Sari direct la conținut

Business Report: Liviu Voinea: 475.000 de IMM-uri vor beneficia obligatoriu de plata TVA la incasarea facturii; Profitul pierdut de Hidro a ajuns in buzunarele "baietilor destepti"; Cum s-a simtit criza in buzunarele retailerilor?

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Din cauza insolventei Hidroelectrica, angajatii „Alro” se tem de reducerea activitatii. Hala noua de prelucrare a aluminiului din cadrul Alro a fost pazita, ieri, de zeci de angajati, de teama ca activitatea sa nu fie oprita de sefii companiei. Drept reactie, compania a dat asigurari ca nu a luat pana in prezent nicio decizie cu privire la reducerea productiei. Angajatii au spus ca au fost anuntati de conducerea uzinei ca hala noua de aluminiu se va inchide, din cauza faptului ca nu s-a ajuns deocamdata la un acord cu Hidroelectrica privind contractul de energie electrica. Potrivit liderului de sindicat de la Alro Slatina, Constantin Popescu, citat de Mediafax, conducerea companiei intentioneaza sa opreasca 20% din activitatea uzinei: „Am fost anuntati de luni seara ca se doreste inchiderea halei noi de aluminiu. Acolo lucreaza peste 100 de oameni, dar ideea este ca daca se inchide aceea vor fi disponibilizati aproximativ 1.600 de oameni, atat de la Slatina cat si de la Tulcea pentru ca activitatea lor are legatura cu cea din hala care se inchide”, scrie Bursa.ro.

Cu cat ne-a scazut cu adevarat puterea de cumparare din 2005 incoace. Pretul in lei al aurului a crescut cu 363% in ultimii 7 ani si jumatate, in timp ce indicele oficial al preturilor de consum a prezentat un avans de doar 53% Criza tot mai acuta a sistemului financiar mondial si deteriorarea masiva a aranjamentului monetar international actual, bazat pe valute discretionare nesustinute de nici un fel de active tangibile reale si manipulate dupa bunul plac al guvernelor si bancilor centrale, readuce puternic in prim-plan rolul aurului ca etalon monetar real, capabil sa prezerve cu adevarat valoarea banilor si a economisirii. In timp ce monedele aflate in prezent in circulatie oficiala, a caror emitere constituie monopolul diferitelor state, au ajuns sa fluctueze unele in raport cu celelalte aproape exclusiv pe baza concurentei dintre „tiparnitele” bancilor centrale, faptul ca toate s-au depreciat masiv in raport cu aurul arata cat de mult i-a saracit actualul sistem pe cei care realizeaza venituri si economisesc in bani de hartie, anunta Finantistii.

Liviu Voinea: 475.000 de IMM-uri vor beneficia obligatoriu de plata TVA la incasarea facturii. Implementarea platii TVA la incasarea facturii pentru firmele cu o cifra de afaceri de pana in 500.000 euro este masura cea mai asteptata de mediul de afaceri, aici urmand sa se incadreze automat 475.000 de IMM-uri, spune secretarul de stat din Ministerul Finantelor Liviu Voinea, intr-un interviu pentru Agerpres. Vezi care e impactul asupra bugetului si ce elemente de siguranta are aceasta masura, precum si ce masura surpriza va fi implementata din 2013. Dintre toate cele 5 masuri de redresare economica anuntate de premierul Victor Ponta, care apreciati ca va avea impactul economic cel mai puternic? Liviu Voinea: Plata TVA la incasarea facturii, fara indoiala, este masura cea mai asteptata de mediul de afaceri si care reprezinta schimbarea fundamentala de abordare. Restul pot fi considerate masuri de stimulare, dar aceasta este o schimbare de abordare a politicii fiscale. Practic, statul spune acum ca nu este moral ca tu, firma mica, sa ma creditezi pe mine, statul. Am facut toate calculele posibile pe diverse relatii comerciale intre furnizori si beneficiari si de fiecare data calculele arata ca exista un plus de venituri la buget, incasari mai mari decat in schema curenta. Integral in Capital.ro.

Profitul pierdut de Hidro a ajuns in buzunarele „baietilor destepti”. Firmele care au luat energie ieftina de la Hidroelectrica au avut in 2011 profituri cumulate de peste 90 de milioane de euro. Exact castigul potential ratat de compania de stat. „Baietilor destepti” din energie le-a mers bine si anul trecut. Chiar daca profiturile inregistrate in 2011 au fost mai mici fata de cele din anul precedent, din cauza activarii clauzei de forta majora de catre Hidroelectrica, castigurile au fost de ordinul milioanelor de euro. Cele 15 companii care au cumparat anul trecut energie de la Hidro prin contracte directe au avut profituri cumulate de 98,34 milioane de euro, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor. Exact profitul ratat de Hidroelectrica. Pe langa compania de stat au trecut in 2011 profituri potentiale de 90 de milioane de euro numai din cauza faptului ca firma si-a vandut 85% din energia produsa pe contracte directe la preturi mai mici decat cele din piata, potrivit calculelor „Ziarului Financiar”. Afectata de seceta, compania de stat a obtinut anul trecut un profit net de numai 1,4 milioane de euro, scrie Adevarul.

13 banci italiene, retrogradate de Moody’s. Agentia de evaluare financiara Moody’s Investors Service a retrogradat, luni seara, 13 banci din Italia, printre care „UniCredit” SpA si „Intesa Sanpaolo” SpA, aducand ca argument pentru aceasta decizie slabirea economiei tarii si a finantelor guvernului de la Roma. Retrogradarea a venit la cateva zile dupa ce agentia a revizuit in scadere ratingul datoriei statului italian. „Reducerea calificativului de indatorare pe termen lung a Italiei – cu doua trepte – implica un risc crescut ca guvernul sa nu fie in masura sa ofere sprijin financiar bancilor sale aflate in mare dificultate financiara”, a precizat Moody’s. Ratingul pentru creditele si depozitele „UniCredit” si „Intesa Sanpaolo” a fost coborat cu doua trepte, de la „A3” la „Baa2”, fiind posibil ca primele doua mari banci italiene sa se confrunte cu noi retrogradari. Conform Moody’s, cele doua banci „au o expunere directa mare pe datoria suverana”, anunta Bursa.ro.

Cum s-a simtit criza in buzunarele retailerilor? Lanturile de comert modern au continuat sa investeasca in Romania, in ultimii trei ani fiind deschise sute de magazine noi. Extinderile au intensificat concurenta, retailerii fiind obligati sa dezvolte o serie de strategii menite sa atraga un numar cat mai mare de cumparatori. Finantistii.ro va supune atentiei o analiza a modului in care a evoluat comertul modern in Romania, analiza bazata pe rezultatele financiare raportate de companiile care administeaza lanturile de retail active la noi in tara. Grupul francez Carrefour, cel mai mare retailer din Europa si al doilea la nivel global, nu trece prin momente prea bune pe piata internationala, dar vanzarile din Romania ii aduc incasari semnificative. Datele publicate de Ministerul Finantelor arata ca, in ultimii trei ani, compania a mers in profit. In 2009, la o cifra de afaceri neta de 4.352.594.422 lei, profitul net a fost de 88.014.083 lei. Un an mai tarziu, in 2010, cifra de afaceri neta s-a redus la 3.918.829.019 lei , in timp ce profitul s-a majorat la 140.752.179 lei. Nici pentru 2011, francezii nu au raportat rezultate prea slabe, cifra de afaceri neta fiind de 4.031.266.685 lei, iar profitul net de 133.799.794 lei. In schimb, evolutia numarului mediu de angajati nu a fost una pozitiva, in 2009, Carrefour avea 7.760 salariati, iar in 2011 a ramas cu doar 6.951 lucratori, informeaza Finantistii.

Noul SEAT Leon – mai rafinat, mai spectaculos.Noul Leon va pastra aceeasi arhitectura – hatchback cu 5 usi. Ca aspect, este o evolutie a designului de la actuala generatie, insa cu un plus consistent la capitolul rafinament. Primele imagini oficiale ni-l prezinta atat in versiune standard, cat si in cea FR, de top. De remarcat disparitia unor linii curbe de la generatia precedenta, care s-au transformat in linii drepte, unghiuri si tuse ferme, menite sa punctele anumite detalii ale masinii, incepand cu grupurile optice si zonele aripilor, scrie 24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro