Business Report: Guvernul ar putea impune un nou impozit companiilor de petrol si gaze; Prognoza spectaculoasa pana in 2018: crestere a PIB cu 10 miliarde de euro pe an. Evolutia salariilor in euro; CFR scoate la licitatie 980 km de cale ferata
Guvernul ar putea impune un nou impozit companiilor de petrol si gaze. Guvernul ar putea impune companiilor producatoare de hidrocarburi un nou impozit, pe langa redeventele petroliere pe care acestea le platesc pentru productia de titei si gaze extrasa, noul impozit urmand sa suprataxeze profitul inregistrat de aceste companii strict din activitatile upstream, de explorare si productie. Astfel, potrivit surselor Energy Report, pe langa redeventele specifice sectorului de petrol si gaze, impozitul pe constructii speciale si impozitul pe profit de 16%, pe care il datoreaza toti agentii economici din Romania, companiile producatoare de hidrocarburi ar urma sa plateasca si o suprataxa pe profitul obtinut strict din activitatea de productie de titei si gaze, respectiv pe diferenta dintre veniturile obtinute din vanzarea productiei si costurile obtinerii acestei productii, scrieCapital.ro.
Infrastructura cartierului ANL Henri Coanda, realizata in ritm de melc. Agentia Nationala pentru Locuinte si Primaria Municipiului Bucuresti se chinuie de multi ani sa finalizeze cartierul Henri Coanda din zona Pipera – Aeroportul Baneasa – Voluntari. Proiectul a fost lansat in 2004, dar nu a fost terminat, in principal, din cauza lipsei utilitatilor. Din numarul total de case ce trebuiau construite (1.109), doar 273 au fost finalizate si predate beneficiarilor, dupa cum ne-au declarat reprezentantii ANL. Acestia ne-au spus ca restul de 836 de case sunt in diverse stadii de executie, 80 dintre imobile fiind in curs de predare, iar noua case sunt necontractate in prezent. Oficialii ANL apreciaza ca, in acest moment, rata de ocupare a locuintelor din cartierul Henri Coanda (beneficiari care locuiesc efectiv in imobile) este de aproximativ 10%. Proiectul cartierului prevede constructia a 1.109 case, prin credit ipotecar, pe un teren de 115,9 hectare, ce apartine Sectorului 1 al Capitalei (60,55 ha) si orasului Voluntari (55,41 ha), conform datelor ANL, anuntaBursa.ro.
Isarescu spune ca e bine ca bancile romanesti sa-si plateasca datoriile catre mame. Cinci motive pentru care greseste. Isarescu recomanda in ianuarie bancilor de pe piata locala sa isi achite datoriile externe pentru ca urma sa asistam la un an cu foarte multe transformari. „Ramanand cu rezerve mari in special la valuta ne indepartam de standardele europene si pastram o datorie pe termen scurt nejustificat de ridicata cu implicatii asupra ratingului Romaniei. Nimeni nu se uita ca aceasta datorie are in contrapartida lichiditati care se afla in tara”, declara acesta dupa o sedinta de politica monetara in care s-au luat mai multe decizii de relaxare, inclusiv de reducere a rezervelor minime obligatorii. Acum, ca anul e pe sfarsite, Isarescu a reluat teza ca plata anticipata (sau nu) a liniilor de finantare pe ruta fiice-mame este un lucru bun, daca se face echilibrat, informeazaEconomica.net.
Ce se urmareste prin manipularea consumatorilor de gaze si energie termica din Romania? Trei institutii fundamentale ale statului roman au starnit ieri panica in randul populatiei,anuntand, pe de o parte, o posibila majorarea a pretului gazelor naturale cu 35% si, pe de alta parte, o iminenta crestere a tarifelor la caldura cu 28 pana la 38%. In prag de iarna asemenea vesti nu au cum sa nu starneasca panica in randul consumatorilor. Si, dupa cum au fost ticluiete informatiile se pare ca asta s-a si vrut. De unde nu-i foc nu iese fum insa, dovada ca ceva ceva din ce ni s-a spus are si o parte de adevar, scrieEnergy-Center.ro.
Prognoza spectaculoasa pana in 2018: crestere a PIB cu 10 miliarde de euro pe an. Evolutia salariilor in euro. Produsul Intern Brut al Romaniei ar urma sa creasca cu peste 25% la valori in euro pe parcursul urmatorilor patru ani, potrivit prognozei de toamna a Comisiei Nationale de profil. Astfel, la cele aproximativ 150 miliarde euro PIB estimati pentru 2014, ar urma sa se adauge cam 10 miliarde euro in fiecare dintre anii urmatori in perioada 2015 – 2018. Practic, la o majorare de circa 13% a PIB in termeni reali, rezultata dintr-o accelerare moderata a avansului economic de la 2,5% in 2015 pana la 3,5% in 2018, ar urma sa se adauge o apreciere relativa a leului fata de moneda unica europeana de 11,3%, pe fondul reducerii cursului mediu nominal euro/leu de la 4,44 lei/euro in acest an la doar 4,38 lei/euro in 2018, anuntaCursdeguvernare.ro.
CFR scoate la licitatie 980 km de cale ferata. Compania Nationala de Cai Ferate „CFR” SA organizeaza marti, 25 noiembrie 2014, la Bursa Romana de Marfuri (BRM), licitatia publica cu strigare pentru inchirierea a 27 sectii CF (980,5 km), care apartin infrastructurii feroviare neinteroperabile. Ofertele depuse se vor deschide marti, 25 noiembrie 2014, la ora 10.00, la sediul Bursei Romane de Marfuri. Persoanele juridice interesate sa participe la licitatie pot depune documentatia pana in ziua derularii procedurii, la ora 09.00. Durata de valabilitate a contractului de inchiriere este de 4 ani, iar criteriul de atribuire va fi pretul cel mai mare, informeazaEVZ.
Tarile care renunta rapid la plata prin numerar. Cum arata societatea cashless. Tot mai multe state renunta la folosirea excesiva a numerarului si marile companii incearca sa dezvolte aplicatii folositoare in acest sens. Apple pariaza pe platile mobile, in timp ce seful American Express spune ca nu se teme de eventuala disparitie a cardului bancar. In unele tari, viitorul cashless (fara numerar) a devenit o realitate. In Coreea de Sud, cota de piata a platilor non cash din valoarea totala a platilor realizate de consumatori este de 70%. Procentul populatiei cu card de debit este de 58%. In Germania, cota platilor non cash este de 76% din valoarea totala a platilor. De asemenea, 88% dintre germani detin un card de debit. Incepand cu anul 2012, comerciantii au nevoie doar de un iPhone si un cititor produs de compania EMV (conectat la telefon), pentru acceptarea platilor de pe carduri de credit sau debit, scrieGandul.
Iulian Stanciu, despre preturile gresite la eMAG: „Nu a fost nimic planificat. Este o suma mare si pentru noi”. Iulian Stanciu, directorul general al eMAG a declarat ca preturile derizorii la telefoane si televizoare nu au fost o strategie de marketing si compania isi asuma eroarea. „Este o eroare tehnica si ne-o asumam, respectul fata de client ne obliga. Chiar daca suntem mari, facem greseli. Sistemul din spatele platformei este complex, la viteza cu care vrem sa crestem apar si erori din care invatam. Nu a fost nimic planificat. Este o suma mare si pentru noi, daca faceam planificat, am fi limitat „investitia”, declara Iulian Stanciu, directorul general eMAG. eMAG, cel mai mare retailer online din regiune, a inregistrat duminica, 23 noiembrie, in intervalul 20:30 – 22:59, o eroare la incarcarea preturilor pentru anumite produse resigilate. Eroarea a determinat preturi de vanzare cuprinse intre 1 leu si 8 lei pentru o gama larga de produse, anuntaCapital.ro.
Audi Q8, confirmat in productie. Ulrich Hackenberg, director tehnic la Audi, a confirmat aparitia modelului Q8 in gama constructorului german. Va fi un SUV cu look sportiv, derivat din viitoarea generatie Q7. Comercializarea nu va debuta, insa, mai devreme de 2017. Hackenberg a furnizat aceasta informatie intr-un interviu acordat publicatiei Autocar, cu ocazia Salonului de la Los Angeles. Noul Audi Q7 este asteptat in ianuarie anul viitor, cand isi va face debutul mondial in cadrul Salonului de la Detroit. NouL Audi Q8 va rivaliza cu BMW X6, Range Rover Sport si viitorul Mercedes MLC. In timp ce viitorul Q7 va fi un SUV clasic, ce va putea lua la bord pana la 7 persoane, Q8 va avea o arhitectura de SUV coupe. Ca design, va fi un model mai emotional decat Q7 si va beneficia de noul limbaj vizual Audi, anticipat de conceptul Prologue, informeaza24auto.ro.