Sari direct la conținut

Business Report: Falimentul Mic.ro scoate la iveala salarii mari, de peste 10.000 de euro; Metodele ANAF pentru verificarea patronilor bogati de firme sarace; "Paradisul fiscal" elvetian contraataca; Banii pentru Cupru Min vin pana la vara; Cine beneficiaza de cresterea pragului pentru TVA

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Investitorii, nemultumiti de solutia gasita de CNVM pentru Rasdaq. Instructiunea privind restructurarea pietei Rasdaq, propusa de CNVM, cuprinde reglementari care nu raspund exigentelor de protectie a investitorilor, considera Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital, care solicita Comisiei consultari cu investitorii, cu reprezentantii emitentilor si cu operatorul de piata si de sistem, inainte de adoptarea oricaror reglementari privind viitorul actiunilor tranzactionate pe aceasta piata, potrivit unui comunicat transmis, ieri, redactiei. AIPC considera ca redactarea actuala a proiectului de instructiune este realizata fara o evaluare preliminara a impactului reglementarilor propuse a fi adoptate. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a lansat, joi, in dezbatere un proiect de instructiune care prevede mutarea actiunilor tranzactionate pe piata Rasdaq pe sistemul alternativ de tranzactionare ATS al Bursei de Valori Bucuresti, fara a fi necesar consimtamantul actionarilor, scrie Bursa.ro.

Falimentul Mic.ro scoate la iveala salarii mari, de peste 10.000 de euro. Daca majoritatea salariatilor Mic.ro, aflat in insolventa, era incadrata in munca cu un salariu de 900 de lei, iar altii cu 1.400 de lei, nivel apropriat de salariu mediu net la nivel de tara, unii angajati ai retailerului se bucurau de venituri lunare de peste 10.000 de euro. Conform situatiei creantelor salaritilor Mic.ro, prezentata pe site-ul administratorului desemnat, RVA Insolvency, in luna ianuarie angajatul de la pozitia 4223 (pagina 76) avea un salariu de 47.139 de lei. La o comparatie cu salariul mediu national din luna ianuarie a acestui an, de 1.467 de lei comunicat de INS, se poate observa ca persoana in cauza incasa intr-o luna 32 de salarii medii nete. Al doilea salariu „mare” conform sursei citate este cel prezentat la pozitia 5157 (pag 94) in valoare de 32.639 de lei. Acesta este urmat de un salariu de 25.459 de lei – pozitia 2742 (pag 49). Pe locurile 4 si 5 se afla salariatii de la pozitiile 294 (pagina 6) cu 24.609 lei, respectiv pozitia 1396 (pagina 25), anunta Capital.ro.

Metodele ANAF pentru verificarea patronilor bogati de firme sarace. Analiza de risc fiscal se face fara stirea contribuabilului. Chiar daca afla, nu are niciun drept de obiectiune privind criteriile care au dus la includerea sa pe lista neagra. Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat recent ca, dupa prelucrarea declaratiilor de venit, un departament specializat al fiscului va incepe controalele marilor averi ale persoanelor fizice. Declaratiile de venit trebuie depuse cel mai tarziu pe 25 mai, dupa care vor fi declansate procedurile de intocmire a listelor negre privind persoanele cu risc fiscal, care urmeaza sa fie verificate si impozitate cu 16% pentru averea nedeclarata. Acestea nu au niciun drept de obiectiune in ceea ce priveste criteriile folosite pentru selectia lor. Mai mult, analiza de risc se extinde si la soti, rude sau afini pana la gradul al doilea, adica parinti, copii, bunici, nepoti, frati si cumnati, informeaza Finantistii.

„Paradisul fiscal” elvetian contraataca. Elvetia-Germania: Tensiuni diplomatice dupa ce autoritatile elvetiene au emis mandate de arestare impotriva unor lucratori ai fiscului german – acuzati de spionaj economic si de incalcarea secretului bancar. Cei trei functionari germani au achizitionat CD-uri cu numele unor cetateni germani – suspectati de evaziune fiscala. Autoritatile elvetiene au emis mandate de arestare impotriva unor functionari ai fiscului german. Cei trei functionari din landul federal Renana de Nord-Vestfalia sunt invinuiti de spionaj economic si de incalcarea secretului bancar, scrie RFI Romania. Reactia autoritatilor elvetiene a fost declansata in urma unei intelegeri secrete intre functionarii fiscului si un angajat al bancii Credit Suisse. Acesta a vindut autoritatilor germane CD-uri cu datele bancare ale unor cetateni germani care si-au depozitat banii in Elvetia. Pe CD-urile respective se aflau datele a peste 1000 de persoane, suspectate de evaziune fiscala, prin depunerea banilor in Elvetia, scrie Money.ro.

Banii pentru Cupru Min vin pana la vara. Canadienii vor plati abia dupa avizul anti-trust, procedura care poate dura pana la sfarsitul lui mai. Canadienii de la Bayfront Capital Partners, care prin vehiculul Roman Copper au castigat licitatia pentru Cupru Min, mai au la dispozitie pana la o luna si jumatate pentru a vira banii, spune Silviu Manastire, consilier al ministrului Economiei. „Saptamana aceasta, cel tarziu luni se va semna contractul. Apoi, cumparatorul trebuie sa ceara aprobarea de la Consiliul Concurentei in 15 zile. Consiliul raspunde in cel mult 30 de zile. Banii se dau cand se face transferul de proprietate. E o etapa impusa de legislatia europeana”, spune Manastire. Cumparatorul a depus deja o garantie de 1,7 milioane de euro si trebuie sa vina cu restul pana la 200,77 milioane. „Resursele nu au fost vandute pentru ca nici n-ar permite Constitutia”, mai spune Manastire, care precizeaza ca a fost vanduta baza materiala a Cupru Min si licenta de exploatare care mai e valabila pana in 2019. „Politic, privatizarea a decis-o domnul Codrut Seres si pretul era evaluat atunci la 28 de milioane de euro. In criza dar pe baza cotatiei mai bune a cuprului noi am reevaluat pretul de pornire la 57 de milioane, dar am ajuns la 200”, spune Manastire, anunta EVZ.

Cine beneficiaza de cresterea pragului pentru TVA. Marirea de la 35.000 de euro la 50.000 de euro a plafonului de la care exista obligatia de plata a TVA este si in favoarea micilor intreprinzatori si a statului, spun specialistii in fiscalitate. Consiliul Uniunii Europene a aprobat, la solicitarea Romaniei, cresterea de la 35.000 euro la 50.000 euro a pragului cifrei de afaceri sau al veniturilor peste care firmele sunt obligate sa plateasca TVA. Decizia adoptata de UE a fost publicata la sfarsitul saptamanii trecute in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Masura este valabila pana la finele anului 2014 sau pana la implementarea unei noi directive europene privind plafoanele de cifra de afaceri sub care firmele pot fi exceptate de la plata TVA. Majorarea pragului pentru TVA a fost solicitata mai de mult de autoritatile romane. Este in primul rand un sprijin pentru mediul de afaceri, spune Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), informeaza Romania Libera.

Bancile din Ungaria au imprumutat 253 milioane dolari de la banca centrala. Banca centrala a Ungariei a imprumutat, ieri, bancile locale cu 56 miliarde forinti (255 milioane de dolari), prima transa dintr-o facilitate cu dobanzi reduse, destinata relansarii economiei tarii. Banca centrala de la Budapesta a acceptat toate cererile pentru lichiditati. Dobanzile pentru aceste credite pe doi ani sunt egale cu dobanda de referinta a bancii centrale, scrie Bursa.ro.

Comorile din Muzeul Porsche. Exponate inestimabile, autentice repere in istoria automobilului, modele de legenda – toate sunt expuse in Muzeul Porsche. Constructorul german si-a propus sa le readuca in atentia publicului larg, printr-o serie de filme postate pe YouTube.com. Prezentarea tezaurului din Muzeul Porsche incepe cu prima generatie 911, lansata la Salonul de la Frankfurt din 1963 (vezi filmul de mai jos). Putini stiu ca, initial, legendarul coupe german a fost „botezat” 901. Insa, la cererea companiei Peugeot, care isi rezervase dreptul de a folosi combinatia de trei cifre, cu 0 la mijloc, pentru denumirea de modele auto, 901 s-a transformat in 911. Porsche a lucrat la caroseria modelului 911 inca din anii 50, pe cand 356 era modelul vedeta. In timp, prototipul a virat spre o versiune cu 4 locuri, cu care insa Ferry Porsche nu a fost de acord. Cel care avea sa dea ultimele tuse caroseriei a fost fiul sau, Ferdinand Alexander, anunta 24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro