Sari direct la conținut

Business Report: In sfarsit, CNADNR da primii bani pentru autostrada Pitesti-Sibiu; Bancile refuza dosare noi "Prima Casa". Guvernul suplimenteaza azi garantiile, dar ajung doar pentru cererile deja depuse; Cei mai bogati romani, printre datornicii la bugetul de stat

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

In sfarsit, CNADNR da primii bani pentru autostrada Pitesti-Sibiu. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a inceput sa deconteze primele facturi pentru Pitesti-Sibiu, cea mai asteptata autostrada din Romania. Dupa aproape un an de la semnarea contractului privind actualizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Pitesti, asocierea Spea Engineering SA Roma Italia Sucursala Bucuresti-TecnicConsulting Engineering Romania a primit primii bani de la Compania Nationala de Autostrazi din Romania. Conform facturii inregistrate la CNADNR, Spea Engineering SA Roma Italia Sucursala Bucuresti incaseaza un avans in valoare de 3,6 milioane lei pentru revizuirea/actulizarea studiului de fezabilitate autostrada Pitesti-Sibiu. Asocierea Spea Engineering SA Roma Italia Sucursala Bucuresti-TecnicConsulting Engineering Romania a castigat contractul pentru revizuire/actualizare SF autostrada Sibiu-Pitesti, in valoare de 29.075.308,91 lei fara TVA, in vara anului 2015, scrieCapital.ro.

Bancile refuza dosare noi „Prima Casa”. Guvernul suplimenteaza azi garantiile, dar ajung doar pentru cererile deja depuse. Banii din plafonul de garantii suplimentat cu 500 de milioane de lei nu vor fi suficienti pentru a acoperi cererile de credite Prima Casa, iar bancile comerciale au completat deja listele de asteptare si refuza sa mai primeasca dosare noi de credit. Din fericire, guvernul va aproba astazi suplimentarea. Cele 500 de milioane de lei vor ajunge insa doar pentru 4.000 de dosare. Multe din ele sunt deja aprobate. Acum doua saptamani suplimentarile solicitate de BRD, Credit Agricole, Banca Transilvania si ING Bank din vechiul plafon pentru Prima Casa au fost aprobate. Cu toate acestea, la ING Bank si BCR dosarele nu mai erau primite de sucursale pentru a nu perturba mersul lucrurilor, anuntaEconomica.net.

Noua Ordonanta a salarizarii – Reechilibrarea si rezolvarea problemelor structurale din Sanatate. Educatia si Administratia ameninta cu proteste. inistrul Muncii, Dragos Pislaru, a prezentat marti ultima varianta a Ordonantei salarizarii personalului bugetar. Documentul opereaza unele corectii in sistem si rezolva in totalitate, printr-un program-pilot, problemele structurale ale salarizarii personalului din Sanatate. Toate aceste masuri se incadreaza intr-un total de 2,3 miliarde de lei, pe un an, suma disponibila anuntata de la inceputul discutiilor pe salarizarea din sistemul public, informeazaCursdeguvernare.ro.

Cei mai bogati romani, printre datornicii la bugetul de stat. Daca in trecut era rusinos sa te numeri printre cei cu datorii, astazi pe lista prezentata de ANAF se afla numerosi oameni de afaceri, dar si politicieni, primari si fosti ministri. Adica cei care au gestionat si gestioneaza banul public, dar si o parte din cei cu lipici la contractele cu statul. Iar unii dintre ei ne cer acum, inca o data, votul. Regele Mihai, fostul ministru al Finantelor, Eugen Orlando Teodorovici, primarul sectorului 3, Robert Negoita, oamenii de afaceri Silviu Prigoana, George Becali, Cristian Tantareanu si Theodor Berna (administratorul Tehnologica Radion), dar si avocatul Marius Vicentiu Coltuc se afla pe lista persoanelor fizice care au datorii la stat, conform datelor facute publice de ANAF. In total sunt peste 187.000 de debitori cu restante de peste 1.500 de lei. Acestia datoreaza in total 3,4 miliarde lei, inclusiv din activitati independente sau profesii libere, Fiscul precizand ca poate recupera in acest moment circa 2,3 miliarde de lei, scrieRomania Libera.

BMW M140i si M240i – Schimbare de generatii. BMW a mai pregatit o surpriza pentru fanii marcii. Daca mai devreme va povesteam despre noul Seria 7 echipat cu motorul diesel de 3,0 litri si patru turbine, acum va informam despre noile M140i si M240i. Propulsorul de 3,0 litri benzina ofera acum 340 CP la 5.500 rpm, cu 14 CP mai mult fata de generatia precedenta. Cuplul motor oferit este de 500 Nm si este disponibil intre 1.500 si 4.500 rpm. BMW M140i este disponibil atat in versiunea cu trei usi, cat si in cea cu cinci usi, iar modelul M240i poate fi comandat in varianta coupe sau cabrio. Toate cele patru versiuni sunt disponibile cu transmisia manuala cu sase trepte sau cu cea automata cu opt rapoarte. Trebuie sa mentionam ca modelele germane pot fi echipate si cu sistemul de tractiune integrala xDrive, anuntaAuto-Bild.ro.

Companiile din Romania „se bucura” de unul dintre cele mai reduse impozite pe profit la nivel mondial. Companiile din Romania au unul dintre cele mai scazute impozite pe profit din randul tuturor economiilor globale, reprezentand mai putin de o cincime din profiturile inregistrate. Asa arata un studiu realizat de UHY, reteaua internationala de contabilitate si consultanta fiscala. Conform UHY, cota de baza a impozitului pe profit in Romania a fost de 16% calculat la un profit impozabil de 1.000.000 USD pentru exercitiul fiscal incheiat in 2015. Acest nivel este cu mult mai scazut raportat la cota medie globala a impozitului pe profit, de 27%, si la media europeana de 25,3%. Media la nivelul statelor G7 este chiar mai mare, ajungand la 32,3%. UHY explica faptul ca acest impozit redus pe profit poate ajuta tarile sa-si creeze un avantaj competitiv si sa genereze crestere, deblocand sume mai mari obtinute ca profit pentru a fi reinvestite si descurajand astfel companiile care opereaza pe plan intern sa-si transfere investitiile peste granite, precum si atragand companii straine sa-si dezvolte operatiuni aici, informeazaCapital.ro.

Electrica vrea sa sparga monopolul Enel din Bucuresti si vine cu oferte de energie pentru populatie. Cat castigi la factura. Dupa ce Enel a deschis magazin de vanzare de curent in Ardeal, tocmai ca sa fure din clientii persoane fizice ai Electrica, cei de la Electrica raspund. Compania, care are 3,6 milioane de clienti pe zona de furnizare in nordul Munteniei si in Transilvania, a lansat o oferta prin care incearca la randul ei sa ia din clientii Enel. Electrica Furnizare, compania care alimenteaza cu energie electrica in regim reglementat consumatorii din Transilvania si Nordul Munteniei, a lansat o oferta de energie electrica in sistem de piata libera pentru clientii casnici din Bucuresti, care primesc energie de la Enel. Clentii care aleg sa se mute de la Enel, unde primesc energia la pret reglementat de stat, la Electrica, au parte de o factura lunara cu pana la 14% mai mica, potrivit informatiilor oferite de cei de la call center-ul Electrica, scrieEconomica.net.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro