Business Report: Marii actionari ai tarii detin peste 11% din PIB; Cat costa o viata de om? Cea mai scumpa despagubire RCA din Romania; Investitiile straine au scazut in primele sapte luni cu 30,5%; Vrei sa fii managerul Arenei Nationale? Iata conditiile; Cum se va aplica miniamnistia fiscala
Cat costa o viata de om? Cea mai scumpa despagubire RCA din Romania. In urma cu cateva luni, o companie de asigurari din Romania a platit o dauna care are toate sansele sa fie cea mai mare din istoria asigurarilor din tara noastra pe segmentul RCA. Este vorba despre o despagubire in valoare de 1 milion de euro achitata de Ardaf in urma unui proces civil. Pana acum, potrivit datelor oficiale emise de Uniunea Nationala a Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania era o despagubire de aproximativ 450.000 de dolari plus o renta lunara de 1.200 de euro acordata unei femei de 19 ani ramasa paralizata in urma unui accident rutier. Mentionam ca, in Romania, acoperirea maxima a politelor RCA pentru vatamari corporale si deces este de 2,5 milioane de euro. Companiile au dreptul de a actiona in instanta la randul lor posesorul politei insa nu inainte de a plati catre victima sau familia acesteia despagubirea decisa de instante, scrie Capital.ro.
Bancile, cauza unei recesiuni care ar face-o pe cea din anii ’30 sa para o gluma. Unele banci europene se finanteaza din ce in ce mai greu, dupa ce problemele zonei euro au nascut o neincredere puternica in soliditatea sistemului. Dar nu doar lipsa de incredere pune pietele financiare in pericol, ci si faptul ca multe din problemele de dinainte de criza nu au fost rezolvate. Pana la urma, tot populatia s-ar putea sa plateasca. “Multe banci nu ar supravietui daca ar trebui sa-si reevalueze la nivelul pietei datoriile suverane din bilanturi”, spune Joseph Ackerman, seful Deutsche Bank. “Ar trebui sa ne obisnuim cu faptul ca “noua normalitate” e caracterizata de volatilitate si incertitudine. Asta imi aduce aminte de toamna lui 2008″. Declaratiile de saptamana trecuta ale neamtului sunt cu siguranta destul de inspaimantatoare, mai ales ca vin de la unul dintre cei mai importanti bancheri ai Europei. Ackerman spune, practic, ca daca s-ar marca la piata detinerile de datorie suverana ale bancilor europene, multe ar da faliment. Mai mult, situatia de acum aduce aminte de momentul la care a cazut Lehman Brothers. Mai multe banci europene au beneficiat de ajutoare financiare din partea statelor, din banii contribuabililor, imediat dupa falimentul Lehman, cand criza financiara a rupt pietele, anunta Money.ro.
Investitiile straine au scazut in primele sapte luni cu 30,5%. Investitiile straine directe au totalizat in primele sapte luni 1,1 miliarde de euro, in scadere cu 30,5% fata de perioada corespunzatoare din 2010, in conditiile in care in luna iulie Romania a atras investitii de doar 90 de milioane de euro. Potrivit datelor Bancii Nationale (BNR), creditele intragrup au insumat 423 de milioane de euro, iar participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au totalizat 682 de milioane de euro. Investitiile din primele sapte luni au acoperit in proportie de 39,1% deficitul de cont curent, care s-a plasat la 2,8 miliarde de euro. In luna iulie investitiile straine au insumat doar 90 de milioane de euro, avand in vedere ca in primele sase luni fluxul de capital strain atras de Romania a totalizat 1,015 miliarde de euro. Aceasta nu este insa cea mai slaba luna a anului din punctul de vedere al investitiilor straine, valori mai mici decat in iulie inregistrandu-se in februarie – 54 de milioane de euro, martie – 85 de milioane de euro si aprilie – 65 de milioane de euro. La polul opus, cele mai mari investitii din acest an au fost raportate in luna mai – 355 de milioane de euro, ianuarie – 209 milioane de euro si iunie – 216 milioane de euro, informeaza Financiarul.
Care sunt oportunitatile de investitii de la Bursa, in opinia analistilor BCR. Subdezvoltarea Bursei de la Bucuresti este un factor ce ii determina pe investitorii straini sa ceara discount-uri exagerate pentru a detine actiuni romanesti, principalele companii listate tranzactionandu-se cu discounturi de minimum 25% fata de cele similare din Europa Centrala si de Est, se arata intr-o analiza realizata de Banca Comerciala Romana (BCR). “Noi spunem ca Bursa este atractiv evaluata, un alt fel de a spune ca nu e scumpa acum, dar nici nu vom vedea o piata mai scumpa de nivelul asta in urmatorii ani. Ne asteptam la o evolutie a Bursei in urmatorii 5-10 ani la o crestere medie de 10-20% a Bursei astfel incat piata sa se miste ca randamente in linie cu cresterea profitabilitatii companiilor romanesti, astfel ca peste 10 ani Bursa sa fie evaluata tot cam de 10 ori profiturile nete si de 4-5 ori profiturile EBITDA”, a declarat Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza pe piata de capital, din cadrul BCR, cu ocazia unei conferinte organizate in acest week-end la Mamaia, scrie Economic Times.
MINI Coupe – premiera mondiala. Marca MINI va fi prezenta pe scena Salonului Auto de la Frankfurt (IAA) 2011 cu premiere mondiale care marcheaza extinderea gamei si a posibilitatilor de personalizare a fiecarui model. Cel mai important salon auto al lumii va fi gazda premierei mondiale a modelului MINI Coupe. Vizitatorii expozitiei vor putea sa descopere, alaturi de toate modelele marcii, cele mai recente produse de individualizare MINI Yours si gama atractiva Original MINI Accessories. Diversitatea produselor subliniaza caracterul premium al marcii si este o trasatura distincta MINI. Lansarea modelului MINI Coupe inseamna un nou pas facut de constructorul britanic de automobile premium mici in procesul de extindere constanta a gamei. Cel de-al cincilea model al marcii reuneste calitatile MINI emblematice intr-un pachet nou si diferit. Primul model cu doua locuri din actuala gama pune un accent si mai pronuntat pe furnizarea placerii inegalabile a condusului, anunta 24auto.ro.
Cum te feresti de fraude pe internet. Romanii fac putine tranzactii online, din cauza ca percep aceste operatiuni ca fiind nesigure. Cei care se feresc sa faca achizitii pe internet trebuie sa stie, insa, ca exista sisteme de securitate care pot preveni fraudele online. Unul dintre acestea este 3D Secure, dezvoltat Visa si Mastercard. Posesorul de card trebuie sa parcurga doi pasi pentru a beneficia de o securitate sporita a tranzactiilor prin 3D Secure: sa inroleze plasticul in sistem si sa foloseasca elementele de securitate in tranzactie. Pentru a beneficia de protectia 3D Secure, posesorii de carduri se pot se inrola in platforma Verified by Visa, oferita de Visa, sau Mastercard SecureCode, platforma Mastercard. Pentru inrolare, acesta va introduce cateva date de indentificare pe pagina special creata de pe site-ul bancii emitente. Astfel de date sunt codul numeric personal si numarul cardului. La inrolare, detinatorul stabileste o parola pe care o va utiliza la tranzactiile online, informeaza EVZ.
Vrei sa fii managerul Arenei Nationale? Iata conditiile. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, vrea sa recupereze o parte din banii investiti in proiectul Arena Nationala prin concesionarea stadionului catre o firma privata, care sa il administreze. Potrivit unui proiect de hotarare, initiat de primarul general, concesiunea se va face pe o durata cuprinsa intre 45 si 49 de ani. In primii patru ani ai concesiunii Primaria Capitalei nu va primi niciun euro redeventa, urmand ca apoi sa primesca 15% din profitul net obtinut de firma care va primi, in concesiune, stadionul de 55.000 de locuri. La sfarsitul celor 45-49 de ani, municipalitatea va recupera maximum 18 de milioane de euro, dupa cum se precizeaza in proiect. Constructia stadionului Arena Nationala a costat peste 220 milioane de euro, ceea ce inseamna ca in peste 40 de ani se va recupera sub 10% din investitia initiala. Proiectul promovat de primarul Capitalei a fost respins sau amanat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) de cinci ori pana acum. Primarul general a declarat in repetate randuri ca renunta si ca va introduce proiectul pe ordinea de zi a CGMB pana cand va fi aprobat, scrie Gandul.
Marii actionari ai tarii detin peste 11% din PIB. Primele cinci companii ca marime din Romania – Petrom, Rompetrol Rafinare, Dacia, Nokia si Petrotel Lukoil – au realizat anul trecut o cifra de afaceri totala de 58,2 miliarde de lei. Sumele facturate in anul 2010 de catre cei cinci campioni ai vanzarilor inseamna 11,3% din PIB sau echivalentul functionarii timp de 41 de zile a intregii economii. Datele de bilant raportate in fiecare an Ministerului Finantelor de catre marile companii romanesti arata cine sunt, de fapt, cei care contribuie cel mai mult la realizarea Produsului Intern Brut (PIB) al tarii. In 2010, pe primele cinci locuri in topul national al cifrelor de afaceri s-au clasat, in ordine, Petrom, Rompetrol Rafinare, Dacia, Nokia si Petrotel Lukoil, iar suma totala facturata de acesti campioni se ridica la 58,2 miliarde de lei – echivalentul a aproximativ 13,8 miliarde de euro. Asta inseamna 11,3% din PIB-ul total al tarii, care in 2010 a fost de 513,6 miliarde de lei potrivit statisticilor oficiale.Vazute strict cronologic, aceste cifre arata ca afacerile “marilor actionari” ai tarii sunt echivalentul a 41 de zile de functionare a intregii economii romanesti, anunta Adevarul.
Cum se va aplica miniamnistia fiscala. Penalitatile de intarziere stabilite dupa data de 31 august 2011 si care sunt aferente obligatiile principale restante la data de 31 august 2011 se anuleaza doar daca se platesc pana la sfarsitul anului principalul si dobanzile la zi. Noile modificari ale Codului Fiscal scuteste de plata penalitatilor, atat persoanele fizice, cat firmele, conditia fiind ca stingerea datoriilor sa se faca de catre contribuabil pana la 31 decembrie 2011. Prevederile se aplica pentru obligatii restante pana la 31 august 2011. In cazul in care, contribuabilul primeste instiintarea de plata dupa data de 31 august insa pentru datorii anterioare acestei date, anularea penalitatilor de intarziere se aplica in aceleasi conditii prevazute de ordonanta de modificare a Codului Fiscal, potrivit lui Mitel Spataru, senior consultant la FinExpert, informeaza Romania Libera.