Sari direct la conținut

Business Report: IKEA negociaza deschiderea unui nou magazin in Romania; Primul la apel: Romgaz va exporta gaze in Republica Moldova; Piata asigurarilor, intre explozie si declin; Seamana recesiunea din 2014 cu cea din 2009?

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

IKEA negociaza deschiderea unui nou magazin in Romania. Discutii pe tema deschiderii unui nou magazin IKEA in Romania s-au tot purtat, in ultimii ani, oficialii companiei sustinand, de fiecare data, ca „nu au ajuns la o concluzie finala privind locatia”. Se pare ca anul acesta lucrurile au prins viteza. Cornel Oprisan, Retail Manager IKEA Romania, a declarat ca se afla in negocieri pentru deschiderea unei „noi unitati”. „Totusi, nu putem oferi mai multe amanunte penru ca nu da bine in negocieri. Dar, cu siguranta, urmeaza si al doilea magazin”, a spus Oprisan. In luna iulie a acestui an, retailerul de mobila a lansat un magazin online cu livrare in toata tara. „Aproximativ 70% dintre produsele noastre se pot comanda online din 15 iulie. Prin acest serviciu ne dorim sa aducem gama de produse mai aproape de consumatori, in special de cei care stau mai departe sau care nu au timp sa ne faca o vizita in magazin” spunea Mihaela Muresan, Marketing Manager IKEA Romania, scrieCapital.ro.

Chinezii analizează discret activele Enel din România. Chinezii le-ar fi solicitat oficialilor Enel acces la camera de date ale activelor grupului italian din România, susţin surse apropiate situaţiei. La fel ar fi făcut şi Electrica SA pentru societăţile Enel rezultate în urma privatizării fostei sale filiale Muntenia Sud, mai afirmă sursele noastre. Conform contractului de privatizare, statul român are drept de preempţiune pentru achiziţia pachetelor majoritare de acţiuni deţinute de Enel la entităţile care au luat naştere din Electrica Muntenia Sud. Italienii au scos, recent, la vânzare firmele de distribuţie şi furnizare a electricităţii din ţara noastră, pe care le-au dobândit în urma privatizării Electrica Dobrogea, Electrica Banat şi Electrica Muntenia Sud. Întrebaţi dacă au primit, până acum, oferte concrete de preluare a societăţilor din România, reprezentanţii grupului Enel Italia ne-au transmis: „Nu oferim detalii din procesul de vânzare şi nu divulgăm numele potenţialilor ofertanţi. Procesul de vânzare este în derulare. Nu există un termen limită pentru primirea ofertelor, deşi conducerea grupului a anunţat că se aşteaptă ca, până la finele acestui an, să primească 4,4 miliarde euro pe activele scoase la vânzare în România şi Slovacia”, anuntaBursa.ro.

Primul la apel: Romgaz va exporta gaze in Republica Moldova. Prima companie care si-a exprimat intentia de a exporta gaze in Republica Moldova prin interconectorul Iasi-Ungheni este Romgaz. Intrebat de Economica.net despre aceasta intentie, directorul Romgaz Virgil Metea a confirmat interesul companiei de stat pentru exportul de gaze. „Vom participa la licitatia de rezervare de capacitate pe Iasi-Ungheni si vrem sa exportam gaze. Nu stim inca la ce pret o vom face, depinde si de contrapartea din Republica Moldova. Ideal ar fi sa fie un pret de piata”, spune Metea. Acesta mai precizeaza ca, in conditiile in care capacitatea maxima actuala a conductei este de 45 de milioane de metri cubi pe an, Romgaz nu are nicio problema sa asigure acest necesar, chiar daca va fi singurul furnizor care va acoperi intreaga capacitate. Potrivit ANRE, pretul la care s-ar face exporturile de gaze ar fi cel de piata, circa 80 de lei/MWh, aproximativ 300 de dolari pe mia de metri cubi. Productia anuala de gaze a Romgaz se ridica la circa 6 miliarde de metri cubi, informeazaEconomica.net.

Seamana recesiunea din 2014 cu cea din 2009? ocotelile privind evolutia economiei, pornind de la noile date care au iesit la iveala si iau in calcul aspectele care ar putea condamna Romania la o criza prelungita. „Pana in momentul de fata, nu avem informatii clare despre evolutia PIB pentru al doilea trimestru, acestea vor fi publicate de abia pe data de 3 septembrie. Doar suspectam ceea ce a condus la scaderea economica din trimestrul al doilea al anului. Pe de o parte avem o scadere la nivelul consumului, in al doilea trimestru fata de trimestrul unu. Pe de alta parte avem o contractie a exporturilor nete”, a comentat pentruEVZIonut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economist sef al Raiffeisen Bank Romania. Cea mai mare surpriza, spune Ionut Dumitru, a fost insa evolutia investitiilor private.

Piata asigurarilor, intre explozie si declin. iata asigurarilor a atins, in primul trimestru al anului 2014, un nivel de 2,05 miliarde lei (456 milioane euro), in scadere cu 3,4% fata de intervalul similar al anului trecut, reprezentand, conform estimarilor preliminare, circa 1,26% din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii. Conform datelor provizorii publicate de ASF, pe segmentul asigurarilor generale, valoarea subscrierilor a inregistrat o scadere de 2,1% , in vreme ce, pe segmentul life, scaderea a fost una mai abrupta, de 8,9 puncte procentuale. Ca si in perioadele de raportare anterioare, clasa B X (RCA) din cadrul asigurarilor generale a detinut cea mai insemnata pondere in totalul pietei (36,2%), valoarea totala a subscrierilor raportate de cele 11 societati care au dreptul de a comercializa aceste tipuri de polite fiind de peste 744 milioane lei, in crestere cu 10% fata de situatia din martie 2013, anuntaRomania Libera.

Dupa ce aproape a dat faliment si a vrut sa intre in UE, aceasta tara s-a razgandit si are acum una dintre cele mai rapide cresteri economice. La 16 iulie 2009, Islanda a adresat Presedintiei suedeze cererea de aderare la UE, argumentandu-si solicitarea prin apartenenta sa la continentul european, necesitatea extinderii securitatii tarii si asigurarea stabilitatii economice pe termen lung. In anul 2013, negocierile de aderare au fost temporizate si, ulterior, suspendate, in contextul alegerilor de la 27 aprilie 2013. Noul sef al guvernului islandez, Sigmundur Gunnlaugsson (38 de ani), cel mai tinar sef de guvern ales democratic, din Europa, a desfiintat comitetul pentru negocierile Islandei cu UE, iar din statul care a trecut prin una dintre cele mai abrupte prabusiri din lume, Islanda a devenit acum tara cu una dintre cele mai rapide cresteri economice din Europa, informeazaCapital.ro.

Iata noua Skoda Fabia. Dupa o prima schita, urmata la scurt timp de cateva imagini teaser cu detalii exterioare, Skoda a publicat primele fotografii oficiale cu noua Fabia. A treia generatie a citadinei din Cehia isi va face „iesirea in lume” la inceputul lui octombrie, in cadrul Salonului Auto de la Paris. Noua Fabia preia actualul limbaj stilistic al marcii, inaugurat in 2012, de compacta Rapid. Exteriorul are acelasi stil angular ca Rapid si Octavia, aspectul general fiind mai sobru, in comparatie cu generatia precedenta. Cei de la Skoda sustin ca designul noii generatii este inspirat din conceptul Vision C, prezentat in primavara, la Geneva. Partea frontala este dominata de traditionalul calandru, cu un desen usor revizuit, rafinat si care nu mai inglobeaza logo-ul. Farurile au fost desenate in asa fel incat sa para, din punct de vedere vizual, in prelungirea grilei. Parasocul gazduieste o imensa priza de aer, proiectata pe toata latimea si flancata de proiectoarele de ceata. Partea laterala retine atentia prin semnalizatorul din carcasa oglinzii retrovizoare si „umarul sculptat” deasupra manerelor de la portiere. La spate, stopurile sunt asemanatoare cu cele de la Octavia si Rapid Spaceback, iar hayonul are de-acum obisnuitele „triunghiuri” laterale, in dreptul placutei de inmatriculare, scrie24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro