din 41 de judeteva costa pana la 158 de milioane de lei, potrivit Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), care va organiza, in martie, o licitatie pentru incheierea in acest sens a unui contractul pentru patru ani. Obiectivul lucrarilor sistematice de cadastru il constituie inregistrarea in sistemul integrat de cadastru si carte funciara a imobilelor de pe teritoriul unitatii administrativ-teritoriale/sectorului cadastral, scrie Mediafax. Identificarea imobilelor si a detinatorilor se realizeaza prin integrarea datelor obtinute in urma realizarii interviurilor la teren, cu datele preluate de la OCPI, primarii sau alte institutii ori alte surse. La finalizarea lucrarilor sistematice de cadastru se intocmesc documentele tehnice ale cadastrului”, se arata in caietul de sarcini ale licitatiei. Contractul vizeaza cele 41 de judete, nu si Bucurestiul. Finantarea va fi asigurata din surse proprii ale ANCPI, anunta Romania Libera.

Anul incertitudinilor pentru piata romaneasca de capital. Piata de capital din tara noastra nu are in fata un an linistit, dimpotriva, este presarat cu pericole care vine atat din exterior, cat si din interior. In timp ce o criza se linisteste, apar semnale pentru o alta. Rusii, grecii si petrolul sunt cele mai mari necunoscute ale anului in curs pentru piata de capital din tara noastra. Ca de obicei in ultimii ani, principalele riscuri ne vin din afara, desi nici economia interna nu evolueaza atat de bine incat sa ne entuziasmeze. Si, din pacate, exista semne de intrebare si din zona interna, unde schimbari pot aparea inclusiv in urma unor reglementari ale autoritatilor. Anul in curs nu a debutat sub cele mai bune auspicii pentru piata de capital. Cotatiile au scazut in primele sedinte de tranzactionare si exista temeri ca o evolutie slaba in prima luna ar putea fi reprezentativa pentru intregul an. Nu este o regula, ci mai degraba o idee rezultata din statistici, informeaza Capital.ro.

BMW vrea sa concureze Mercedes-Maybach. BMW ar putea rivaliza cu Mercedes-Maybach prin lasarea unui nou varf de gama, care s-ar putea numi Seria 9. Speculatiile din presa auto internationala sustin ca acest nou model de superlux este prefigurat de conceptul Vision Future Luxury (foto), prezentat in aprilie anul trecut, la Beijing. La momentul dezvelirii lui Vision Future Luxury, seful de design de la BMW, Adrian van Hooydonk, spunea despre prototip ca „ofera o perspectiva pe termen lung asupra perceptiei luxului modern”. Este usor de imaginat ca, intr-o versiune de serie, aceasta limuzina ar putea fi un concurent redutabil pentru noul Mercedes-Maybach Clasa S. Desigur, daca va primi unda verde pentru intrarea in productie. Dar pana la posibila lansare a Seriei 9, in toamna acestui an este asteptata noua generatie Seria 7, preconizata la IAA Frankfurt! Informatiile din presa internationala de specialitate dau ca posibil anul 2017 pentru lansarea Seriei 9. Ar urma sa aiba un ampatament mai mare decat Seria 7 si o lungime totala de circa 5,50 metri. Spre comparatie, noul Mercedes-Maybach Clasa S are 5,45 m lungime, scrie 24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro