Sari direct la conținut

Business report: Legea societatilor se va modifica; Rafinaria Petrobrazi face 80 de ani. Cum arata acum, dupa razboi, bombardamente, comunism si tranzitie; Cum primeste economia Romaniei reducerea CAS de la 1 octombrie

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Legea societatilor se va modifica. Ministerul Justitiei a supus dezbaterii publice un proiect de Lege pentru modificarea si completarea mai multor acte normative, printre care si Legea societatilor nr. 31/1990, in vederea transpunerii Directivei 2012/17/EU, ce ar fi trebuit sa fie implementata in dreptul intern pana la data de 7 iulie 2014. Proiectul de act normativ propune imbunatatirea mecanismelor legale de dizolvare, lichidare si radiere a societatilor, facilitandu-se solutionarea cu celeritate a cererilor care privesc aceste proceduri, dupa cum se precizeaza in expunerea de motive. Proiectul de lege suplimenteaza situatiile in care se poate cere si pronunta dizolvarea unei societati. Astfel, cu titlu de noutate, se prevede ca la cererea oricarei persoane interesate, precum si a Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii in cazurile in care societatea nu si-a depus situatiile financiare anuale in termenul prevazut de lege, noteaza Capital.

Rafinaria Petrobrazi face 80 de ani. Cum arata acum, dupa razboi, bombardamente, comunism si tranzitie. Rafinaria Petrobrazi implineste 80 de ani. Sub „domnie” austriaca, este mai mica decat in perioada sa de glorie, dar a devenit cea mai performanta rafinarie din Romania. Cum a ajuns aici. La 17 iune 1934, langa Ploiesti, se punea piatra de temelie a unei noi rafinarii in Romania. Investitia, la acea vreme: 400 de milioane de lei (paritatea era de circa 100 de lei pentru un dolar, la vremea respectiva). Capacitatea de procesare a Societatii Creditul Minier, cum se numea atunci rafinaria: 300.000 de tone de titei pe an. Rafinaria era printre cele mai moderne din epoca: avea instalatii de distilare atmosferica de ultima generatie, cracare termica si rafinare a produselor albe, iar mai tarziu a aparut si o instalatie pentru fabricarea benzinei de aviatie, prin polimerizare. Integral in economica.net.

Productie slaba de vin. Viticultorii spun ca 2014 este cel mai slab an din ultimii patru. Vom avea vin mai putin si mai scump in acest an. Viticultorii romani spun ca ploile dese au distrus recolta, iar productia va fi la jumatate fata de cea din 2013, an record, de altfel, in industrie. Va fi cea mai slaba productie de vin din ultimii patru ani. In Prahova, podgoriile cu soiuri romanesti sunt compromise. De altfel, producatorii din toata tara fac eforturi sa salveze macar o parte din recolta de anul acesta. Ei spera sa ob?ina jumatate din cele peste 5 milioane de tone stranse in 2013, informeaza digi24.ro.

Bancile din Ungaria ar putea fi obligate sa returneze imprumutatilor 3,2 miliarde de euro. Bancile din Ungaria ar putea fi obligate sa returneze imprumutatilor circa 1.000 de miliarde forinti (3,17 miliarde euro), dupa ce guvernul premierului Viktor Orban a extins obligatiile institutiilor financiare legate de modificarea unilaterala a contractelor de creditare, transmite Bloomberg, citat de Mediafax. Liderul parlamentar al partidului de guvernamant Fidesz, Antal Rogan, a prezentat ieri un proiect de lege referitor la obligatiile bancilor fata de imprumutatii dezavantajati de modificarea contractelor. Banca centrala a Ungariei estima anterior pierderile bancilor legate de aceste rambursari la peste 900 de miliarde de forinti (2,85 miliarde euro), scrie Bursa.ro.

DW: Sufera nu doar economia Rusiei, ci si intreprinzatorii germani. Va inaspri cu adevarat UE sanctiunile economice la adresa Rusiei? Firme germane, prezente pe piata Rusiei, se indoiesc de eficienta acestor masuri punitive. Sanctiunile ii afecteaza si pe intreprinzatorii germani. Ce efecte au sanctiunile asupra climatului de afaceri din Rusia? Intrebarea a fost lansata de Camera de Comert Germano-Rusa membrilor sai. Desi doar 38 la suta dintre inteprinderi au indicat ca sunt direct afectate de sanctiuni, mai mult de jumatate, in speta 58%, au aratat ca actualul conflict din Ucraina are consecinte asupra activitatii lor de afaceri. Volker Treier de la Camera Germana de Industrie si Comert (DIHK) apreciaza rezultatul sondajului drept concludent. Sa nu uitam ca sanctiunile nu sunt de multa vreme in vigoare – „abia de la 1 august si ele au fost limitate la unele sectoare ale industriei”, noteaza Dewtsche Welle.

Cum primeste economia Romaniei reducerea CAS de la 1 octombrie. Dincolo de scandalul politic de rigoare, masura de reducere a CAS-ului este primita bine, in general, de jucatorii din economia romaneasca. Raspunsurile lor sunt prudente, dar optimiste. Reducerea CAS a starnit o veritabila furtuna politica in Romania. Economica.net v-a aratat, recent, cat ar putea sa insemne castigul pentru partea patronala sau pentru angajati, in urma acestei masuri. In continuare, va prezentam o serie de opinii pe acest subiect, sau cum reactioneaza economia la vestea reducerii CAS, incepand cu 1 octombrie 2014. Constantin Stroe, vicepresedinte al Automobile Dacia, a doua firma ca marime din Romania si cel mai mare exportator al tarii, apreciaza ca masura reducerii CAS la angajator este benefica, dar admite ca vor exista probleme la fondul de pensii. „Este o masura buna nu numai pentru Dacia, ci pentru toata lumea, daca se va aplica. Nu vedem vreun efect advers” a spus Stroe, pentru economica.net. Intrebat unde crede ca votr ajunge banii obtinuti de firma prin scaderea fiscalitatii pe forta de munca, Stroe a spus ca, cel putin la Dacia, nu vor fi cresteri de salarii.

Razboiul gazelor: Gazprom a taiat si din livrarile Romaniei, fara vreo explicatie oficiala. Romania este pregatita, indiferent de evolutiile viitoare. Grupul rus Gazprom a redus vineri cu 5% exporturile de gaze naturale catre Romania fata de nivelul planificat, fara ca autoritatile de la Bucuresti sa fie informate oficial, a declarat Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, citat de Mediafax. Romania consuma anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale si produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenta este importata din Rusia, prin firme intermediare, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern. Tara noastra nu importa gaze direct de la Gazprom, ci de la doi intermediari agreati de catre grupul rus, respectiv Wintershall, Imex Oil si Conef, scrie Adevarul.

Mercedes-AMG GT – seductie in stil german. Ramas bun SLS AMG, bun venit AMG GT! Varful de lance al sportivelor Mercedes isi schimba generatia, iar succesorul lui Mercedes-Benz SLS AMG, denumit Mercedes-AMG GT, vine in doua versiuni de putere, de 462 CP si 510 CP, ambele folosind un V8 biturbo de 4,0 litri. In premiera la o sportiva, cele doua turbine sunt amplasate in interiorul V-ului format de cilindri. In consecinta, motorul este mai compact si cu o viteza de reactie imbunatatita, in timp ce emisiile poluante sunt in scadere. Fiecare motor poarta semnatura celui care l-a asamblat manual, conform traditiei „un om, un motor” a AMG din uzina Affalterbach, noteaza 24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro