Sari direct la conținut

Business Report: Prapad in agricultura: Inundatiile si ploile abundente au distrus jumatate din culturile de legume; Cat mai costa o afacere la cheie: de la 20.000 de euro pentru un fast-food la cateva milioane de euro pentru un hotel; Economia "la negru" este o treime din PIB

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Prapad in agricultura: Inundatiile si ploile abundente au distrus jumatate din culturile de legume. Ploile abundente din ultima perioada au redus cu 20-30% recolta de cereale si au distrus 40-60% din culturile de legumele din zona de sud a tarii, a declarat, pentru Capital, Ion Cioroianu, consilier in cadrul Asociatiei Fermierilor din Romania (AFR). „Ploile din ultima perioada cauzeaza probleme culturilor. Am avut mari pierderi la grau pentru ca a incoltit si a scazut calitatea lui. Judetele cele mai afectate sunt Arges, Valcea, Gorj si Olt. Iar conditiile meteorologice au afectat si legumele. Acestea au fost afectate in proportie de 40% chiar 60% Nu stiu daca in toamna vom avea legume pentru a le conserva”, a explicat Ion Cioroianu. Acesta a mai spus ca daca la inceputul anului fermierii se asteptau la un an mai bun decat in 2013, acum le este teama pentru recolta din toamna pentru ca in unele zone a fost si grindina. „Ploile aduc mai multe pagube decat seceta. In acelasi timp, ploile favorizeaza bolile si bacteriile”, a mai spus Cioroianu, scrieCapital.ro.

Cat de prost trateaza asiguratorii romani daunele auto din Bulgaria. Furtul masinilor este deja un fenomen in Bulgaria si nu de putine ori victime au fost turisti din Romania. Din acest motiv, unele firme de asigurare de la noi exclud de la plata daunelor evenimentele petrecute pe teritoriul tarii vecine in timp ce altele le trateaza in mod special. Trei dintre cele mai importante firme de asigurare din Romania trateaza in mod special furtul automobilului pe teritoriul Bulgariei, fie ca il exclud total de la plata daunei fie ca introduc o fransiza. Potrivit datelorEconomica.net, Carpatica nu despagubeste deloc asiguratii in caz de furt pe teritoriul tarii vecine in timp ce Groupama si Generali percep o fransiza de 10% si, respectiv, 20%. Fransiza presupune ca asiguratul sa isi asume o parte din risc.

Economia „la negru” este o treime din PIB. Economia subterana reprezenta 40 de miliarde de euro in 2011, respectiv 30% din produsul intern brut, potrivit unui raport realizat de Consiliul Europei, citat de Agerpres. Nivelul a fost in usoara scadere in 2013, cand procentul era de 28,4% din PIB. „Conform estimarilor Comisiei Europene, in Romania proportia economiei subterane reprezenta, in 2011, 30% din PIB (iar in 2013 a scazut la 28,4% din PIB), ceea ce inseamna prejudicii de 40 de miliarde de euro, fraude economice si evaziune fiscala”, se mentioneaza in raportul elaborat de Comitetul CE pentru evaluarea masurilor de combatere a spalarii banilor si finantare a terorismului, informeazaEVZ.

Cat mai costa o afacere la cheie: de la 20.000 de euro pentru un fast-food la cateva milioane de euro pentru un hotel. O afacere „la cheie” poate fi achizitionata incepand cu 20.000 de euro, precum un fast-food cu toate dotarile si autorizatiile pe Calea Mosilor din Bucuresti, si pana la cateva milioane de euro, cum e cazul unui hotel din centrul Capitalei, potrivit portalului spatiicomerciale.ro. „Cele mai accesibile oferte din aceasta categorie cuprind doar autorizatiile si dotarile necesare derularii unui business, in timp ce acelea care includ si proprietatea imobiliara adiacenta ajung si la cateva milioane de euro (…) printre cele mai interesante oportunitati de afaceri se numara restaurante, hoteluri si pensiuni”, se arata intr-un comunicat al portalului specializat pe segmentul comercial lansat de Imobiliare.ro, potrivit Mediafax. Astfel, in Bucuresti, in zona Mosilor, un fast-food poate fi achizitionat cu 20.000 de euro. Businessul functioneaza intr-un spatiu de 55 de metri patrati, are avizele la zi si dispune de toate dotarile necesare derularii activitatii, scrieAdevarul.

Practica abuziva a fiscului in rambursarile de TVA catre companiile nerezidente. Solutionarea cererilor de rambursare a TVA depuse de companiile nerezidente, stabilite in alt stat membru UE, sunt tergiversate de autoritatile romane, avand un impact negativ asupra trezoreriei acestora. Persoanele impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in alt stat membru, care nu sunt inregistrate si nici obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, pot beneficia de rambursarea TVA achitate pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii, efectuate in Romania. Normele metodologice mentioneaza ca, pentru rambursarea TVA, persoana impozabila care nu este stabilita in Romania adreseaza o cerere de rambursare pe cale electronica si o inainteaza statului membru in care este stabilita, prin intermediul portalului electronic pus la dispozitie de catre statul membru respectiv. Cererea trebuie sa contina informatiile standard prevazute de legislatie. Ulterior primirii cererii, autoritatile fiscale romane comunica de indata solicitantului, pe cale electronica, data la care s-a primit cererea, anuntaCapital.ro.

Lagonda se relanseaza, ca superlimuzina. Aston Martin a anuntat oficial ca va relansa marca Lagonda, aflata in proprietatea sa. Nu va fi un SUV, asa cum se zvonea la un moment dat, ci o superlimuzina, dezvoltata pe platforma VH si destinata pietelor din Orientul Mijlociu. Imaginea teaser de mai sus a fost publicata cu ocazia lansarii anuntului oficial. Fara indoiala, va fi un automobil exclusivist, produs in serie mica. Inspirata din ultimul model Lagonda, lansat in 1976 (foto jos), noua limuzina isi va face debutul pe piata la inceputul anului viitor. Detaliile tehnice sunt deocamdata necunoscute, insa presa auto internationala vorbeste despre un V12 de 5,9 litri si 550 CP, cuplat la o cutie de viteze automata ZF, in sase trepte. Productia va fi asigurata de fabrica de la Gaydon, din Anglia, acolo unde a fost realizata si seria exclusivista One-77, informeaza24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro