Sari direct la conținut

Business report: Guvernul a dat cu o mana, iar acum taie cu amandoua; Bine de stiut daca vreti sa mergeti sa lucrati in alta tara UE; Privatizarile esuate ale anului 2012: ce a cerut FMI si ce a facut Guvernul; Cele mai cautate autoturisme din Europa in 2012

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Privatizarile esuate ale anului 2012: ce a cerut FMI si ce a facut Guvernul. A mai trecut un an si tema privatizarilor data de Fondul Monetar International (FMI) nu a fost facuta. Guvernul a amanat listarea pachetelor minoritare detinute la companiile de stat, iar vanzarea Oltchim sau Cuprumin au fost un esec total. Extrem de mediatizat a fost in acest an cazul Oltchim. Combinatul de la Ramnicu-Valcea, care trebuia sa fie vandut catre un investitor strategic, a fost cireasa de pe tortul privatizarilor esuate. Potrivit negocierilor cu FMI, statul si-a asumat sa gaseasca un investitor strategic in prima parte a anului 2012. Anul acesta, procesul de privatizare al Oltchim Ramnicu-Valcea a inceput in luna martie, insa nu a fost dus la bun sfarsit. Treptat, au fost schimbate si conditiile de privatizare, ajungand ca, in luna septembrie, sa fie organizata licitatia pentru pachetul majoritar al companiei. Licitatia, care a avut loc pe 22 septembrie, a fost castigata de Dan Diaconescu, care a oferit 203 milioane de lei pentru preluarea pachetului de 54,8% al combinatului. Celelalte companii care au participat la licitatie au fost PCC SE, Chimcomplex si AISA Invest. Continuarea in Adevarul.

Efectele liberalizarii preturilor asupra IMM-urilor. Odata cu eliminarea tarifelor reglementate la electricitate si gaze, multi intreprinzatori mici ar putea pune lacat pe afacere. Iulian M., proprietarul unei mici brutarii cu trei cuptoare, din care doua functioneaza pe electricitate, iar unul pe gaze naturale, nu stie daca anul viitor va mai putea oferi celor zece angajati un loc de munca. „Costurile materiei prime au crescut ca urmare a secetei din acest an, iar factura la utilitati a devenit greu de suportat”, povesteste Iulian, adaugand ca ii este frica de ce va urma in 2013. Din septembrie s-au scumpit energia electrica si gazele naturale, iar anul viitor vine cu noi scumpiri, odata cu liberalizarea preturilor energiei electrice si gazelor naturale. Conform calendarului de liberalizare, eliminarea treptata a preturilor reglementate pe piata energiei electrice a inceput de la 1 septembrie 2012 si se va incheia la 1 ianuarie 2014. Iulian se asteapta la o scumpire intre 25% si 40%. In cazul gazelor naturale, procesul de liberalizare a inceput tot in 2012 si va fi finalizat in toamna anului 2014. Conform calculelor Capital, acest lucru inseamna mai mult decat o dublare a pretului final atunci cand va fi incheiata eliminarea preturilor reglementate in cazul acestei categorii de consumatori.

Guvernul a dat cu o mana, iar acum taie cu amandoua. Pretul revenirii salariilor bugetarilor la nivelul din 2010 si al cresterii cu 4% a pensiilor este o lista lunga de taieri de cheltuieli din alte parti ale bugetului Asa cum era de asteptat, dupa ce au trecut alegerile din 9 decembrie au disparut subit si planurile grandioase puse la cale de guvernanti pentru Romania. Solutia Guvernului la lipsa acuta de bani e una ingenioasa: aplica maririle de pensii si salarii la care s-a angajat, dar pentru asta ia bani din alte zone ale bugetului. Nici nu a venit anul nou si deja se contureaza mai multe zone in care se vor face reduceri de cheltuieli. SPORURI. Premierul Victor Ponta a declarat de curand ca are in vedere reducerea sporurilor din companiile de stat, in asa fel incat intre veniturile cele mai mici si cele mai mari diferenta sa fie redusa de la 1 la 10 pana la 1 la 3 sau 1 la 4. INVESTITII. Dupa ce a mai taiat si in 2012 sumele alocate de la buget pentru investitii Guvernul ar putea reduce cu inca 1,2 miliarde de lei aceste sume, potrivit unei note a Ministerului de Finante, transmisa Executivului, scrie EVZ.

Bine de stiut daca vreti sa mergeti sa lucrati in alta tara UE. Cei care vor sa profeseze in alta tara in acelasi domeniu ca in tara de origine trebuie sa se asigure ca profesia respectiva este reglementata acolo si de cele mai multe ori, sa obtina recunoasterea calificarilor si a experientei profesionale, conform legislatiei europene. Pentru a presta servicii temporar in alta tara, ati putea fi nevoit sa trimiteti o declaratie in avans. In cazul in care exercitati o profesie reglementata, cu impact asupra sigurantei si sanatatii publice, autoritatile v-ar putea verifica mai intai calificarile, se arata pe site-ul europe.eu, la sectiunea „Munca”. Pentru a afla care sunt aceste profesii si ce tari si autoritati le reglementeaza puteti consulta baza de date a UE. De exemplu, daca doriti sa lucrati ca patiser in Germania, faceti clic pe „Backer (DE)”. Pentru a utiliza baza de date, trebuie sa cunoasteti denumirea profesiei in limba tarii care va intereseaza. Daca nu gasiti profesia dumneavoastra in baza de date si nu stiti daca aceasta este sau nu reglementata in tara in care doriti sa lucrati, trebuie sa contactati unul dintre punctele de contact pentru recunoasterea calificarilor profesionale din tara in care doriti sa lucrati, informeaza Capital.

Ce se scumpeste de la 1 ianuarie 2013. Prima zi din 2013 inseamna noi scumpiri: cresterea accizelor si deprecierea leului vor aduce preturi mai mari pentru tigari si carburanti, taxele locale ar putea creste, iar factura la curent se va majora. Scumpiri pe banda rulanta, mai mult de munca pentru economisti si intreprinzatori la calculul impozitelor, posibile (dar nu obligatorii) cresteri ale taxelor locale sau inghetarea ori majorarea veniturilor la anumite categorii de salariati – acestea ar fi, pe scurt, schimbarile aduse de legislatia ce va intra in vigoare din 1 ianuarie 2013. „Adevarul” va propune o trecere in revista a noilor reglementari. Val de scumpiri din cauza accizelor Aderarea Romaniei la UE presupune, intre altele, o aliniere graduala a taxelor pe produsele considerate de lux (accize) la nivelul comunitar si, in acelasi timp, calcularea acestora dupa un curs oficial care se schimba in fiecare an. Pentru Romania, data de 1 ianuarie vine cu un val de scumpiri din cauza majorarii accizelor din doua motive: creste suma de plata ca taxa si, in acelasi timp, cursul oficial de calcul urca de la 4,30 la 4,52 de lei/euro.

Producatorii nu sunt multumiti de vanzarile pe care le-au avut inainte de Craciun. Cu toate ca magazinele au fost invadate inaintea sarbatorilor, producatorii si comerciantii spun ca nu sunt multumiti de vanzari si le considera mai slabe decat in 2011. Potrivit Realitatea TV, in aceasta luna s-au vandut 30 milioane de litri de vin, peste 7,5 milioane de cozonaci si au fost sacrificati mai mult de 1,6 milioane de porci. In ciuda cifrelor colosale, producatorii afirma ca suntem departe de alti ani. Doar cei din panificatie sunt multumiti. La capitolul paine si produse de panificatie, producatorii sunt multumiti, intrucat spun ca vanzarile au crescut chiar si cu 50%. La polul opus, producatorii de carne spun ca anul acesta s-au vandut ceva mai bine doar preparatele din carne de porc. In rest vanzarile au fost mai mici decat anul trecut. Cei care au avut vanzari mai bune sunt cei care nu au crescut pretul cu 20% si sunt deci pe pierdere, scrie realitatea.net. Nici producatorii de vinuri nu sunt multumiti de vanzarile din acest an pentru ca sunt la mare distanta de cele din 2008-2009. Chiar daca de craciun s-a vandut mai bine vinul rosu vanzarile vor scadea dramatic, deoarece in noaptea dintre ani romanii prefera sa consume bauturi spirtoase, scrie EVZ.

Cele mai cautate autoturisme din Europa in 2012. Vanzarile de autoturisme de pe intregul continent sunt in declin iar cele mai cautate zece modele nu o duc cu mult mai bine. In timp ce piata a scazut cu mai bine de 7%, masinile din Top 10 au inregistrat reculuri cuprinse intre 9,8% si 19,8%. Cu o singura exceptie. Cel mai vandut model din anul care tocmai se incheie a fost, cum altfel, Volkswagen Golf. Liderul absolut al pietei auto europene a inregistrat in primele 11 luni ale lui 2012 vanzari de 408.412 unitati, cu 9,8% mai mici decat in aceeasi perioada din anul precedent. Avand insa in vedere ca un nou Golf a fost lansat in aceasta toamna este de asteptat ca liderul sa treaca de la scadere la crestere in primele luni din 2013. Pe locul secund in clasamentul intocmit de compania de consultanta JATO Dynamics se afla Ford Fiesta cu 289.533 unitati, in scadere de la 326.135 unitati. Pozitia a treia este ocupata in acest an de Volkswagen Polo cu 269.000 de unitati vandute, reculul inregistrat fiind de 19,1%, noteaza Capital.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro