Sari direct la conținut

Business Report: Oficial, peste 3 milioane de angajati castiga maximum 1.000 lei lunar; Cum merg afacerile lui George Copos, condamnat la inca 4 ani de inchisoare; Amanarea modificarii Legii Energiei ne costa 30.000 de euro pe zi

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Realitatea trista a salariilor din Romania: Oficial, peste 3 milioane de angajati castiga maximum 1.000 lei lunar. Fie ca sunt angajati cu contracte de munca cu norma intreaga sau cu timp partial de lucru, romanii au, cel putin oficial, castiguri foarte mici. Statisticile Ministerului Muncii arata ca peste doua treimi dintre salariatii cu contracte de munca cu norma intreaga, insemnand 73% din total, abia ajung la un salariu mediu net lunar de 1.600 lei. Mai grav este ca, mai mult de jumatate dintre ei, adica in jur de 2,5 milioane de persoane iau lunar pentru munca prestata in jur de 1.000 lei. In cazul celor care lucreaza in baza unor contracte cu timp de lucru partial, sumele incasate sunt si mai mici. Circa 650.000 din cele 691.000 de angajati cu program redus iau mai putin de 1.000 lei lunar. La polul opus, se afla circa 300.000 de persoane care au salarii de peste 5.000 lei, iar in top sunt 27.000 de angajati care obtin mai mult de 15.000 lei lunar, scrieCapital.ro.

Cum merg afacerile lui George Copos, condamnat la inca 4 ani de inchisoare. George Copos, fostul patron al clubului de fotbal Rapid, a mai primit pentru evaziune fiscala alti patru ani de inchisoare cu executare in dosarul Loteria. In luna martie a acestui an, omul de afaceri a primit trei ani si opt luni de inchisoare cu executare in doarul Transferurilor. Firmel lui Copos sunt inglobate in Ana Holding SA. Societatea, care are ca activitate inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate, a avut afaceri constante in ultmii sase ani. In 2013, cifra de afaceri a fost de 1,86 milioane de euro, insa a avut o pierdere de 235.000 de euro, fata de profitul din 2012 de 1,1 milioane de euro, anuntaEconomica.net.

Amanarea modificarii Legii Energiei ne costa 30.000 de euro pe zi. Tara noastra se va alege cu un nou infrigement din partea Comisiei Europene si risca penalizari de 30.000 de euro pe zi, din cauza ca nu am transpus corect si la timp legislatia europeana din domeniul energiei, intrucat Senatul nu a mai ajuns sa dezbata, ieri, modificarea Legii energiei si completarea Legii petrolului. Parlamentarii puterii arata cu degetul la cei ai opozitiei, care ar fi de vina pentru aceasta situatie, deoarece ar fi parasit sala, ieri, ca sa nu treaca proiectul amnistiei fiscale. Legea energiei ar fi trebuit sa transpuna prevederile referitoare la transportul energiei si gazelor pana la finalul acestei luni, conform unor parlamentari. Senatorul PSD Sorin Bota ne-a declarat: „Nu am mai avut cvorum pentru aprobarea modificarii Legii Energiei. Termenul de aprobare era pana la 1 septembrie. Asa ca riscam infrigementul si o amenda de 30.000 de euro pe zi pentru ca nu ne-am aliniat la legislatia europeana”, informeazaBursa.ro.

Noua strategie in Turism: Guvernul vrea sa treaca la autoritatile locale omologarea si clasificarile prestatorilor din domeniu. Autoritatile locale ar putea prelua de la ANT activitatea de clasificare a hotelurilor, autorizarea plajelor, emiterea brevetelor de turism si omologarea partiilor de schi, potrivit unei strategii de descentralizare a turismului elaborata de Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism. Majoritatea prevederilor din aceasta strategie s-au regasit in Legea descentralizarii (lege pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in fata parlamentului in luna noiembrie 2013), care a fost declarata neconstitutionala, pe 10 ianuarie 2014, de CCR. In urma descentralizarii, elaborarea politicilor si strategiilor nationale, reglementarea, monitorizarea, controlul si inspectia vor fi in continuare exercitate de catre autoritatea publica centrala responsabila in domeniul turismului, respectiv Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT), scrieCursdeguvernare.ro.

Inmatricularile firmelor au scazut drastic in 2014. Numarul de firme inmatriculate in primele sapte luni din 2014 a scazut cu 24,33% fata de aceeasi perioada din 2013, potrivit datelor Oficiului Comertului. Cea mai considerabila scadere se observa in domeniul agriculturii, silviculturii si pescuitului, procentul fiind de -87.49%. In domeniul tranzactiilor imobiliare s-au inregistrat in primele sapte luni din 2014 doar 994 de firme, cu 110 mai putin decat anul 2013, in aceeasi perioada. Si in categoria hoteluri si restaurante se observa o scadere importanta, cu 25,83% fata de anul trecut. Astfel, in timp ce anul trecut s-au inregistrat 3.895 de firme, in 2014 avem doar 2.889 de firme noi. Lucrurile nu stau bine nici in categoria sanatate si asistenta sociala, anul acesta numarul firmelor inregistrate in aceasta categorie fiind de 581, cu 24,25% mai putin fata de 2013.Numarul de firme din categoria invatamant este singurul in crestere cu peste 10%, anul acesta infiintanduse 1.122 de firme fata de anul 2013, cand au aparut doar 973 de firme noi, anuntaEVZ.

Start la depunerea cererilor pentru ajutoare de minimis pentru IMM-uri si absolventi. Absolventii de studii medii si superioare, promotia 2014, si IMM-urile care doresc sa se inscrie pentru a primi ajutorul de minimis prin programul ‘Locurile de munca subventionate’ pot descarca, de luni, formularele de inscriere pe site-ul institutiei, informeaza Departamentului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism (DIMMMAT). Ajutorul de minimis se acorda absolventilor prin intermediul IMM-urilor sub forma de sume nerambursabile, pentru acoperirea cheltuielilor salariale complete cu angajatii noi si vor acoperi plata unui salariu net de 900 de lei/luna pentru absolventii cu studii medii si de 1.300 lei/luna pentru cei cu studii superioare pe o perioada de minim 6 luni si maxim 12 luni, precum si contributiile angajatului si angajatorului aferente salariilor. Programul are o valoare totala de 40 milioane de euro pentru toate cele opt regiuni de dezvoltare, ceea ce inseamna o alocare de circa 5 milioane euro pentru fiecare regiune, informeazaCapital.ro.

Investitorii straini pariaza pe Romania. Ponderea actiunilor romanesti in portofoliul mediu al investitorilor straini a scazut la minimul istoric, de 12% (la 30 iunie), in ciuda cresterii, cu 55% in ultimii doi ani, a cotatiilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), potrivit unui raport al BT Securities. Raportul a prelucrat datele Bancii Nationale („pasive in pozitia investitionala internationala”) In schimb, ponderea obligatiunilor romanesti a ajuns la maximul istoric de 87%, ca si valoarea plasamentelor in aceste instrumente, la peste 15,3 miliarde de euro (echivalent). Totalul plasamentelor investitorilor straini de portofoliu in Romania era de 17,7 miliarde euro (echivalent), scrieEconomica.net.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro