Directorul care conduce Amazon în era A.I. consideră că angajații de mâine nu vor fi atât de motivați de salarii: „O revoluție tăcută se desfășoară pe piața muncii”
Werner Vogels, directorul tehnologic (CTO) al Amazon, consideră că angajații de mâine nu vor fi motivați doar de succesul financiar și în carieră, ci că vor fi tot mai mult interesați ca viețile și profesiile lor să aibă un impact pozitiv în lume, relatează Business Insider.
„Am intrat într-o eră a provocărilor societale fără precedent și a avansurilor tehnologice rapide. Valorificarea tehnologiei în scopuri benefice a devenit atât o obligație etică, cât și o oportunitate profitabilă. De la inovații în energie curată care deschid noi căi pentru dezvoltare durabilă, până la instrumente bazate pe inteligență artificială care înclină balanța în lupta împotriva dezinformării, asistăm la modul în care tehnologia amplifică ingeniozitatea umană într-un mod inspirant. Ascensiunea tehnologiilor ghidate de intenție redefinește relația noastră cu lumea digitală, promovând concentrarea și bunăstarea în locul captării simple a atenției. În același timp, o forță de muncă cu misiune bine definită își face simțită prezența, mai dornică să abordeze problemele dificile ale umanității decât să urmărească doar profitul. În anii care vor urma, utilizarea tehnologiei pentru un impact pozitiv nu va fi doar posibilă – ci va redefini modul în care percepem succesul”, afirmă Vogels într-o amplă postare publicată pe blogul său.
Potrivit acestuia, pe măsură ce lumea se confruntă cu provocări urgente legate de sustenabilitate, echitate socială, securitate alimentară și economică, precum și utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale, „o revoluție tăcută se desfășoară pe piața muncii”: „orientarea către locuri de muncă care aduc beneficii umanității”.
„În toate industriile și generațiile, se observă o schimbare palpabilă în valorile și preferințele angajaților, tot mai mulți oameni căutând roluri care să le permită să aibă un impact semnificativ asupra societății și mediului”, scrie directorul tech, subliniind că „dovezile sunt convingătoare”.
Directorul Amazon dă drept exemple milenialii și Generația Z
„Cercetările arată că Millennials și Generația Z, care reprezintă acum segmentele cele mai mari ale forței de muncă globale, pun un accent deosebit pe găsirea sensului și scopului în munca lor. De fapt, un studiu recent realizat de Harvard Business School susține că absolvenții de facultate sunt dispuși să renunțe la o parte din salariu pentru a obține locuri de muncă cu impact social. Această tendință nu este limitată doar la tinerii lucrători – cercetările indică faptul că angajații din toate grupele de vârstă sunt tot mai atrași de roluri care au un impact social pozitiv”, continuă Vogels.
El spune de asemenea că locurile de muncă axate pe sustenabilitate se numără printre categoriile de joburi cu cea mai rapidă creștere în SUA și Europa și că lista „Jobs on the Rise” a LinkedIn pentru 2024 „a evidențiat managerii de sănătate și siguranță de mediu, precum și analiștii de sustenabilitate, ca având o creștere explozivă”.
Directorul tehnologic al Amazon subliniază de asemenea că acest fenomen nu se rezumă doar la candidați care aleg astfel de roluri, ci și că piața impulsionează această tendință. Spre exemplu, trecerea la energia regenerabilă este alimentată de o combinație de scădere a costurilor tehnologice, politici guvernamentale favorabile și cerere crescută pentru soluții energetice curate. „Acest lucru subliniază ideea că a face bine poate fi și profitabil”, scrie el.
Vogels spune că profesiile tradiționale se transformă în joburi hibride
„În acest context, profesiile tradiționale încorporează tot mai mult principii de sustenabilitate și impact social, dând naștere unor roluri hibride care combină abilități convenționale cu expertiză în domeniul mediului și social. La Amazon, am observat un număr tot mai mare de ingineri care caută activ proiecte cu impact prosocial. Fie că este vorba despre ingineri care dezvoltă algoritmi eficienți energetic pentru centrele de date, arhitecți care proiectează clădiri neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon sau profesioniști din domeniul financiar care se specializează în investiții sustenabile, granițele dintre afaceri și binele social devin tot mai neclare”, continuă Vogels.
„Comparativ cu generațiile anterioare, care erau mai preocupate de libertatea personală și creșterea economică, Millennials și Generația Z manifestă, de obicei, o preocupare mai mare față de probleme precum inegalitatea, sănătatea mintală și schimbările climatice. Fiind nativi digitali, recunosc că pot contribui la rezolvarea acestor probleme complexe cu ajutorul tehnologiei. Acest lucru indică o realiniere fundamentală a aspirațiilor de carieră și a valorilor societale”, subliniază șeful de la Amazon.
Companiile trebuie să se adapteze la trendul dat de angajați
El spune că, în aceste condiții, companiile din toate sectoarele trebuie să-și adapteze strategiile pentru a atrage și reține angajații motivați de astfel de obiective și scopuri.
„Companiile care oferă muncă semnificativă și le permit angajaților să genereze schimbări pozitive vor atrage cei mai buni candidați. Mai mult, aceste organizații se vor poziționa pentru succes pe termen lung într-o lume în care considerentele sociale și de mediu sunt esențiale pentru performanța afacerilor”, mai scrie el.
„În cele din urmă, dovezile indică un viitor în care urmărirea unui scop va deveni la fel de importantă, dacă nu mai importantă, decât urmărirea profitului. Lucrătorii de mâine nu vor fi motivați doar de profit, ci și de o dorință profundă de a crea schimbări pozitive în lume. Organizațiile care recunosc și valorifică această schimbare vor fi cele care vor prospera în deceniile viitoare”, conchide acesta.