Sari direct la conținut

Business report: Ofensiva Fiscului: Profesiile libere risca taxare mai mare – plata integrala a CAS; Lista scumpirilor din 2015. Cu cat vor creste facturile romanilor de la 1 ianuarie; Cum ne afecteaza ieftinirea petrolului

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Ofensiva Fiscului: Profesiile libere risca taxare mai mare – plata integrala a CAS. Actiunile recente ale Fiscului impotriva subdeclararii veniturilor tintesc transportatorii, agentii de munca temporara, dar si profesiile libere. Din cauza disputelor cu asociatiile profesionale, Ministerul de Finante ia in calcul unificarea bazei de impozitare pentru CAS, respectiv eliminarea plafoanelor in cazul celor 400.000 de persoane cu profesii libere, au declarat surse din institutie pentru Capital.

Lista scumpirilor din 2015. Cu cat vor creste facturile romanilor de la 1 ianuarie. Anul 2015 vine cu scumpiri. Romanii vor plati de anul viitor mai mult pentru curentul electric, pentru RCA si pentru benzina, in timp ce la gaze naturale ministrul Energiei, Andrei Gerea, da asigurari ca nu vor exista scumpiri pentru populatie. In schimb, taxele locale ar putea creste cu pana la 20%. Facturile la electricitate platite de populatie vor fi mai mari cu 0,26% de anul viitor, aflam din Gandul.

Cum ne afecteaza ieftinirea petrolului. Scaderea pretului titeiului a prabusit economia Rusiei si, prin ricoseu, va afecta si economiile europene, inclusiv a Romaniei. In timp ce BCE se teme de deflatie, analistii economici vorbesc despre o posibila intrare in recesiune in 2015. Ministrul petrolului din Arabia Saudita, Ali al-Naimi, a facut recent o declaratie care a dat frisoane Moscovei si a dat de gandit Bancilor Centrale. Acesta a afirmat ca Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu va reduce productia de petrol, chiar daca pretul barilului va scadea pana la 20 de dolari. Integral in Romania Libera.

Romania, din nou oaia neagra a Europei, cu cel mai mic grad de absorbtie a fondurilor UE. Cum stau vecinii nostri. Din cauza coruptiei si a slabei capacitati a administratiei, Romania a atras doar jumatate din fondurile structurale, de departe cea mai proasta situatie din toata Uniunea Europeana. Mai are un an in care sa incerce sa absoarba cat a atras in ultimii opt. Romania este statul membru al Comisiei Europene cu cel mai mic grad de absorbtie a sumelor aferente exercitiului financiar 2007-2013, potrivit unei situatii comparative perezentate de postul de televiziune Euronews, citat de Economica.net.

Impozit pe diurna. Peste 30.000 de firme, la mila Fiscului. Impozitarea diurnelor soferilor angajati la firmele de transport rutier este o masura abuziva a Fiscului sau o reincadrare corecta a unor venituri? EVZ face lumina in conflictul dintre transportatori si ANAF. Cu cateva zile inainte de Craciun, asociatiile reunite ale transportatorilor din Romania anuntau ca „in urma unor controale recente efectuate unor societati ce desfasoara activitati de transport rutier, organele de control au recalificat retroactiv sumele acordate soferilor cu titlu de diurna neimpozabila drept venituri de natura salariala si, prin urmare, au calculat impozit pe veniturile din salarii, contributii sociale si accesorii la toate aceste sume”, potrivit EVZ.

Ce facem cu banii in 2015? Cinci sfaturi financiare de la Warren Buffett, „guru” investitorilor de peste Ocean. Warren Buffett, cel mai influent om de afaceri din lume, iti da cinci sfaturi legate de bani in 2015. Daca inca nu ai un plan financiar bine pus la punct pentru noul an, inspira-te din lectiile de viata antreprenoriala ale acestei legende in viata, care sta pe un munte de 63 de miliarde de dolari. Sfaturile lui Warren Buffett, in Adevarul.

PIB-ul Rusiei risca sa scada cu 4% in 2015. Deficitul poate ajunge la 3%. Economia rusa poate suferi o contractie de 4% a PIB-ului, iar deficitul bugetar poate ajunge la 3% in 2015 din cauza caderii pretului petrolului si a cursului rublei, a apreciat ministrul rus de finante. Anton Siluanov, a avertizat ca vor fi necesare taieri bugetare, facand apel la reducerile personalului in aparare, sector in care Vladimir Putin a decis sa investeasca masiv, scrie EVZ.

Afacerea in care romanii au bagat 200 de milioane de euro in doar o luna. Investitii totale de peste 908 de milioane de lei au fost atrase de fondurile mutuale romanesti in noiembrie 2014, in vreme ce retragerile investitorilor au fost de 486 milioane de lei. Cele mai cautate sunt fondurile cu risc mic si plasamente in obligatiuni si in depozite bancare, pentru care administratorii au capacitatea de a negocia dobanzile. Economica.net spune mai departe in ce investesc cele mai atractive fonduri mutuale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro