Sari direct la conținut

Business Report: Lovitura pentru marea industrie: factura de energie nu scade inca, asa cum a promis Guvernul; Combaterea evaziunii ar rezolva lipsurile bugetare; O masura asteptata de opt ani creste siguranta aprivizionarii cu gaze in lipsa gazelor din Rusia

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Combaterea evaziunii ar rezolva lipsurile bugetare. Una dintre problemele cele mai mari ale economiei noastre este evaziunea fiscala. Fie economie neagra, fie gri, evaziunea este o componenta inexorabila a fiecarei economii, cu o parte a populatiei supravietuind de pe urma ei. Dar, atunci cand dimensiunea economiei subterane depaseste 10%-15% din PIB, devine o piatra de moara la gatul PIB. Mai mult, am putea spune ca mai arata un lucru: ca economia „reala” este incapabila sa sustina toata populatia, iar aici avem o legatura directa cu nivelul taxelor si impozitelor. Un studiu al Comisiei Europene, Moneyval, indica un nivel al economiei subterane de 30% in Romania anului 2011, nivel redus pana la 28,4%, anul trecut, scrieCapital.ro.

Lovitura pentru marea industrie: factura de energie nu scade inca, asa cum a promis Guvernul. Exceptarea marilor consumatori industriali de energie electrica de la plata certificatelor verzi, care trebuia sa intre in vigoare la 1 august, va fi amanata cu cel putin doua luni, potrivit oficialilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). „Momentul la care intra in vigoare exceptarea se amana cu doua luni, pentru octombrie. Este posibil ca ea sa devina functionala chiar de la 1 ianuarie 2015” a declarat vicepresedintele ANRE. El a explicat ca a fost elaborat un nou act normativ care amana cu doua luni intrarea in vigoare a acestei exceptari, pentru ca schema de sprijin pentru marea industrie trebuie aprobata de Comisia Europeana, iar avizul acesteia inca nu a venit. In luna iunie, Guvernul a adoptat o hotarare pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, anuntaEconomica.net.

O lume financiara fara dolar? Cum este afectata moneda americana de sanctiunile impuse Rusiei. Sanctiunile dictate impotriva Rusiei de Uniunea Europeana si SUA ameninta dominatia dolarului de pe pietele monetare internationale care au ramas inca agitate de criza economica a creditelor ipotecare. Hong Kong este locul unde a devenit din ce in ce mai evident acest lucru. Banca Nationala a cumparat peste 9,5 miliarde de dolari incepand cu 1 iulie 2014 pentru a conserva pozitia monedei sale nationale. Sanctiunile impuse Rusiei au alimentat speculatiile unui influx de bani pe piata ruseasca. Operatiunile de schimb valutar cu yuanul chinezesc fata de rubla ruseasca au crescut la cel mai mare nivel in fata de 31 iulie. Perioada masurata incepe de la finele anului 2010. Oare incepe dominatia dolarului sa se clatine? Proportia acestuia in rezervele globale de valuta a inceput sa scada sub 61%. Aceasta pondere era de 72% la inceputul lui 2001. Criza financiara din 2008 care a explodat chiar in SUA este unul dintre acesti factori. Al doilea factor este ca pietele emergente, printre care si Rusia, au inceput sa isi foloseasca monedele nationale cu precadere, informeazaEuropolitics.ro.

Paradoxurile ocuparii, punct slab al economiei romanesti. Rata de ocupare a populatiei in varsta de 20 – 64 ani s-a situat in T1 din 2014 la 64,2%, cu aproape sase procente sub tinta europeana de 70%, stabilita in cadrul Strategiei Europa 2020. Romania prezinta cea mai redusa rata de ocupare a femeilor si a doua ca diferenta fata de ocuparea barbatilor in context regional. Romania se afla pe un loc codas in regiune, regiune in care doar Cehia indeplineste in prezent criteriul de ocupare stabilit ca tinta pentru finalul acestui deceniu. Ceea ce ne trage in jos este rata de ocupare foarte scazuta a femeilor, cea mai redusa dintre tarile prezentate de INS si nu cea a barbatilor, aflata la mai putin de doua puncte procentuale de situatia inregistrata pe ansamblul UE 28. De retinut, Romania este tara din Uniunea Europeana in care ocuparea a scazut cel mai mult dupa anul 2000. In plus, atunci, indicatorul de referinta in materie se situa la 70,5%, adica arata indeplinirea obiectivului stabilit pentru anul 2020 la nivelul UE. In deceniul trecut, statele UE au avansat de la 66,5% la 68,6%, in timp ce noi am mers in sens invers, scrieCursdeguvernare.ro.

Angajarea salariatilor de la concurenta devine permisa. Denigrarea competitorilor si deturnarea clientelei prin folosirea secretelor comerciale se pedepsesc cu o amenda ce poate ajunge la 50.000 de lei, potrivit modificarilor aduse de Guvern la legislatia privind concurenta neloiala. Firmele au devenit mai greu de acuzat de incalcarea prevederilor referitoare la concurenta neloiala dupa ce zilele trecute Guvernul a adoptat OG 12/2014 care modifica Legea 11/1991, principala prevedere in domeniu. O suma de situatii care in trecut erau definite ca incalcari ale principiilor concurentei loiale au fost eliminate din noile prevederi. Acestea sunt mult mai relaxate si lasa la latitudinea Consiliului Concurentei libertatea de a judeca daca se poate sau nu vorbi de incalcarea principiilor competitiei corecte, anuntaRomania Libera.

O masura asteptata de opt ani creste siguranta aprivizionarii cu gaze in lipsa gazelor din Rusia. Departamentul pentru Energie este pe punctul de a rezolva cea mai delicata problema in ceea ce priveste sigurantaax aprovizionarii cu gaze naturale in sezonul rece, in contextul in care devine tot mai evident ca rusii sunt dispusi sa sisteze livrarea de gaze catre tarile Europei. Este vorba despre adoptarea unui Regulament pentru definirea clientului intreruptibil de siguranta, ca instrument de acoperire a unor situatii de urgenta in piata de gaze naturale. Acest Regulament defineste instrumentul de limitare/intrerupere a serviciilor de sistem si are ca scop identificarea operatorilor relevanti pentru adoptarea unor masuri in situatii de urgenta si reglementarea clientului intreruptibil de siguranta ca instrument de acoperire a unor situatii de urgenta in piata de gaze naturale, informeazaEnergy-center.ro.

Patru editii Skoda Monte Carlo. Cu imaginea lor sportiva si unica, modelele Skoda Monte Carlo impun un nou curent emotional in cadrul gamei de modele Skoda. Datorita cererii mari din partea consumatorilor, Skoda a extins anul acesta gama Monte Carlo cu Skoda Citigo Monte Carlo si Skoda Yeti Monte Carlo; Skoda Rapid Spaceback intr-o noua versiune Skoda Monte Carlo va fi lansata in toamna anului 2014. Skoda a sarbatorit multe victorii istorice la Raliul Monte Carlo, iar acum, prin intermediul acestor noi modele Monte Carlo, este renascuta aceasta traditie. Editiile speciale Monte Carlo aduc un tribut special celor 113 ani de istorie de succes a Skoda Motorsport. Skoda a participat pentru prima data la „Regina Raliurilor”, legendara competitie de la Monte Carlo, in 1936. Imediat, Skoda a obtinut locul doi la clasa sa, cu modelul Skoda Popular. Pentru a omagia acest succes, producatorul a lansat Skoda Popular Monte Carlo. Acest automobil a devenit un simbol al designului prin aripioara sa distincta din partea din spate. in 1977, Skoda 130 RS a inregistrat o dubla victorie la clasa sa, in Raliul Monte Carlo, scrie24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro