Sari direct la conținut

Business Report: Pana la sfarsitul anului viitor, statul va lista pe bursa alte patru mari companii; Ce afaceri fac romanii cu superputerea chineza; Revolta la CNADNR. Mai multi directori demasca nereguli grave si cer reformarea companiei

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Pana la sfarsitul anului viitor, statul va lista pe bursa alte patru mari companii. Seful supravegherii pietei de capital, Mircea Ursache, a declarat intr-un interviu acordat Economica.net ca, „exista perspectiva ca intr-un an si jumatate statul sa continue cu acelasi succes ca si pana acum listarea unor importante societati romanesti: Hidroelectrica, Salrom, Portul Constanta si Compania Nationala de Aeroporturi”. Mircea Ursache, vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), responsabil cu piata de capital precizeaza ca, „una dintre cele cinci mari reusite ale pietei de capital romanesti este constituita din aceste patru mari listari nu mai tarziu de 2017, fapt care va insemna foarte mult pentru piata de capital romaneasca, va contribui la cresterea lichiditatii acestei piete si vor aduce mai multi investitori straini institutionali pe piata din Romania”. Cele patru listari sunt Hidroelectrica, in noiembrie 2016, apoi in ordine, Compania Nationala a Sarii Salrom, Portul Constanta si Compania Nationala de Aeroporturi, scrieEconomica.net.

Laszlo Diosi, OTP Bank: Daca Legea privind darea in plata intra in vigoare, ar putea creste si dobanzile la credite si avansul. Laszlo Diosi, seful subisidiarei locale a OTP Bank, spune ca principala provocare a bancherilor in 2016 este dobandirera increderii clientilor, care, acum este slabita. In opinia sa, daca legea privind darea in plata intra in vigoare, si dobanzile la credite s-ar putea majora, pe langa avans. Capital: Care sunt principalele oportunitati pentru banci in 2016? Laszlo Diosi: Dupa un an plin de provocari in piata financiar-bancara, 2016 se anunta si el a fi un an dinamic. In functie de planurile de extindere ale jucatorilor din industrie, e posibil sa asistam la noi achizitii si fuziuni. Ma astept la o crestere a creditului de consum, pe fondul trendului ascendent al economiei romanesti din ultimul timp si al factorilor de natura fiscala si legislativa, precum reducerea TVA-ului sau legea darii in plata. Consumatorii au un apetit tot mai mare pentru integrarea tehnologiei in viata lor de zi cu zi, astfel ca vor apela mai mult la serviciile de internet banking si mobile banking. In ceea ce priveste comunicarea cu clientii, cu siguranta vor continua eforturile de a contribui la educarea lor financiara. Noi ne concentram pe acest aspect, de mai multi ani, atat prin activitatea de consiliere din partea specialistilor nostri din unitatile teritoriale, cat si prin proiectele derulate de Fundatia Dreptul de Educatie, fondata de OTP Bank Romania. Inca mai avem mult de lucru in acest domeniu si cred ca ar trebui sa devina o prioritate pentru intreg sistemul bancar. Integral peCapital.ro.

ANAF amana pana in iulie obligativitatea bancilor de-a transmite zilnic informatii despre conturile clientilor. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a decis sa amane pana in luna iulie termenul de la care bancile vor fi obligate sa raporteze zilnic o serie de informatii despre conturile bancare deschide de persoanele fizice si juridice la institutiile de credit. ANAF precizeaza ca decizia vine dupa ce comunitatea bancara a semnalat o serie de impedimente semnificative in ceea ce priveste adaptarea sistemelor informatice la noile cerinte. „Comunitatea bancara ne-a semnalat faptul ca implementarea dispozitiilor ordinului mai sus mentionat ridica unele impedimente semnificative, unele inca nerezolvate, in principal legate de adaptarea sistemelor informatice la noile cerinte intr-un timp scurt si persistenta unor neclaritati punctuale de ordin tehnic la care inca se lucreaza in prezent cu specialistii din cadrul Directiei Generale de Tehnologia Informatiilor”, se arata intr-un comunicat transmis joi de ANAF, informeazaCursdeguvernare.ro.

Ce afaceri fac romanii cu superputerea chineza. China a devenit al unsprezecelea mare partener comercial al Romaniei la nivel mondial, iar interesul acestei mari puteri pentru tara noastra este in crestere, printre domeniile vizate pentru investitii fiind piesele auto, confectii si textilele. Schimburile comerciale bilaterale Romania – Republica Populara Chineza s-au ridicat anul trecut la o valoare de 3,4 miliarde euro. Exporturile Romaniei au avut o valoare de 524,78 milioane euro, iar importurile – 2,88 miliarde euro. „Exporturile produselor din carne, lactate si oua catre China au crescut cu 95% si s-au inmultit firmele chineze care vin in Romania sa faca documentare, in ceea ce priveste investitiile in sectoare precum: piese auto, confectii si textile, prezentand o perspectiva foarte buna de dezvoltare”, a declarat astazi ambasadorul Republicii Chineze in Romania, Xu Feihong. Acesta a apreciat relatiile bilaterale dintre cele doua parti, avand in vedere situatia economica globala, scrieEVZ.

Dispare din Romania cea mai veche forma de asigurare. Comertul maritim si asigurarile au fost strans legate de-a lungul istoriei si, chiar si in prezent, acestea din urma joaca un rol vital in sustinerea economiei globale. Pentru asiguratorii locali insa, acest segment nu mai genereaza venituri substantiale, mai ales dupa restrangerea pana la disparitie a flotei comerciale sub pavilion romanesc. Asigurarile maritime sunt poate cea mai veche forma de asigurare, avandu-si originile la vechii navigatori greci si romani. Alte forme de asigurare a navelor au fost intalnite si in secolul XIV, in cazul oraselor Genova si Venetia, care isi obtineau o mare parte din venituri din comertul maritim. Astazi, poate cel mai cunoscut furnizor de asigurari maritime este piata londoneza Lloyd￯s. Aceasta nu este o companie, ci mai degraba o structura mutualizata, guvernata de Legea Lloyd’s din 1871, in care mai multe entitati, atat companii, cat si persoane fizice isi pun la comun capitalurile pentru a prelua riscuri, anuntaRomania Libera.

Viitorul Renault Megane RS ar putea avea 300 CP si tractiune integrala. Renault lucreaza de zor la noua generatie a lui Megane RS. Conform primelor zvonuri aparute in presa de specialitate, noua generatie va fi lansata in 2018 si va fi oferita doar intr-o versiune cu cinci usi. Dar schimbarile majore abia acum le expunem. Conform acelorasi surse, Renault Megane RS ar urma sa beneficieze de tractiune integrala si de un sistem de directie activ si pentru puntea spate. Totodata, unitatea pregatita de divizia francezilor ar urma sa ofere peste 300 CP. In plus, tinta francezilor este noul Ford Focus RS. „Cand vezi masini precum Focus RS, trebuie sa simti ca divizia Renaultsport este nevoita sa faca ceva in aceasta privinta”, a declarat o sursa apropiata companiei, informeazaAuto-Bild.ro.

Revolta la CNADNR. Mai multi directori demasca nereguli grave si cer reformarea companiei. Fostul director general Narcis Neaga, cercetat de DNA, este pastrat in companie cu un salariu de 20.000 de lei pe luna. CNADNR nu are juristi sa o reprezinte in instante in procese de 450 de milioane de euro, dar are peste 300 de soferi care se ocupa de treburile personale ale sefilor. Compania plateste o chirie enorma pentru sediu, dar acorda sporuri salariale de pana la 75% fara sa cuantifice performanta. Toate apar intr-o scrisoare semnata de cativa angajati ai Companiei si trimisa presei. Narcis Neaga, fostul director general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, ce are calitatea de suspect in dosarul deschis de DNA pentru „dezastrul” de pe Orastie-Sibiu Lot 3, semneaza in continuare ca director al Directiei de Concesiuni si incaseaza fabulosul salariu de peste 20 de mii de lei pe luna, potrivit unui grup de angajati din cadrul CNADNR, scrieEconomica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro