Sari direct la conținut

Business report: Fiscul sta cu ochii pe net: controlul e la un click distanta; Expunerea economiei romanesti pe relatia cu Rusia; Pretul petrolului s-ar putea dubla din cauza conflictelor

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Fiscul sta cu ochii pe net: controlul e la un click distanta. Comertul electronic are cresteri anuale impresionante. Incercand sa tina pasul cu prefacerile din business, Fiscul isi propune o strategie de control specifica acestui domeniu. Cum actioneaza? Cresterile de la an la an ale afacerilor din zona comertului electronic nu pot fi neglijate de Fisc, care trebuie sa se adapteze modificarilor pietei. Reorientarea clientilor catre magazinele online si serviciile electronice impune o noua abordare si din partea autoritatilor fiscale, mai ales cand, pentru acest an, de exemplu, estimarile arata ca piata de profil va atinge un miliard de euro, noteaza Capital.

Expunerea economiei romanesti pe relatia cu Rusia. Rusia a decretat o „interdictie totala” a majoritatii produselor alimentare provenite din tarile Uniunii Europene si din SUA, in replica la sanctiunile occidentale adoptate impotriva Moscovei. Aceasta interdictie vizeaza carnea de vita, de porc si de pui, pestele, branza, laptele, legumele si fructele provenite din SUA, Uniunea Europeana, Australia, Canada si Norvegia. Romania nu va fi afectata in mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA si Uniunea Europeana, deoarece valoarea exporturilor de acest tip era relativ redusa. Integral pe Curs de guvernare.

Pretul petrolului s-ar putea dubla din cauza conflictelor. Pretul futures al petrolului brut american (West Texas Intermediate – WTI) a scazut sub 100 de dolari barilul saptamana trecuta, insa unii analisti considera ca acesta nu va ramane la nivelul actual multa vreme. Kent Moors, strateg pe energie globala in cadrul Money Morning, anticipeaza ca pretul petrolului ar putea ajunge chiar la 200 de dolari barilul, pe fondul tensiunilor dintre Rusia si Ucraina, respectiv al conflictelor din Orientul Mijlociu. „Ori de cate ori apare un conflict intr-o tara producatoare de petrol, pretul petrolului creste”, spune Kent Moors, adaugand: „Este unul dintre modelele cele mai previzibile din piete”, potrivit Bursa.

Romanii sparg pusculita: dobanzile mici afecteaza grav economisirea. „Dumneavoastra, domnule Isarescu, ati imprumuta bani unui strain daca ati sti ca va veti alege cu o pierdere reala? Credeti ca bancile vor mai da la depozite dobanzi peste inflatia prognozata pentru 2015?” Intrebarii care i-a fost adresate saptamana trecuta, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei, dupa ce BNR a redus dobanda de politica monetara la un nou minim istoric, guvernatorul bancii centrale nu i-a dat un raspuns la obiect, preferand sa spuna ca „intrebarea poate fi valabila pentru orice guvernator de banca centrala in prezent” si ca in piata exista deja chiar dobanzi nominal negative. Isarescu a adaugat ca situatia afecteaza chiar si bancile centrale, care nu isi mai pot plasa rezervele internationale nicaieri in lume fara sa faca pierdere, scrie Capital.

Romanii cheltuie aproape jumatate din salariu pe mancare si bauturi si nu mai au bani de educatie si sanatate. Un roman cheltuieste 41% din venitul sau lunar pe alimente si bauturi, cea mai mare pondere la nivelul Uniunii Europene, in contextul in care veniturile reprezinta 25% din media europeana, pe cand preturile la multe produse sunt aliniate celor din statele din regiune si chiar din Occident. Astfel, in timp ce un roman cheltuie pe aceste produse aproape jumatate din venitul sau lunar, media la nivelul UE este de sub 15%, ponderea scazand chiar sub acest prag pentru statele dezvoltate din vest precum Germania, Suedia sau Luxemburg, potrivit unui raport al companiei de cercetare de piata Food Drink Europe, citat de Gandul.

FMI cere din nou Ungariei sa introduca legea insolventei personale. In Romania cere exact opusul. Fondul Monetar International a pus din nou in vedere Ungariei ca adoptarea urgenta a legii falimentului personal este importanta pentru sanatatea economiei si pentru a trata problema supraindatorarii populatiei. In acelasi timp, in Romania, Fondul si Comisia Europeana inca recomanda guvernului sa nu aprobe aceasta lege, pentru ca ar submina disciplina de credit, potrivit Economica.net.

Strategiile care aduc bani pe ulitele satelor romanesti. Autoritatile din mediul rural invata repede ca orice eveniment care promoveaza traditiile mostenite din batrani aduce in timp castiguri insemnate nu doar proprietarilor de pensiuni, dar si bugetelor locale si de stat. Un exemplu in acest sens este comuna Ciocanesti din judetul Suceava, desemnata Satul cultural al Romaniei in 2014. In localitate sunt organizate zece evenimente care atrag anual mii de turisti, incepand cu luna februarie si terminand cu decembrie, aflam din EVZ.

Cernavoda: Statul desfiinteaza compania de proiect a reactoarelor 3 si 4. Incepand cu aceasta luna vor fi reluate procedurile de selectare a unui nou investitor privat pentru finalizarea unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Vechea companie care ar fi trebuit sa finanteze contructia nucleara va fi desfiintata iar cota parte a Nuclearelectrica din aceasta firma va fi transferata la noua companie. Ramane insa intrebarea: cine raspunde pentru esecul EnergoNuclear? Continuarea in Romania Libera.

Care este cel mai bun afacerist debutant al Romaniei. Topul celor mai profitabile SRL-D. Doi soti din judetul Satu Mare au cea mai profitabila afacere pornita cu bani de la stat. Si-au folosit economiile si aproape jumatate din cei 10.000 de euro pusi la bataie de autoritati pentru a pune pe picioare o firma care le-a adus anul trecut un profit de aproape 220.000 de euro. Carmen si Cristi Pop din judetul Satu Mare au pus pe roate acum doi ani o afacere in mediul rural. Nu au deschis un magazin, ci s-au orientat spre nevoile locuitorilor comunei Mediesu Aurit, scrie Economica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro