Sari direct la conținut

Business Report: Microsoft Windows a murit? Uitati-va la aceste cifre; Statul nu s-a prezentat la AGA de la Transgaz ca sa aprobe cel mai mare dividend din istoria companiei; Inceputul sfarsitului pentru Facebook; Cat costa intretinerea lunara a unui apartament nou

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Statul nu s-a prezentat la AGA de la Transgaz ca sa aprobe cel mai mare dividend din istoria companiei. Reprezentantii Ministerului Economiei, care detine 73,5% din actiunile Transgaz Medias (TGN), nu s-au prezentat la prima convocare a Adunarii Generale a Actionarilor (AGA), aceasta neputandu-se desfasura din lipsa de cvorum, potrivit unui raport transmis Bursei. Principalul punct de pe ordinea de zi era aprobarea dividendelor din profitul de anul trecut, in valoare de 338 mil. lei. Statul ar urma sa incaseze 248 mil. lei. Tot in AGA trebuia sa se discute si alegerea Consiliului de Administratie prin metoda votului cumulativ, la solicitarea Fondului Proprietatea, principalul actionar minoritar al Transgaz, cu 15% din actiuni, scrie ZF.ro.

Microsoft Windows a murit? Uitati-va la aceste cifre! Mai tineti minte declaratia de acum putin timp a investitorului Roger McNamee potrivit careia Microsoft Windows este un business mort? Desi declaratia a fost primita cu bucurie de utilizatorii Linux sau Apple, cifrele din graficul de mai jos par sa-l cotrazica pe investitor: Windows e inca departe de groapa, iar o comparatie cu vanzarile Apple de licente ale iOS aproape ca nici nu are loc. Astfel, vanzarile de licente Windows 7 sunt de 3 ori mai mari decat cele ale sistemului de operare al Apple pe iPod Touch, iPhone, iPad si Mac-uri la un loc. De cand s-a lansat Windows 7, Apple a vandut 150 milioane de iOS pe iPhone-uri, iPad-uri, iPod-uri Touch si Mac-uri. In tot acest timp, Microsoft a vandut 350 de milioane de licente ale sistemului de operare Windows 7, anunta Capital.ro.

Ce fac fondurile de pensii cu banii tai? Romanii au in prezent date cu imprumut Guvernului ca sa-si astupe gaurile din buget, peste 3,28 miliarde de lei (800 mil. euro), din banii lor de pensii. Peste 67% din activele fondurilor de pensii obligatorii sunt in titluri de stat. Pe de alta parte, administratorii fondurilor de pensii obligatorii au prins tot mai mult gustul actiunilor la bursa, pe masura ce s-au adaugat anii la momentul infiintarii si au crescut si contributiile viitorilor pensionari. Astfel, averea fondurilor de pensii obligatorii a crescut cu 385 de milioane de lei (93 mil.euro) in ultimele 12 luni de pe urma actiunilor cumparate la bursa. Cresterea averii tinute in actiuni era mai mult decat dubla (+ 112%) la 31 martie fata de aceeasi data a anului trecut, informeaza Money.ro.

Trecerea la moneda euro: exportatorii, singurii care vor „chiar de maine”. Reprezentantii mediului bancar atrag atentia ca este foarte important ca economia sa fie pregatita pentru acest pas. Ulterior, statul va putea controla fluctuatiile economice doar prin politicile fiscale. Cabinetul Boc stabileste astazi daca mai pastreaza data de 1 ianuarie 2015 ca orizont de timp pentru aderare la zona euro. Din declaratiile publice de pana acum reiese ca parerile guvernantilor sunt destul de ambigue pe acest subiect. In acest context, „Fin.ro” a solicitat puncte de vedere din partea reprezentantilor mediului de afaceri si ai mediului bancar. Cei care ar dori sa aderam „chiar de maine” la zona euro sunt exportatorii. Pentru noi ar fi foarte bine pentru ca am scapa de un stres. Noi am fi fericiti sa trecem si maine la euro. Si spun asta pentru ca oricum 70% din operatiunile de export-import le derulam cu tarile din UE, scrie Financiarul.

De luni, piata va fi inundata cu actiuni ieftine la Fondul Proprietatea. Luni, 2 mai, ANRP va relua procesul de emitere a titlurilor de conversie, care a fost suspendat la 11 ianuarie, inainte de listarea fondului la Bursa. Brokerii spun ca intrarea in piata a acestor titluri va pune presiune pe pretul actiunilor FP, care s-au aflat pe un trend descendent de la listare. In ultima luna, actiunile FP au scazut de la 0,61 lei pana la 0,579 lei. Explicatia este ca cei care vor primi actiuni in perioada 2-6 mai le vor primi la un pret egal cu cotatia medie din primele 60 de sedinte de tranzactionare a titlurilor FP la Bursa (de la 25 ianuarie la 19 aprilie), de 0,6176 lei, spre deosebire de cei care au primit actiuni inainte de listare la pretul de 1 leu. Astfel, ei vor fi mult mai tentati sa vanda la preturile actuale, anunta ZF.ro.

Noul Subaru Impreza. Noua generatie Subaru Impreza a fost dezvaluita zilele trecute, in cadrul Salonului de la New York. Din punct de vedere estetic, modelul inregistreaza o evolutie remarcabila, o serie de elemente fiind preluate de la „sora” mai mare, Legacy. Deocamdata vorbim de versiunea cu 4 usi (sedan), creata in mod special pentru Statele Unite. Varianta cu 5 usi (hatchback) isi va face aparitia in Europa abia in cursul anului viitor. In SUA, motorul boxer in 4 cilindri de 2,5 litri va ceda locul propulsorului de 2,0 litri, a carui putere a crescut cu 22 CP, pana la 148 CP. Evident, pentru Europa va exista si o versiune diesel, informeaza 24auto.ro.

„Statul nu mai are bani sa sape dupa aur”. In timp ce o parte a societatii civile sustine ca aurul din muntii Romaniei nu trebuie adus la suprafata, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti, este de parere ca acesta ar trebui valorificat. Totusi, Patruti a admis, in cadrul primei intalniri intitulate „Piata mondiala a aurului si rezervele din Romania” – organizata de Editura Evenimentul si Capital, ca parte a campaniei care va gazdui o serie de dezbateri privind proiectul Minier Rosia Montana – ca exploatarea metalului pretios ar trebui facuta la momentul potrivit, scrie EVZ.

Inceputul sfarsitului pentru Facebook? De la inceputul acestui an, investitorii privati au facut eforturi considerabile pentru a „pune mana” pe actiuni Facebook, companie nelistata. Acum, mai multi actionari vor sa-si vanda titluri detinute (in valoare de un miliard de dolari), potrivit unor surse din interior, citate de agentia de stiri Reuters. Potrivit acestora, investitorii au micsorat pretul cerut pentru actiuni, dupa ce cumparatorii s-au lasat asteptati. Daca se va concretiza, vanzarea va reprezenta cea mai mare tranzactie cu titluri Facebook de pana acum. Valoarea companiei s-ar ridica la peste 70 de miliarde de dolari. La inceputul acestui an, aceasta era estimata la aproximativ 50 de miliarde de dolari, anunta Adevarul.

Profit trimestrial net de 18 milioane euro pentru BCR. Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat pentru primul trimestru din 2011 un rezultat operational de 608,8 milioane lei (144,5 milioane euro), in crestere cu 10,9% fata de ultimul trimestru din 2010, desi in scadere cu 20,2% fata de primul trimestru din 2010 in conditiile mentinerii unui context economic dificil. Venitul operational s-a imbunatatit cu 8,2% fata de T4 2010, desi s-a diminuat cu 9,6% fata de T1 2010, in principal din cauza venitului net mai mic din dobanzi si comisioane, ca urmare a conditiilor pietei: diminuarea ratelor dobanzii, nivel redus al cererii eligibile de credite si impactul implementarii noii legi a contractelor de credit pentru consumatori (OUG 50), informeaza Romania Libera.

Cat costa intretinerea lunara a unui apartament nou. Proprietarii locuintelor din ansamblurile rezidentiale noi suporta costuri mai mari fata de cei din blocurile vechi, deoarece administratorii iau mai multi bani pentru facilitati. Inainte de a achizitiona locuinta dorita, este recomandat sa va documentati referitor la costurile pe care va trebui sa le suportati lunar cu intretinerea acesteia. Daca vorbim despre locuintele noi, trebuie sa stiti ca cele mai multe ansambluri rezidentiale percep si diverse taxe de mentenanta, care difera destul de mult, in functie de facilitatile oferite de complex si la care se adauga costurile cu utilitatile, scrie EVZ.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro