Sari direct la conținut

Business report: Industria scade – ne salvează IT-ul și AI-ul? Noua tranziție structurală a economiei românești; Cine pierde și cine câștigă din fenomenul Coronavirus; Cum își salvează țările europene economiile, pe fondul răspândirii coronavirusului. Măsurile anunțate de Germania și Elveția

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Cum își salvează țările europene economiile, pe fondul răspândirii coronavirusului. Măsurile anunțate de Germania și Elveția. Guvernul german a anunţat luni un pachet de măsuri destinat să susţină economia pe fondul epidemiei de coronavirus, care a provocat o teamă de recesiune în cea mai mare putere europeană. De asemenea, autorităţile germane au cerut ca în săptămânile următoare să fie interzise orice evenimente care implică participarea a peste 1.000 de persoane. Principalele măsuri economice vizează facilitarea recursului la şomajul parţial al salariaţilor pentru companiile în dificultate, acordarea de credite în caz de probleme de trezorerie şi un pachet suplimentar de 12,8 miliarde de euro pe următorii patru ani pentru investiţii în infrastructură, conform inCont.ro.

Industria scade – ne salvează IT-ul și AI-ul? Noua tranziție structurală a economiei românești. După avântul din perioada 2014 – 2017, efectul benefic al industriei a intrat pe un trend negativ al contribuţiei la avansul economic, care a culminat cu intrarea pe minus în partea a doua din 2019. Ceea ce reclamă o amplificare a influenţelor pozitive din partea sectoarelor de IT şi de activităţi profesionale. Pe parcursul actualului deceniu, a avut loc o diminuare progresivă a importanței industriei în obținerea de Valoare Adăugată Brută (VAB), deși țara noastră a rămas la acest capitol printre cele mai performante state din UE, undeva cam la acelaşi nivel ca și Germania. Dezvoltarea industriei auto a reușit să atenueze reducerea masivă a capacităților de producție din petrochmie și rămânerea în urmă în electronica de top, dar efectul pe balanța comercială nu a fost suficient pentru a evita intrarea pe un deficit comercial cronic. Compensat parțial pe segmentul de servicii cu valoare adăugată mai mare, aflat în expansiune, scrie Curs de Guvernare.

Oficialii UE vin în ajutorul companiilor aeriene, în contextul crizei globale. Se are în vedere relaxarea unor prevederi. Organismele de reglementare europene ar putea ajuta companiile aeriene să facă faţă impactului economic provocat de coronavirus. Astfel, anumite prevederi privind utilizarea sloturilor de pe aeroporturi ar putea fi relaxate. Organismele de reglementare din Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a ajuta companiile aeriene să facă faţă impactului „semnificativ” provocat de epidemia de coronavirus prin relaxarea prevederilor cu privire la utilizarea sloturilor de pe aeroporturi. Legislaţia europeană obligă transportatorii aerieni să utilizeze cel puţin 80% din sloturile lor de pe aeroporturi, în caz contrar riscând să le piardă în următorul an. Săptămâna trecută, Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA) a anunţat că a luat contact cu organismele de reglementare de pe întregul glob pentru a găsi o soluţie de suspendare a regulilor, informează Capital.ro.

Cine pierde și cine câștigă din fenomenul Coronavirus. Lumea nu va mai fi la fel din 2020. România pierde bani și locuri de muncă. Efectele economice ale coronavirusului sunt perverse, inclusiv pentru România: firmele fragile dispar, cele puternice se repoziţionează şi îşi amână planurile de dezvoltare şi investiţii. Băncile comerciale renunţă la exit-uri, creditarea scade şi se repoziţionează. Comerţul online şi firmele de curierat cresc, în timp ce exporturile scad şi materiile prime se scumpesc, ceea ce înseamnă produse electronice şi electrocasnice mai scumpe! Deficitul bugetar ar putea exploda. Cei mai afectaţi sunt cei care generează materii prime, petrolul a atins un minimum de 30 de dolari pe baril ieri, iar preţul de 20 de dolari nu pare departe. Materiile prime vor fi influenţate din punct de vedere al preţului (multe proveneau din China). Este foarte probabil să ne confruntăm în curând cu o creştere a preţurilor pentru produsele finite pe partea de electronice şi electrocasnice, arată Economica.net.

Întreținerea serverelor Ministerului Finanțelor, o afacere de peste 55 milioane de lei în următorii 4 ani. IBM Romania, ETA2U și Q-East Software (subcontractant Oracle Romania) vor furniza Ministerului Finanțelor Publice servicii de întreținere și asistență tehnică hardware și software aferente serverelor la nivel central. Estimat la 70,8 milioane de lei, fără TVA, pentru 4 ani, contractul a fost atribuit pentru 55,5 milioane de lei, fără TVA. Defalcat, IBM Romania a câștigat lotul 1 (întreținere hardware și software platforme IBM) al licitației și va încasa 41,82 milioane de lei, fără TVA. Lotul 2 (întreținere hardware și software platforme non-IBM) a revenit ETA2U, compania din Timișoara urmând să încaseze 8,97 milioane de lei, fără TVA. Q-EAST Software și-a adjudecat lotul 3 al licitației (întreținere produse software Oracle și Quest Software) pentru 0,48 milioane de lei, fără TVA, informează Profit.ro.

5 observații la cald despre febra produsă de coronavirus în economie. România, lipsită de anticorpi în fața crizei din cauza politicienilor iresponsabili. Măsurile anunțate de autorități până acum sunt necesare. România trebuie să prevină extinderea fenomenului, deoarece nu avem capacitatea administrativă – dotarea sistemului public de sănătate, resursele umane necesare etc – să gestionăm fenomenul dacă se extinde. Este supradimensionată reacția piețelor financiare? Aparent, da. Indicii bursieri înregistrează o volatilitate foarte ridicată (maximul ultimilor 5 ani), barilul de petrol a scăzut la 45 USD (minimul ultimilor 5 ani), iar aurul era cotat la 1.674 (nivel maxim atins doar la precedenta criză financiară). Care sunt efectele economice ale măsurilor anunțate până acum în România? Nesemnificativ! Bugetele alocate de români pentru evenimente culturale sau sportive sunt foarte reduse, potrivit Republica.

Huawei preconizează o scădere de 20% a vânzărilor de smartphone-uri, dar este încrezătoare că va livra echipamente 5G în Europa. Huawei preconizează că vânzările de smartphone-uri vor scădea cu 20% în acest an din cauza interdicției americane care interzice parteneriatele cu Google și alte companii din SUA, potrivit unor surse citate de publicaţia The Information. Producătorul chinez a vândut anul trecut 240 de milioane de telefoane, volum care l-a plasat pe locul doi în lume, iar acum se așteaptă la vânzări de maxim 200 de milioane de smartphone-uri. Dacă estimările se vor adeveri înseamnă că SUA şi-au atins unul dintre obiectivele sale şi anume limitarea creșterii Huawei. SUA este convinsă că guvernul chinez poate folosi dispozitivele Huawei în scopuri de spionaj (în ciuda lipsei de dovezi publice concrete), iar restricționarea implicării furnizorilor americani reduce teoretic numărul de dispozitive țintă de pe piață. Huawei se bucură în continuare de vânzări puternice în China natală și în alte țări, dar ar putea avea dificultăţi dacă vrea să depăsească Apple sau Samsung, relatează Economica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro