Sari direct la conținut

Business Report: Negocierile Hidroelectrica – "baietii destepti" au intrat in prelungiri; Ce vanzari au facut in 2011 cele mai mari ansambluri rezidentiale intrate in insolventa; Incepe vanatoarea "platitorilor" de TVA; Bogdan Chiritoiu: "Rolul bancii centrale nu se suprapune cu cel al autoritatii de concurenta"

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Negocierile Hidroelectrica – “baietii destepti” au intrat in prelungiri. Administratorii Hidroelectrica s-au declarat, ieri, nemultumiti de ofertele imbunatatite ale “baietilor destepti” din energie, iar despre discutiile cu patronatul rus de la Alro nu au dorit sa ofere detalii. Administratorii au denuntat, ieri, contractele cu EFT, unul dintre cei mai mari furnizori de energie de pe piata noastra, iar livrarile vor fi sistate incepand cu 1 august. Remus Vulpescu, administratorul special al Hidroelectrica si seful Oficiului Participatiilor Statului in Industrie (OPSPI), a declarat: “In afara de un furnizor, care ne-a oferit un pret foarte apropiat de asteptarile noastre, ceilalti nu au adus oferte care sa ne apropie de momentul incheierii unor noi acorduri. Asa ca mai continuam negocierile in urmatoarele zile. Cei mai ostili sunt Electrocarbon si Elsid Titu, companii cu care Hidroelectrica are procese mai vechi pentru ca au refuzat majorarea preturilor. Din cauza acestor procese, ei iau si acum energia hidro la pretul de 103 lei/MWh”, scrie Bursa.ro.

Incepe vanatoarea “platitorilor” de TVA. Utima noutate legislativa in materie de TVA este majorarea, de la 1 iulie, a plafonului de la care persoanele impozabile sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA de la 35.000 la 65.000 de euro. Aceasta face parte din seria de modificari ale Codului Fiscal, care vizeaza reducerea numarului firmelor inregistrate in scopuri de TVA, care platesc prea putin la stat pentru ca fiscul sa mai aloce resurse pentru colectarea taxei. Indiferent de cifra de afaceri pe care au inregistrat-o, firmele pot opta intre a se declara sau nu platitoare de TVA. Insa, avand in vedere reglementarile intervenite pe parcursul ultimelor luni, care au intrat in vigoare de la 1 iulie 2012, optiunea trebuie foarte bine fundamentata, anunta Finantistii.

Ce vanzari au facut in 2011 cele mai mari ansambluri rezidentiale intrate in insolventa. Cele mai mari cinci ansambluri rezidentiale din Bucuresti, intrate in incapacitate de plata in ultimii ani de criza, au realizat impreuna, anul trecut, vanzari in valoare de peste 9 mil. euro. Aceasta cifra ar trebui sa fie un semnal pozitiv, insa in dreptul pierderilor cele cinci proiecte de locuinte au adunat in total 46,84 mil. euro. Ansamblul rezidential de lux Green Lake Residence de pe malul lacului Grivita a intrat in insolventa in urma cu un an, dar cu toate acestea a reusit sa vanda apartamente in valoare de 4,26 mil. euro. Situatia dezvoltatorului Greenlake Development, controlat de firma elena Quality Living Developers (fosta Technical Olympic Group) si de fondul de investitii Secure Management, nu pare sa fi fost atat de rea de vreme ce in urma planului de reorganizare, Bancpost a decis sa le acorde un imprumut de 12 mil. euro. Acesta se adauga unei creante deja existente de circa 20 mil. euro aflata in contul EFG Eurobank. Acest nou impuls financiar ar trebui sa readuca firma pe linia de plutire, informeaza Capital.ro.

Cum s-au furat banii Loteriei. Zeci de milioane de euro, care ar fi trebuit sa intre in bugetul statului, au fost directionati, in ultimii trei ani, de fostii sefi ai Loteriei catre conturile unor fi rme, prin contracte cu dedicatie. Profitul net al Loteriei Romane aproape s-a injumatatit, in ultimii trei ani de mandat ai lui Gheorghe Benea, potrivit rezultatelor financiare ale companiei/ Daca in 2009 profitul net a fost de 150 de milioane de lei, la sfarsitul anului trecut acesta a fost de doar 81 de milioane de lei. Inspectorii Curtii de Conturi a Romaniei (CCR) afirma in ultimul raport de control realizat la aceasta institutie ca principala cauza a scaderii profitului Loteriei o reprezinta incheierea ilegala a mai multe contracte de achizitii, scrie EVZ.

FMI: Uniunea bancara trebuie sa fie o prioritate pentru Europa. Liderii europeni ar trebui sa faca din crearea uniunii bancare o prioritate imediata, ca parte a eforturilor indreptate catre stoparea crizei datoriilor, potrivit Fondului Monetar International (FMI). Institutia face apel la anuntarea unui calendar rapid privind garantarea comuna a depozitelor, care ar putea fi sprijinita initial de Banca Centrala Europeana (BCE). In plus, FMI crede ca BCE ar putea prelua rolul de supraveghere bancara comuna, anunta Bursa.ro.

Bogdan Chiritoiu: “Rolul bancii centrale nu se suprapune cu cel al autoritatii de concurenta”. Intrebat cum a reusit Consiliul Concurentei sa arbitreze si piata bancara unde rolul de reglementare si supraveghere revenea exclusiv BNR, Bogdan Chiritoiu raspunde ca in Romania, ca si in celelalte state UE, rolul bancii centrale nu se suprapune cu cel al autoritatii de concurenta. Pot exista momente in care obiectivele diferite ale celor doua institutii sa se afle in conflict temporar. Cum ar fi mentinerea stabilitatii financiare sa se realizeze cu sacrificarea concurentei pe termen scurt – un exemplu concret in acest sens fiind reprezentat de salvarea cu bani publici a unor banci considerate prea mari pentru a se prabusi (too big to fail). Pe termen lung insa, rolul Consiliului Concurentei este complementar celui al BNR. Integral pe Finantistii.ro.

Opel Ampera, disponibil in Romania. Cei trei parteneri Opel care comercializeaza modelul revolutionar electric Ampera sunt localizati in nordul, estul si vestul capitalei. Ampera ii asteapta pe cei interesati la DiBas, Radacini Motors si Union Motors Car Sales, iar modelul poate fi deja comandat. Cei trei dealeri Opel asigura si operatiunile service de specialitate pentru modelul electric Ampera. “Aducem acest model revolutionar in Romania bazandu-ne pe solutia unica pe care o ofera: Ampera este o masina electrica, dar pastreaza tot ce este mai bun din confortul si sportivitatea condusului cu care suntem deja obisnuiti. Aceste elemente pot atrage atat companii si institutii responsabile, cat si persoane fizice interesate de impactul asupra mediului”, considera Cristian Milea, country director Opel in Romania, scrie 24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro