Sari direct la conținut

​Business report: ​Pensia medie a magistraţilor sare de 15.000 de lei brut lunar în 2018 şi este de peste 12 ori mai mare decât ar fi meritat în baza contribuţiei; Paradoxul bugetului 2019: Creșterea economică accelerează, pe fondul decelerării partenerilor comerciali din UE; Cum joacă România în afacerea Huawei?

HotNews.ro
business, Foto: Colaj foto
business, Foto: Colaj foto

​Pensia medie a magistraţilor sare de 15.000 de lei brut lunar în 2018 şi este de peste 12 ori mai mare decât ar fi meritat în baza contribuţiei. Pensia medie a magistraţilor a depăşit 15.000 lei brut lunar în 2018. Aceştia ar fi meritat, în baza contribuţiei virate la sistemul asigurărilor sociale, pensie medie de peste 1.200 de lei brut lunar, de peste 12 ori mai mică decât au încasat, de fapt, reiese din analiza datelor pe care Casa Naţională de Pensii le-a comunicat pentru exclusiv pentru Economica. Diferenţa de bani le-am plătit-o cu toţii, de la bugetul de stat, scrie Economica.

Prețul gazelor, de la plafonare la liberalizare și retur. Un fost ministru tehnocrat, prins în vârtejul „ușii rotative”. Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Cioloș, care a liberalizat în 2016 prin ordonanță de urgență prețul de vânzare a gazelor de la producătorii interni către furnizori, spre nemulțumirea celor din urmă, spune acum, din postura de director adjunct al unuia dintre cei mai mari furnizori de gaze din România, că, totuși, ordonanța de liberalizare din 2016 nu a fost o greșeală și, în plus, că era de așteptat ca recenta plafonare a prețului prin OUG 114 să ducă la declanșarea procedurii de infringement din partea Comisiei Europene, potrivit Profit.

Paradoxul bugetului 2019: Creșterea economică accelerează, pe fondul decelerării partenerilor comerciali din UE. Unde-o fi greșeala? Dacă ne uităm la estimarea de creşterea economică a Comisiei Europene pentru primii cinci parteneri la export ai României pentru anul 2019, parteneri care concentrează peste jumătate din livrările la extern, se poate vedea că urmează o scădere a creşterii PIB pe toată linia, cu valori destul de însemnate atât în cazul Germaniei cât şi al Italiei, primele două state în acest clasament, potrivit Curs de guvernare.

Cum joacă România în afacerea Huawei? România ezită deocamdată să își clarifice poziția în scandalul international care privește compania chineză Huawei. SUA și-a avertizat recent aliații că își vor diminua substanțial fluxurile de informații către ei, dacă va permite companiei să participe în proiectele lor de rețele 5G. Avertismentul a venit inițial pe canalele diplomatice, inclusiv în România, au declarat pentru G4Media surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Specialiștii în economie arată de ce românii nu ar trebui să renunțe la Pilonul II de pensii: „Pierdeți bani!” Potrivit unui studiu făcut de firma de consultanță KPMG, în cazul în care un român cu salariul mediu va cotiza, ca și până acum, atât la stat, cât și la Pilonul II, va ieși la pensie cu un total de 2.314 lei pe lună. Din această sumă, 1.647 de lei vor veni de la stat, iar 667 de lei de la pensia de la Pilonul II. În cazul în care nu ar mai contribui la Pilonul II și ar direcționa toți banii din contribuții către stat, la același salariu, pensia încasată ar fi de doar 1.913 lei. Studiul cuprinde și un calcul pentru situația în care contribuția pentru Pilonul II crește, potrivit Libertatea.

Bursa românească, o nouă zi negativă. Perspectiva de continuare a raliului este intactă. În pofida unei zile favorabile pentru piețele de acțiuni europene, indicii principali de la Bursa de Valori București au pierdut 0,6%, trași în jos de știrile din economia națională. Acțiunile bancare s-au depreciat aproximativ un procent și jumătate. Cumpărările de la începutul acestei luni au forțat bursa românească pe noi maxime locale și au lăsat spațiu pentru un nou impuls ascendent cu perspectiva de a anula în întregime impactul șocului bursier adus de așa-numita „taxă pe lăcomie”, scrie Profit.

Stadionul din Alexandria va fi construit de o firmă din Bucureşti pentru 8 milioane de euro. Arena Municipală din Alexandria va avea o capacitate totală pentru 5.496 spectatori şi o suprafaţă construită de 15.795 de mp. Durata contractului este de 78 luni şi cuprinde: 2 luni de proiectare, 16 luni de execuţie şi 60 de luni perioada de garanţie de bună execuţie. În Nota de fundamentare a HG pentru promovarea investiţiei se arată că este nevoie de un nou stadion în Alexandria pentru că: numărul de locuri este sub cel necesar pentru Liga 1/ respectiv categoria 3 UEFA, stadionul nu beneficiază de un sistem de nocturnă sau de spaţiile necesare pentru presa scrisă şi TV, potrivit Economica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro