Business Report: O firma mica din Savinesti cere in instanta insolventa miliardarului Niculae; ANAF extinde controlul marilor averi si are in vizor alte 4.800 de persoane; Cat castiga / pierd bancile din conversia in lei a creditelor in CHF?
„Regele” mallurilor isi continua extinderea agresiva. Fondul sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI), proprietarul celei mai mari suprafete de spatii comerciale moderne din Romania, lucreaza in paralel la constructia a inca doua malluri si la extinderea a altor patru proiecte din portofoliu. „Dezvoltarile NEPI aflate in curs, inclusiv reconfigurari si extensii ale achizitiilor efectuate, au crescut la 547 mil. euro (estimat la costuri), din care 176 mil. euro s-au cheltuit pana in decembrie 2014. Aceasta reprezinta o crestere de 161 mil. euro in comparatie cu anul anterior”, se arata in raportul financiar al companiei. Investitorul se apropie de inaugurarea celui mai mare centru comercial din portofoliul sau, Mega Mall, programata pentru 23 aprilie. Proiectul are o suprafata inchiriabila de 72.000 mp, contractata aproape in intregime, scrie Capital.ro.
O firma mica din Savinesti cere in instanta insolventa miliardarului Niculae. Comes S.A. Savinesti are de recuperat 170.000 de lei de la Interagro S.A., firma prin care se deruleaza majoritatea afacerilor lui Ioan Niculae. Pentru ca Interagro nu a platit ce datora Comes, in ciuda mai multor notificari, i se cere insolventa la Tribunalul Bucuresti Compania Comes Savinesti cere in instanta insolventa Interagro SA, compania-mama care gestioneaza majoritatea afacerilor din chimie, energie, turism si agricultura ale omului de afaceri Ioan Niculae. Comes are de recuperat 170.000 de lei (circa 40.000 de euro) de la Interagro. Cum a ajuns ca o firma mica din judetul Neamt sa se lupta in instanta cu un gigant precum Interagro ne explica directorul financiar Comes, Ioan Vasiliu, anunta Economica.net.
Cat castiga / pierd bancile din conversia in lei a creditelor in CHF? „Grupul Clientilor cu Credite in CHF” arata, prin patru simulari, castigurile / pierderile bancilor in cazul conversiei in lei a creditelor in CHF la „diverse cursuri”. Grupul Clientilor cu Credite in CHF are un numar de aproximativ 22.000 de membri si este „o miscare sociala nascuta ca urmare a caracterului de forta majora impus de situatia exploziei cursului valutar pentru CHF si ca urmare a imposibilitatii de plata in care se regasesc majoritatea debitorilor”, arata un comunicat al Grupului. „Acest Grup nu isi doreste o solutie care sa impovareze bugetul de Stat, ci o solutie prin care responsabilitatea sa se imparta intre banci (principalii responsabili) si clienti”, arata reprezentantii grupului, informeaza Bursa.ro.
Comertul exterior pe 2014 : Ce se vede daca dam deoparte Dacia si Ford. Deficitul comercial pe anul 2014 a fost de 6,05 miliarde euro, cu doar sase procente mai mare decat cel din aceeasi perioada din anul anterior. Rezultatul pe decembrie 2014 a fost mai slab cu un sfert de milliard de euro fata de decembrie 2013 si a urcat la 744,9 milioane euro, cea mai slaba performanta lunara consemnata anul trecut. In 2014, exporturile au crescut in acelasi ritm cu importurile (6,4%, la valori exprimate in euro). Cu toate acestea, in noiembrie, ritmul de crestere al exporturilor a fost (in premiera) negativ (-1,5%), in timp ce importurile au avansat cu 4,4%. Acest fapt confirma tendinta de incetinire generala a majorarii schimburilor externe, mai puternica pe partea livrarilor de marfuri si servicii, scrie Cursdeguvernare.ro.
ANAF extinde controlul marilor averi si are in vizor alte 4.800 de persoane. Fiscul va controla averile altor 4.800 de persoane, prin extinderea programului inceput in 2011, in care a incadrat 400 de romani cu averi de peste 20 milioane de euro, noile controale pentru venituri nedeclarate urmand sa inceapa peste cateva luni, cu 120 de inspectori alocati. „Acest program va continua la nivelul persoanelor pe care le avem in grupul-tinta, dar urmarim declansarea unui nou program, extins, intrucat din analizele noastre de risc pe care le-am facut in randul persoanelor fizice, am constatat existenta unor riscuri fiscale si pentru alte persoane. Am considerat necesar sa demaram alt program, de aceeasi natura, pentru in jur de 4.800 de persoane, altele decat cele 400 din grupul tinta, program care sa vizeze nu doar controlul fiscal, cat si utilizarea altor instrumente si tratamente de crestere a conformarii voluntare”, a declarat miercuri Eugen Serban, director in cadrul Directiei Verificari Fiscale, structura a ANAF insarcinata cu controlul marilor averi, la o conferinta a PwC Romania, anunta Gandul.
Solutia pentru ca Europa sa nu depinda de Gazprom trece prin Romania. Bulgaria, Romania, Ungaria si Grecia vor promova un proiect de interconectare a retelelor nationale de gaze naturale, denumit Aegean Baltic Corridor, pentru care vor solicita finantarea din partea Comisiei Europene. In cadrul unei intalniri care a avut loc la inceputul saptamanii la Sofia, la care au participat Maros Sefcovic, vice-presedinte al Comisiei Europene, si Miguel Arias Canete, comisarul european pentru Energie, reprezentantii celor patru state membre au anuntat ca sustin acest proiect, urmand sa se reintalneasca in martie tot in capitala Bulgariei pentru a stabili detaliile, informeaza Romania Libera.
Ministerul Finantelor extinde lista documentelor fiscal comunicate online. Ministerul Finantelor Publice /MFP/ va extinde lista documentelor emise de Fisc si comunicate in mod automat contribuabilului, online, prin serviciul ‘Spatiul privat virtual’, potrivit unui proiect de ordin publicat miercuri pe site-ul MFP. In lista documentelor comunicate prin ‘Spatiul privat virtual’ vor fi incluse deciziile de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asigurari sociale de sanatate, precum si privind obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale (formular 260) si deciziile de impunere privind platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor (formular 650), pentru veniturile realizate incepand cu anul 2015, scrie Capital.ro.
Test Drive Mercedes-Benz Clasa B – Rivalitatea impinge progresul. Mercedes-Benz Clasa B a trecut printr-un facelift care aduce noi motorizari, sisteme de siguranta si tehnologii media. Este suficient pentru a-i face fata noului rival de la BMW? Mai intai a fost prima generatie a Clasei A. Spatioasa, confortabila, usor de condus si cu un comportament la impact exemplar, hatchbackul cu silueta de MPV se prefigura intr-un best-seller. Insa destinul avea un alt plan cu micul Mercedes. Inainte ca acesta sa franga inimi, au aparut cateva imagini compromitatoare de la celebrul test al elanului, care a spulberat increderea publicului. Evident, vanzarile s-au prabusit, iar trei generatii mai tarziu, Clasa A a devenit un hatch cu proportii conventionale. Insa nemtii nu au renuntat la ideea de mini-MPV compact, lansand in 2005 prima generatie a Clasei B. Aceasta s-a vandut foarte bine, pana in prezent fiind comercializate peste un milion de exemplare. Si nici nu a avut o misiune prea grea, pentru ca nu a avut niciodata un competitor direct. Ei bine, situatia se complica acum, pentru ca BMW tocmai a lansat Seria 2 Active Tourer – primul MPV si primul model cu tractiune fata din istoria marcii bavareze, anunta Auto-Bild.ro.