Sari direct la conținut

Business Report: Magazinele online romanesti fac 70% din vanzari in strainatate; EDP a finalizat parcul eolian de la Pestera; BMW construieste o fabrica in Republica Moldova; O firma din trei se plange ca nu gaseste angajati

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Magazinele online romanesti fac 70% din vanzari in strainatate. Aproape 70% din incasarile cu card bancar ale magazinelor online din Romania in prima jumatate din 2010 au provenit de la romani aflati in afara granitelor tarii. Din 68,5 de milioane de euro, cat au cumulat platile online cu card bancar in prima jumatate a acestui an, aproximativ 47,5 de milioane de euro au fost tranzactii efectuate din strainatate, judecand dupa IP-ul folosit, potrivit unei statistici interne a ePayment, compania care proceseaza mai bine de 90% din platile electronice realizate pe magazinele online romanesti achizitionata recent de grupul Allegro detinut de gigantul media sud-african Naspers. In total, in perioada ianuarie-iulie a acestui an, 498.500 dintre cele aproape 1,2 de milioane de tranzactii realizate in magazinele online din Romania au fost efectuate de pe calculatoare aflate in afara tarii. In medie, o plata facuta in Romania s-a ridicat la 30 de euro, in timp ce una realizata de romani din strainatate s-a apropiat in medie de 100 de euro, scrie Ziarul Financiar.

EDP a finalizat parcul eolian de la Pestera. Compania portugheza Energias de Portugal (EDP) a finalizat constructia parcului eolian de la Pestera si va incheia in cateva saptamani realizarea turbinelor eoliene de la Cernavoda, ambele proiecte fiind evaluate la peste 300 milioane de euro. „Probabil ca, in cateva saptamani, va fi finalizat si parcul de la Cernavoda”, a declarat, ieri, directorul general al firmei de consultanta in domeniul eolian Wind Expert, Alexandru Teodorescu. Proiectul de la Pestera va avea o capacitate instalata de 90 de MW, iar cel de la Cernavoda 138 MW. Cele doua parcuri sunt localizate la circa 10 kilometri unul de celalalt, langa canalul Dunare-Marea Neagra si Centrala Nucleara de la Cernavoda. Totodata, EDP are autorizatie de constructie a unui parc eolian de 24 MW la Vutcani, judetul Vaslui, precum si a unei feme eoliene de 33 MW la Sarichioi, judetul Tulcea. Wind Expert ofera consultanta mai multor companii care dezvolta in Romania peste 800 MW eolieni, dintre care 228 MW sunt finalizati iar 57 MW sunt in constructie, anunta Bursa.

Datoriile vamale din primele 10 luni ale anului 2007 sunt prescrise de legea europeana. Operatiunile vamale efectuate dupa 1 ianuarie 2007, data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, se conformeaza termenului de prescriptie de trei ani din legea comunitara, si nu celui de cinci ani din legislatia romaneasca, avertizeaza consultantii Deloitte Tax. „Practic, eventualele datorii vamale suplimentare care privesc importurile efectuate in perioada 1 ianuarie 2007-20 octombrie 2007 nu mai pot fi legal comunicate contribuabilului de catre organele fiscale, pentru ca a expirat termenul de trei ani prevazut de Regulamentul UE. Exceptie fac doar cazurile in care datoriile vamale cad sub incidenta procedurii de urmarire penala”, spune Mihai Petre, Manager Taxe Vamale si Accize, Deloitte Tax, informeaza Business Cover.

BMW construieste o fabrica in Republica Moldova. Producatorul de pavaje Elis Pavaje a castigat contractul pentru furnizarea si montarea a 17.000 mp de pavaj destinat amenajarii spatiului exterior al fabricii de cablaje, accesorii si computere de bord BMW din localitatea Balti, Republica Moldova, a anuntat miercuri compania. Valoarea contractului se ridica la 340.000 euro, lucrarea urmand a fi finalizata pana la data de 5-6 noiembrie 2010. „Pentru realizarea acestui proiect, Elis Pavaje a fost contractat de filiala din Republica Moldova a constructorului Unger Austria. In cadrul amenajarii vor fi folosite trei modele de produse Elis Pavaje (Dublu T, Dreptunghi, borduri) apartinand gamei industriale, special concepute pentru traficul greu specific unei locatii de acest tip”, se arata in comunicat, scrie Money.ro.

Porsche 911 GT2 RS, vandut integral dupa doar doua luni. Toate cele 500 de modele din editia limitata 911 GT2 RS, cea mai puternica masina sport de sosea din istoria Porsche, s-au vandut in doar doua luni de la lansare, potrivit constructorului german. Prezentat in premiera mondiala la Salonul Auto din Moscova (25 august – 5 septembrie), Porsche 911 GT2 RS incorporeaza ceea ce Porsche Intelligent Performance reprezinta. In ciuda faptului ca puterea sa a fost marita cu 90 CP, consumul sau de combustibil si emisiile CO2 au fost de fapt reduse cu aproximativ 5 procente in comparatie cu 911 GT2, aducandu-le la valori de 11.9 l/100 km (NEDC) si, respectiv, 284 g/km. Motorul boxer de 3.6 litri, in sase cilindri supraalimentat de doua turbocompresoare cu geometrie variablia (VTG), ofera 620 CP si accelereaza masina sport de la 0 la 100 km/h in 3,5 secunde. Pretul unui exemplar este de 240.000 de euro, anunta Capital.ro.

Cum a ajuns Romania imobiliara fata batrana. Ca orice schizofrenic respectabil, piata imobiliara romaneasca arata ca un tanar, dar e interesanta precum un batran, care si-a pierdut energia. Cu yielduri imense, de peste 9 in general, ceea ce denota piata imatura, nedospita suficient la caldura cererii si ofertei marilor investitori si afaceristi din domeniu (care fie vorba intre noi doar au mirosit putin Romania, au strambat din nas si s-au intors in Polonia, Cehia si Occident), piata imobiliara autohtona se comporta ca in anii 2005-2006. Fara proiecte majore, cu chirii continuand sa scada si vanzari rezidentiale de tot rasul, daca n-ar fi implicatiile economice majore cauzate si de caderea real-estate-ului, Romania a pierdut si singurii investitori interesati de ea. Speculatorii, care au plecat in zone mai calde, desi aparent yieldurile mari sunt semne de profit la cumparare. Problema nu este insa cumpararea, pentru ca majoritatea are ceva de vandut, ci valorificarea. Foarte greu sa vinzi cu profit, iar acesta daca apare e mic, insuficient pentru un speculator, dar si pentru o firma serioasa (atatea cate sunt, daca sunt), din cauza datoriilor catre bancile care au finantat proiectele dezvoltate sau proprietatile cumparate de jucatorii din real estate, informeaza Business Cover.

SIF-urile au aproape 150 milioane de lei plasati in fondurile de investitii, mai mult decat in titluri de stat. Valoarea plasamentelor celor cinci SIF-uri in titlurile fondurilor de investitii a ajuns la finele lunii septembrie la 146,2 milioane de lei, in crestere cu 160% fata de luna precedenta, ca urmare a achizitiilor de actiuni Fondul Proprietatea (FP), potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF). Investitiile in fondurile mutuale au depasit astfel expunerea SIF-urilor pe titluri de stat, care la finele lunii septembrie era de 110,1 milioane de lei. Cea mai mare expunere pe fondurile de investitii dintre cele cinci SIF o are SIF Moldova cu 89,4 milioane de lei, reprezentand 61% din expunerea totala a SIF-urilor. Depozitele bancare ale celor cinci societati a ajuns la sfarsitul lunii trecute la 377,7 milioane de lei, in scadere fata de valoarea de 419,7 milioane de lei la finele lunii august. Cea mai mare pondere a depozitelor bancare in activ se regaseste la SIF Oltenia (7,1%), iar cea mai mica la SIF Transilvania cu 4,2%, relateaza Economic Times.

Proiectul, prin care tinerii inteprinzatori pot primi 10.000 de euro de la stat, ramane in dezbatere publica inca 30 de zile. Tinerii care vor sa porneasca o afacere si sa beneficieze de ajutorul de 10.000 de euro de la stat, mai au de asteptat. Executivul a decis ieri ca proiectul de Ordonanta de Urgenta privind stimularea infiintarii si dezvoltarii microinteprinderilor apartinand tinerilor inteprinzatori sa ramana in dezbatere publica inca 30 de zile. Guvernul a decis sa amane cu 30 zile aprobarea actului normativ care reglementa acordarea de alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 30%, dar nu mai mult de 10.000 de euro sau echivalentul in lei din valoarea proiectului aferent planului de afaceri. Actul mai prevede ca tinerii sa beneficieze si de credite de pana la 80.000 de euro garantate in proportie de 80% de stat, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), scrie EVZ.

Romania pe locul al treilea in regiune la credite neperformante. Romania este pe locul al treilea in Europa Centrala, de Est si de Sud-Est dupa ponderea creditelor neperformante in sold, iar fenomenul nu da semne ca a ajuns la varf, ci dimpotriva, situatia continua sa se inrautateasca, desi in alte tari din regiune au aparut semnale pozitive. Astfel, potrivit unei analize a Capital Economics, nivelul creditelor neperformante din sistemul bancar romanesc, de 17,5% din sold, este depasit numai de cele din Lituania (19,2%) si Letonia (17,9%). Conform analistilor londonezi, o piata intra in „zona fierbinte” inca de la imprumuturi neperformante de numai 7,5% din total. Cel mai scazut nivel al indicatorului se regaseste in Turcia si Cehia, ambele cu 4,9%, situatii bune fiind intalnite si in Estonia (5,6%) si Slovacia (5,8%). Dintre tarile aflate in „zona fierbinte”, cel mai bine stau Polonia (7,6%), Bulgaria si Ungaria (7,8% fiecare), anunta Gandul.

O firma din trei se plange ca nu gaseste angajati. Punerea in practica a strategiilor de afaceri este sabotata, in cazul unei firme din cinci, de incapacitati comunicationale in cadrul companiilor. Strategiile se mai lovesc si de dificultatea gasirii personalului calificat, arata un studiu. Mai mult de o firma romaneasca din doua (mai precis o proportie de 57%) traieste cu teama ca aplicarea unei noi strategii de afaceri ar risca un esec, ca urmare a unei eventuale lipse a personalului talentat, mai ales in domenii precum financiar, bancar, utilitati sau constructii, arata un studiu al companei de resurse umane Manpower, care, in Romania, a inclus 751 de angajatori. Aceasta nu inseamna insa ca firmele nu ar avea angajat personalul pe care acestea si-l doresc. Sondajul a aratat ca 90% dintre angajatori sustin ca au la dispozitie personal talentat, informeaza Romania Libera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro