Sari direct la conținut

Business Report: Insolventele au adus bancilor jumatate din totalul creditelor neperformante; Schimbare la varf in ierarhia firmelor ruse: Rosneft a depasit Gazprom; Cat castiga un corporatist din Romania. Cu cat este mai mic salariul fata de cel din alte state europene

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Insolventele au adus bancilor jumatate din totalul creditelor neperformante. Datorii externe de 2,3 miliarde euro. Chiar daca numarul companiilor intrate in insolventa a scazut anul trecut, restantele de plata generate de acestea au crescut. Si asta deoarece insolventa a cuprins mai putine companii, dar mult mai mari si cu datorii in consecinta. In plus, jumatate din neperformantele sistemului bancar sunt generate de companiile in insolventa, conform datelor financiare prezentate de BNR. Expunerea insolventelor se cifreaza la 2,3 miliarde euro, credite externe si credite de tip mama-fiica, scrieEconomica.net.

Schimbare la varf in ierarhia firmelor ruse: Rosneft a depasit Gazprom. Rosneft OJSC a devenit cea mai valoroasa companie din Rusia, deoarece capitalizarea sa de piata a depasit-o pe cea a Gazprom PJSC, pentru prima data de cand se tranzactioneaza actiunile lor la bursa, respectiv 2006, transmite Bloomberg. Actiunile Rosneft au urcat luni la pranz cu 4,8% la Bursa de la Londra, majorand capitalizarea de piata a celui mai mare producator rus de titei la 52 miliarde de dolari. Titlurile Gazprom au urcat cu 0,3%, majorand capitalizarea de piata a celui mai mare producator mondial de gaze naturale la 51 miliarde de dolari. In 2008, decalajul intre valoarea de piata a Gazprom si cea a Rosneft era de peste 250 de miliarde de dolari. Rosneft a redus diferenta prin achizitii masive, in timp ce Gazprom se confrunta cu majorarea concurentei pe piata interna, inclusiv de la Rosneft, si cel mai redus pret al gazelor naturale din ultimul deceniu inregistrat in Europa, anuntaCapital.ro.

Crestere spectaculoasa a deficitului comercial: cu 76% fata de perioada similara din 2015. Acoperirea importurilor cu exporturi se intoarce la valoarea din criza. Deficitul comercial a urcat la 993,5 milioane euro dupa primele doua luni ale anului, valoare cu 76% mai mare decat in aceeasi perioada din anul precedent. Ca urmare, gradul de acoperire a importurilor pe baza exporturilor realizate s-a diminuat considerabil (de la peste 90% s-a dus la sub 80%) si s-a apropiat, atentie, de valoarea din 2009. Anul acesta, importurile au crescut intr-un ritm mai mult decat dublu fata de exporturi (8,5% fata de 4,1%, la valori exprimate in euro). Iar acest lucru s-a produs pe fondul unei evolutii in crestere semnificativa, cu ritmuri de +9,5% la export si +13,4% la import in februarie 2016 fata de aceeasi luna a anului precedent, informeazaCursdeguvernare.ro.

Energia regenerabila pune pe butuci termocentralele. Centrale pe carbune modernizate cu credite de miliarde de euro stau acum oprite, din cauza ca piata a fost inundata de energie verde, stimulata de subventiile uriase primite. Cu locurile de munca amenintate, minerii vin la Bucuresti P iata locala de energie electrica sta pe un butoi cu pulbere. Ca dupa un „manual de falimentare”, statul a dat peste cap tot sectorul energetic, atunci cand a aprobat fara discernamant subventii pentru energiile regenerabile. Acestea vor arunca in aer situatia termocentralelor, si asa nerestructurate, cu personal supradimensionat, dar care asigura totusi securitatea sistemului, scrieEVZ.

Cat castiga un corporatist din Romania. Cu cat este mai mic salariul fata de cel din alte state europene. Un angajat dintr-o corporatie din Romania castiga, in medie, de patru ori mai putin decat un angajat din aceeasi companie care are filiala in alt stat din Europa, potrivit datelor unui studiu salarial efectuat pe 200 de companii de catre firma cu activitati in domeniul resurselor umane Consulteam. „O analiza comparativa arata ca un angajat dintr-o corporatie din Romania castiga, in medie, 15.000 de dolari pe an in Romania, acestea fiind valori brute, care includ bonusurile si alte beneficii. In Europa, in aceleasi companii, media veniturilor primite de un angajat este 61.000 de dolari pe an, in Asia este de 48.000 de dolari, in Africa este de 30.000 de dolari, in America Latina este de 55.000 de dolari, in America de Nord este de 94.000 de dolari, iar in Orientul Mijlociu este de 65.000 de dolari brut”, spune Oana Botolan Datki, SEE managing partner al Consulteam, anuntaGandul.

Opel Corsa 1.3 CDTI Easytronic – Exploratorul urban. Dupa mai bine de 5.000 km, Corsa noastra de anduranta merge la fel de bine ca in prima zi. Dupa trecerea iernii avem si primele impresii despre cum se comporta in anotimpul rece. Cine e mai friguros din fire si se gandeste la o masina de clasa mica trebuie sa stie urmatoarele. Noua Corsa ofera un pachet de iarna greu de egalat de concurenta. Pentru echiparea masinii noastre de test (Cosmo), pachetul de iarna costa doar 290 de euro, pentru care primesti parbriz incalzit, scaune incalzite si volan incalzit. Am putea spune ca parbrizul incalzit este pentru mofturosi, dar ce faci cand nu ai o racleta in masina? Da, stim, aceasta nu ar trebui sa lipseasca. Dar, totusi, in circa doua minute, la doar o apasare de buton, ai parbrizul perfect curat si gata de drum. Scaunele incalzite au doar o singura treapta de putere si se incalzesc destul de puternic, suficient ca sa simti caldura prin geaca groasa. Insa ceea ce ne-a placut cel mai mult este ca sistemul incalzeste scaunele extrem de rapid, in doar cateva zeci de secunde, informeazaAuto-Bild.ro.

Intarzieri de cinci luni la emiterea cardurile nationale de sanatate duplicat. CNAS refuza sa spuna unde e blocajul. De circa cinci luni de zile, unele dintre persoanele asigurate la sanatate care au solicitat carduri nationale de sanatate duplicat, pentru ca le-au pierdut, le-au fost furate, au fost deterioritate, ori datele inscrise pe cardurile primite erau gresite, nu le-au primit pana acum. Mai mult, unii dintre asiguratii majori nu au primit nici pana acum cardurile, desi au fost eligibili sa le primeasca inainte de obligativitatea sistemului cardului national. Informatiile ne-au fost confirmate de numerosi medici de familie si de catre pacienti. CNAS a refuzat sa ne spuna de ce si unde a aparut blocajul. Din cauza intarzierii de cinci luni a emiterii cardurilor duplicat, pacientii sunt pusi pe drumuri o data la doua luni sa isi innoiasca adeverinta de inlocuire a cardului, obligatorie pentru a putea obtine servicii medicale decontate de Casa de Asigurari de Sanatate, scrieEconomica.net.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro