Business Report: Imbogatirea secolului: Omul care a dat marea lovitura in 2014; Tarifele la RCA cresc (si) din cauza noastra; Taxa de cogenerare din facturile de electricitate se dubleaza, de la 1 ianuarie; Statul vrea bani in plus de la fumatori
Imbogatirea secolului: Omul care a dat marea lovitura in 2014. Unul singur dintre miliardarii lumii a reusit sa-si sporeasca, anul acesta, averea cu 720%. Este cel care a stat in spatele celei mai mari listari din 2014. Este vorba despre miliardarul chinez Jack Ma, fondatorul Alibaba Group, cel mai mare conglomerat de site-uri de comert online, care isi are sediul central in Hangzhou, China, scrie Money.ro. Averea acestuia a crescut de peste 8 ori, cu 720,9% de la inceputul anului si pana in prezent, potrivit Bloomberg Billionaires. Cel mai mare salt al averii chinezului a fost atins in luna septembrie, cand a avut loc listarea Alibaba pe bursa din New York, fiind considerata de analisti listarea secolului. In urma listarii actiunilor pe bursa americana, compania chineza a atras 21,8 miliarde dolari, cea mai mare suma obtinuta vreodata de o companie pe bursa de peste Ocean. Capitalizarea grupului a depasit-o pe cea a Facebook, scrie Capital.ro.
Tarifele la RCA cresc (si) din cauza noastra. Pe cine reprezinta sau nu reprezinta ASSAI e aproape imposibil de aflat. Pe site-ul asociatiei, membrii acesteia sunt mai discreti decat cei ai grupului Bilderberg. O abordare a problemei tarifelor RCA dintr-o perspectiva simplista, aceea a dorintei fiecaruia dintre noi de a plati mai putin pentru serviciile oferite de un furnizor sau altul, risca sa trimita subiectul in derizoriu. Nu ne propunem acest lucru. Vom incerca in cele ce urmeaza o analiza bazata pe cifre si statistici din documente oficiale, asumandu-ne in acelasi timp riscul de a starni controverse si de a genera dezbateri aprinse, anunta Forbes.ro.
Taxa de cogenerare din facturile de electricitate se dubleaza, de la 1 ianuarie. Valoarea contributiei pentru cogenerarea eficienta va fi de 18,1 lei/MWh, de la 1 ianuarie 2015, potrivit unui ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei. In acest moment, valoarea contributiei pentru cogenerarea eficienta este de 9,9 lei/MWh, stabilita la data de 20 iunie, tot prin ordin al ANRE si intrata in vigoare la 1 iulie 2014. Tariful nu contine TVA. Asadar, de la inceputul anului viitor, valoarea acestei contributii este cu 83% mai mare. Contributia este platita de toti consumatorii de energie electrica si este evidentiata separat in facturi. Pentru o factura lunara de 100 kWh, aceasta contributie creste teoretic factura lunara cu circa 1 leu, de la 1,22 lei la 2,24 lei. Pentru consumatorii casnici valoarea nu este mare, dar altfel se pune problema pentru marii consumatori industriali. Alro Slatina, de exemplu, la un consum de 3 TWh anual, are de achitat o nota de plata suplimentara de 30 de milioane de lei, informeaza Economica.net.
Ponta se lauda cu autostrazi pe care doar le-a inaugurat, nu le-a si construit. Guvernul a prezentat o sinteza in care arata ca premierul Ponta a facut 293 de kilometri de autostrada. Dar mai multe tronsoane au fost doar date in folosinta, nu construite, pe timpul mandatului sau. Potrivit unui document guvernamental privind numarul de kilometri de autostrada din Romania, premierul Victor Ponta ar fi facut 293 de kilometri, mult mai multi decat toti prim-ministrii precedenti. La prezentarea materialului, purtatorul de cuvant al Executivului a admis, insa, ca sunt kilometri dati in functiune, nu construiti in mandatul Ponta. Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a precizat ca premierului Ponta i s-a prezentat un raport privind stadiul constructiei de autostrazi in Romania in ultimii 25 de ani, structurat pe fiecare mandat de guvernare, scrie Adevarul.
Firmele vor fi obligate sa aiba casa de marcat cu jurnal electronic si legatura ANAF. Ordonanta de urgenta in baza careia firmele vor fi obligate sa utilizeze case de marcat dotate cu jurnal electronic si conectate la o baza de date a ANAF, anuntata la inceputul lunii, a fost aprobata, marti, de Guvern, in acelasi timp fiind amanata o decizie privind introducerea loteriei fiscale. „Este vorba de autorizarea caselor de marcat electronice pe grupe de contribuabili si introducerea in sarcina utilizatorilor a obligatiei de a asigura conectarea la distanta a aparatelor de marcat electronice fiscale in vederea transmiterii de date fiscale catre ANAF”, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Corneliu Calota, anunta Gandul.
Statul vrea bani in plus de la fumatori. Fumatorii ar urma sa plateasca si mai multi bani in viitor pe taxa de viciu, fata de actualul nivel, situat la 1 leu per pachet. Ministerul Sanatatii considera ca actuala taxa pe viciu, pusa pe produsele din tutun si pe cele din alcool, introdusa in 2006, ar trebui majorata anual. Consumul de tigari a scazut influentand incasarile din contributia pentru sanatate, care sunt astfel mai mici, in timp ce cheltuielile cu bolile fumatorilor sunt in crestere continua, argumenteaza Ministerul Sanatatii (MS). In prezent la fiecare pachet de tigarete se plateste o taxa de viciu de 20 de eurocenti, care merge teoretic la MS. Aceasta este varsata lunar de producatorii de produse din tutun intr-un cont la Trezorerie, de unde lunar banii merg catre MS. In cazul alcoolului rafinat taxa este de 200 de euro la fiecare hectolitru. Confom noului Cod Fiscal, taxa pe viciu la produsele din tutun va fi din 2015 de aproximativ 47 de lei la mia de tigarete, informeaza Romania Libera.
Unitatea 2 de la Cernavoda va fi oprita in mod controlat. Unitatea 2 a Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavoda va fi oprita in mod controlat, marti, in vederea efectuarii reparatiei unui defect punctual al unei linii de impuls aferente unui instrument de masura amplasat in cladirea reactorului, informeaza Societatea Nationala Nuclearelectrica. „Toate sistemele functioneaza conform proiectului si nu exista niciun impact advers asupra securitatii nucleare a reactorului, a personalului de exploatare, a populatiei si a mediului inconjurator”, precizeaza compania, intr-un comunicat. Repornirea Unitatii si reconectarea la Sistemul Energetic National vor avea loc dupa remedierea deficientei si efectuarea testelor in conformitate cu procedurile centralei, scrie Capital.ro.