Business report: Majorarea costului forţei de muncă, în coliziune directă cu scăderea productivității; Unde vor românii să se angajeze: topul celor mai căutate companii; Nou regim de taxe şi impozite în UE. Cum vor fi impozitate benzina şi motorina
Trei companii de impact – săptămânal în insolvență. Peste 14.000 de angajați afectați. Prin companii de impact din economia națională se înțelege cele cu active de peste 1 milion de euro. Numărul insolvențelor în rândul companiilor de impact din România a scăzut pe parcursul anului trecut, comparativ cu 2018, de la 183 la 139 dosare, însă valoarea acestora în active imobilizate înregistrează creșteri majore, semn că au intrat în insolvență companii de impact mai mari. Cele mai mari insolvențe noi în 2019, atât după cifra de afaceri, cât și după valoarea activelor imobilizate sunt Complexul Energetic Hunedoara, Delta ACM, ELCEN Constanța și Petrocart, notează Profit.ro.
Asociaţia Traderilor de Energie din Europa a scris ANRE: Aşa cum definiţi contractele pe termen lung, încălcaţi legislaţia europeană. Federaţia Europeană a Traderilor de Energie Electrică (EFET) a trimis o scrisoare preşedintelui ANRE în care arată că modalitatea prin care ANRE vrea să reglementeze contractele pe termen lung, pe care le defineşte ca fiind pe o perioadă mai mare de un an, încalcă legislaţia europeană. EFET solicită regândirea acestei reglementări de către ANRE, în condiţiile în care ea se află încă în dezbatere publică. EFET consideră că această definiţie încalcă exact regulamentul 943, referitor la piaţa de energie în UE şi altfel nu permite tranzacţionarea bilaterală a energiei pe perioade mai mici de un an, relatează Economica.net.
Majorarea costului forţei de muncă, în coliziune directă cu scăderea productivității. Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul IV 2019 cu 12,06% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor INS. Deși majorarea costurilor cu forța de muncă s-a diminuat cu un punct procentual față de trimestrul anterior, a rămas peste pragul de 12% recomandat de cerințele de stabilitate. Dacă în economiile dezvoltate se păstrează costurile cu forța de muncă aproape de posibilitățile reieșite din creșterea economică, la noi s-a ajuns la un raport de circa 3 la 1 între creșterea salariilor și creşterea economică, potrivit cursdeguvernare.ro.
Nou regim de taxe şi impozite în UE. Cum vor fi impozitate benzina şi motorina. Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a anunţat joi într-un discurs o serie de modificări radicale ale regimului de taxe şi impozite în UE, în urma aplicării căruia motorina şi benzina vor fi taxate mult mai dur, va exista un nivel minim de taxare a companiilor, importurile din afara Uniunii vor fi impozitate sever dacă nu respectă cerinţele comunitare de mediu. Prima schimbare anunţată de executivul european este revizuirea radicală a taxării din energie, cu scopul de a descuraja utilizarea combustibililor fosili (motorină, benzină), scrie Adevărul.
Încă o fabrică cu tradiție în România își închide porțile. Câți oameni rămân pe drumuri. Una din cele mai vechi fabrici de confecţii din municipiul Sibiu, Sib Dress SA, care făcea haine pentru magazinele Steilmann, se va închide din 13 martie. Directorul adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) a declarat că în fabrică sunt angajaţi 138 de oameni, dintre care o parte deja şi-au găsit alte locuri de muncă. Directorul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) din Sibiu, Eugen Iordănescu, crede că închiderea acestei fabrici nu este un fenomen izolat, fiind o problemă mai mare a producătorilor de haine din România, care s-au bazat doar pe costuri mici de producţie, ceea ce nu mai este cazul în prezent, anunță Știrile ProTV.
Unde vor românii să se angajeze: topul celor mai căutate companii. În România se vorbește de multă vreme de exodul creierelor. Adică cetățeni extrem de bine pregătiți, majoritatea tineri, care nu-s mulțumiți de salariile din țară și preferă să lucreze în străinătate. Cele mai căutate sunt, evident, țările vestice. De ceva vreme în România și-au deschis birouri și companii mari. Și care au nevoie de angajați. Oferă condiții mai mult decât decente, salarii asemenea, motiv pentru care sunt căutate de cei care vor să se angajeze. Un studiu la care au participat 15.000 de studenți și experți de pe piața muncii îți arată care-s cele mai căutate multinaționale, potrivit Playtech.
A fost făcut primul pas concret pentru Autostrada Brașov – Bacău. CNAIR a finalizat evaluarea ofertelor depuse în cadrul procedurii de achiziție publică derulată în vederea atribuirii contractului „Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru Autostrada Brașov – Bacău”. Ofertantul declarat câștigător este Asocierea Search Corporation SRL – Primacons Group SRL, acesta având o propunere financiară de 20.093.359,86 lei fără TVA. După expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații împotriva rezultatului procedurii, CNAIR va iniția procesul de semnare a contractului, informează Autobild.