Sari direct la conținut

Business Report: O privatizare esuata, patru ministri si 10 mil. euro; Salariile angajatilor BNR au crescut in 2013, in ciuda pierderilor de un miliard de lei ale Bancii Centrale; Destinul masinii in care a inceput Primul Razboi Mondial

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

O privatizare esuata, patru ministri si 10 mil. euro. Daca ar fi pusa pe hartie incercarea statului de a vinde 51% din actiunile CFR Marfa ar fi unul dintre cele mai bune best-seller-uri: schimbari de reguli, demisii, acuzatii. Si toate acestea intr-un context politic nu tocmai lipsit de evenimente notabile. Privatizarea celui mai mare transportator de marfa pe sectorul feroviar cu afaceri de aproape un miliard de lei tine capul de afis si acum, dupa 7 luni dupa ce a esuat. Desi, existau indicii clare, inca de la inceput, ca vanzarea CFR Marfa va fi o noua telenovela a Guvernului Ponta, toti cei care s-au perindat pe la conducerea Ministerului Transportului, inclusiv premierul, care a asigurat interimatul dupa demisia liberalului Relu Fenechiu, au contribuit la ea, scrieCapital.ro.

Salariile angajatilor BNR au crescut in 2013, in ciuda pierderilor de un miliard de lei ale Bancii Centrale. Anul trecut, Banca Nationala a Romaniei a inregistrat cheltuieli cu personalul de 258,6 milioane de lei, cu 17 milioane de lei mai mult decat in 2012. Cum numarul angajatilor a ramas constant, rezulta ca salariile personalului au crescut fata de anul precedent, in ciuda faptului ca BNR a inregistrat cel mai prost rezultat din ultimii ani. Angajatii Bancii Nationale a Romaniei au incasat in medie, in 2013, aproximativ 6.300 de lei net (1.400 de euro) in fiecare luna, arata calculeleEconomica.net.

Sistemul bancar din Bulgaria, in pragul haosului. Comisia Europeana (CE) a aprobat, ieri, cererea Bulgariei privind o linie de credit de 3,3 miliarde de leva (2,3 miliarde de euro) pentru sprijinirea bancilor care se confrunta cu un atac speculativ, transmite Reuters. Acest lucru nu pare sa fi oprit, insa, valul de retrageri din depozitele deschise la First Investment Bank, banca de la care mai multi oameni au fost incurajati sa isi scoata economiile, prin e-mail-uri si sms-uri, relateaza agentia de stiri. „Comisia Europeana a decis ca ajutorul de stat implicat de asigurarea unei linii de credit este proportional si corespunde necesitatii de a asigura suficienta lichiditate in sistemul bancar in circumstante speciale”, se arata in declaratia CE. Din motive de precautie, Bulgaria a adoptat masuri de majorare a nivelului lichiditatilor si de a-si proteja sistemul financiar, sustine Comisia, informeazaBursa.ro.

Pensia medie a crescut cu 65% mai repede decat indexarea acordata de stat pe anul 2014. In primul trimestru al acestui an, pensia medie lunara s-a majorat cu 6,2% in termeni nominali si cu 5,1% in termeni reali fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cresteri peste medie au inregistrat pensiile anticipate ( +10,6% nominal si +9,5% real) si pensiile de urmas (+7,9% nominal si 6,8% real, dupa ajustarea cu inflatia anuala medie de 1,05%). In schimb, datele comunicate de Institutul National de Statistica arata ca pensiile anticipate partiale si pensiile de invaliditate s-au marit cu doar 3,2% si, respectiv, 3,3%. Iar asta pe fondul diminuarii numarului de beneficiari, in primul caz prin descurajarea iesirii din activitate prin mijloace adimistrative si in cel de-al doilea ca urmare a controalelor intreprinse de autoritati, scrieCursdeguvernare.ro.

Destinul masinii in care a inceput Primul Razboi Mondial. Asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand la Sarajevo pe 28 iunie 1914 a declansat Primul Razboi Mondial. Un secol mai tarziu, Viena se umple de expozitii despre acele fapte. In dimineata acelei zile, ce avea sa fie tragica pentru intreaga Europa, alaiul arhiducelui Franz Ferdinand de Austria calatorea in tren de la Ilidza catre Sarajevo, iar, la destinatie, alaiul a fost repartizat in sase masini. Mostenitorul tronului Imperiului Austro-Ungar a urcat intr-un Graf & Stift decapotabil unde calatorea alaturi de sotia sa, Sofia, Ducesa de Hohenberg. A fost o zi de tensiune si, la final, de panica. Prima data, au fost grenadele care nu si-au atins obiectivul, apoi impuscaturile si moartea celor doi. Primul Razboi Mondial urma sa inceapa, anuntaCapital.ro.

Cati bani falsi circula prin Romania si care sunt bancnotele preferate de falsificatori. In 2013, au fost depistate in Romania aproape 1.200 de banconte false, cu mult sub nivelul din anul precedent, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Cele 1.184 de bancnote false (lei), expertizate la BNR, reprezinta o scadere de 74% fata de nivelul anului 2012, potrivit datelor din raportul BNR pentru anul 2013. „Din numarul total de bancnote false, 440 au fost capturate de politie in cursul unor actiuni specifice, inainte de a fi puse in circulatie, iar 5 au constituit alte cazuri (confiscari si altele), astfel incat doar 739 de falsuri au fost depistate in circulatie (cu 66 la suta mai putin decat in anul 2012). In marea lor majoritate falsurile au fost realizate pe hartie, cu imitarea, intr-un mod rudimentar, a ferestrei transparente” se arata in raportul BNR, informeazaEconomica.net.

Dacia, printre cele mai rentabile automobile. Chiar daca nu toata lumea tine cont de acest aspect atunci cand achizitioneaza un automobil, valoarea reziduala cantareste mult, atunci cand se calculeaza costurile de exploatare ale unui automobil. Conform unui studiu efectuat de consultantul german BF Forecast, o alegere inteleapta ar trebui facuta (si) prin prisma pastrarii valorii in timp, pentru ca astfel proprietarii de automobile ar fi scutiti de pierderi deseori nebanuite! A cumpara un automobil mai ieftin nu inseamna neaparat a face o economie de bani! Uneori, deprecierea in timp poate fi mai mare decat la un automobil mai scump, astfel incat economia facuta la achizitie sa fie anulata de pretul mai mic de revanzare, scrie24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro