Sari direct la conținut

Business Report: Preturile din imobiliare, plastilina miliardarilor; IBM a depasit Microsoft ca valoare de piata pentru prima data in ultimii 15 ani; UE ne da mai multe drepturi la telefonie; Cat mai costa sa construiesti un metru patrat de bloc; Sapte lucruri pe care nu le stiai despre Facebook

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Administratorii de fonduri mutuale lucreaza cu BVB la constructia unui indice bursier care sa fie cu adevarat un benchmark pentru piata. Administratorii de fonduri mutuale lucreaza impreuna cu Bursa de la Bucuresti (BVB) la lansarea primului indice bursier local care sa fie „investibil”, in conditiile in care structura actual a indicilor locali nu permite realizarea unor comparatii relevante intre performantele fondurilor mutuale si evolutia pietei de actiuni, scrie Economic Times.

Sapte lucruri pe care nu le stiai despre Facebook. Despre Facebook, cea mai populara retea sociala din lume cu aproape 600 de milioane de utilizatori, s-au scris mii de articole si s-a facut chiar un film, insa cei care vor sa afle totul despre retea o pot face citind cartea „The Facebook Effect” a lui David Kirkpatrick. In anul 2006, hackerul Chris Putnam a spart reteaua si a schimbat mii de profiluri Facebook astfel incat sa arate ca profilurile MySpace. Facebook nu l-a dat pe mana justitiei, ci l-a angajat. Cand Jim Breyer de la Accel a investit 12,7 milioane de dolari, in Facebook, in 2005, Mark Zuckerberg, Sean Parker si Dustin Moscovitz au primit fiecare cate un milion de dolari, anunta Capital.ro.

Titlurile Fondului Proprietatea au scazut sub 0,5 lei, iar interesul investitorilor este extrem de redus. Actiunile Fondului Proprietatea (FP) s-au tranzactionat aproape pe tot parcursul sedintei de tranzactionare de ieri sub nivelul de 0,5 lei, atingand un nou minim istoric, de 0,4975 lei. Precedentul minim fusese atins pe data de 12 august (data ex-dividend), cand actiunile au scazut in deschidere la 0,499 lei, dar si-au revenit pe finalul sedintei. Brokerii spun ca interesul pentru actiunile romanesti, in general, este tot mai redus in ultima perioada, pe fondul corectiilor care au cuprins pietele europene si al discutiilor privind restructurarea datoriilor Greciei si posibilele probleme ale Italiei si Spaniei, care ar putea aduce o noua criza economica in Europa, informeaza ZF.ro.

Casa care face bani pentru tine vine in Romania. O casa care sa nu te coste bani intretinerea ei ba chiar sa-ti aduca venituri sa-si amortizeze investitia in 30 de ani si sa fie si ecologica. Se poate si in Romania, de acum, odata ce conceptul Sunlighthouse – casa activa a fost lansat pe piata de concernul international Velux. Rezultatul unei munci de doi ani a arhitectului austriac Juri Troy si a unei echipe de 20 de ingineri si specialisti in constructii Sunlighthouse genereaza o cantitate de energie mai mare decat cea pe care o consuma si isi neutralizeaza emisiile de CO2, scrie Money.ro.

China a investit in lume 250 de miliarde USD. In Romania, doar 0,4 miliarde USD. In timp ce la nivel mondial investitiile externe ale Chinei depasesc 250 de miliarde de dolari, in Romania, partea chineza deruleaza afaceri de doar 400 mil. dolari. ,,Incoerenta, lipsa de strategie si iresponsabilitatea guvernului ii tin la distanta pe potentialii investitori chinezi”, crede Gabriel Ghelmegeanu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Chineza (CCIRC). ,,Bunele” relatii cu China se pot traduce si prin lipsa, de peste noua luni, a unui ambasador roman la Beijing. De altfel, diplomatia Romaniei este fisurata si cu Japonia sau Coreea de Sud, unde tara noastra nu a mai numit ambasadori din 2009, respectiv 2007, anunta Financiarul.

Care sunt estimarile Goldring privind detinerea SIF-urilor de la BCR. Analistii firmei de brokeraj Goldring sunt de parere ca valoarea unitara a activului net (VUAN) al SIF-urilor ar putea creste cu valori cuprinse intre 10% si 30%, in situatia in care acestea isi vand actiunile detinute la BCR, cea mai importanta detinere din portofoliul SIF-urilor, potrivit unui raport de analiza. „In evaluarea noastra, pentru actiunile nelistate am utilizat valoarea actiunilor din situatia portofoliului la 31 martie 2011, cu exceptia bancilor BCR, Eximbank si Raiffeisen, la care am aplicat multiplii P/BV de 1x intr-un prim scenariu, de 1,3x in al doilea si de 1,5x in al treilea. In cazul BCR acesti multiplii au fost aplicati valorii capitalurilor proprii conform IFRS (in situatia portofoliului SIF-urilor valorile capitalurilor proprii sunt conform RAS)”, a declarat intr-un raport de analiza, Ioana Anton, analist in cadrul Goldring, informeaza Economic Times.

Preturile din imobiliare, plastilina miliardarilor. Ion Tiriac si Dinu Patriciu isi disputa anual pozitia de cel mai bogat roman, insa cursa dintre cei doi miliardari nu se opreste aici. Periodic, acestia lanseaza prognoze despre evolutia pietei imobiliare si a economiei, in general. Cate dintre acestea s-au adeverit si cum au influentat ele piata? Capital a suprapus prognozele imobiliare facute de Patriciu si Tiriac, de la inceputul crizei si pana acum, peste graficul care urmareste evolutia pretului la locuinte vechi, sectorul imobiliar cel mai sensibil la astfel de declaratii, pentru a determina in ce masura estimarile acestora s-au reflectat in piata (click aici pentru a vizualiza graficul). Iesirile publice ale celor doi si-au gasit un raspuns pe piata locuintelor, in majoritatea cazurilor, scrie Capital.ro.

Emblematicul BMW 328, omagiat. Acest concept realizat in stil retro a fost prezentat de BMW in cadrul editiei din acest an a concursului de eleganta de la Villa d’Este. Constructorul german a dorit sa omagieze astfel legendarul model 328, una dintre creatiile sale emblematice, de la aparitia caruia se implinesc 75 de ani. BMW nu a comunicat informatii referitoare la performantele conceptului 328 Hommage, despre care se stie ca este dotat cu un motor V6 de 3,0 litri biturbo, cu o putere estimata de 300 CP. Gurile rele sustin ca acest prototip ar putea constitui punctul de plecare in conceperea viitorului roadster Z2. Diemsiunile reduse si linia generala par sa dea apa la moara acestor speculatii, anunta 24auto.ro.

Statul ungar a rascumparat actiunile rusilor la compania petroliera MOL. Ungaria a achizitionat, astazi, pachetul de 21,2% din actiunile grupului petrolier ungar MOL, detinut de compania ruseasca Surgutneftegas, punand astfel in siguranta una dintre cele mai importante companii, a anuntat premierul Viktor Orban. Astazi Ungaria a rascumparat de la Rusia pachetul de 21,2% din titlurile MOL. Din punct de vedere strategic, am reusit sa punem in siguranta una dintre cele mai importante companii”, a declarat Viktor Orban, informeaza EVZ.

IBM a depasit Microsoft ca valoare de piata pentru prima data in ultimii 15 ani. IBM a depasit vechiul rival Microsoft ca valoare de piata pentru prima data in 15 ani, marcand un nou punct de cotitura in istoria agitata a doua dintre cele mai vechi si mai reputate companii din sectorul tehnologiei, transmite Reuters. Rasturnarea de situatie reprezinta totodata un nou eveniment nefast in istoria recenta a Microsoft, care nu a reusit sa convinga investitorii ca poate continua sa domine viitorul tehnologiei asa cum a facut-o in trecut, actiunile companiei stagnand in ultimul deceniu, scrie Gandul.

UE ne da mai multe drepturi la telefonie. Cetatenii Uniunii Europene isi pot muta numarul de mobil in alta retea intr-o singura zi. Romanii nu au aceasta posibilitate. Noile norme ale Uniunii Europene, ce ar fi trebuit transpuse in legislatia romaneasca si sa intre in vigoare astazi, ofera mai multe drepturi cetatenilor in raport cu operatorii telecom. Printre cele mai importante drepturi se numara posibilitatea schimbarii operatorului de telefonie fixa sau mobila intr-o singura zi lucratoare, fara a modifica numarul de telefon. De asemenea, a fost reglementata incheierea de contracte initiale semnate cu clientii pe o durata de maximum 24 de luni, respectiv obligatia operatorilor de a oferi contracte pe 12 luni, anunta Adevarul.

Cat mai costa sa construiesti un metru patrat de bloc. La achizitionarea unei locuinte romanii platesc pe un metru patrat construit echivalentul a 2,5 salarii medii in timp ce in Europa de vest pretul aceleeasi suprafete este doar cat un salariu mediu. Pretul mediu al unui metru patrat de constructie este de 450-550 euro, la care urmeaza sa se adauge alte costuri de proiectare, marketing , finantare etc. Pretul final, la dezvoltator, „daca utilitatile sunt in zona amplasamentului si fara a include terenul ajunge la 750-800 euro/mp”, a declarat Florin Popa, managing partner la Vitalis Consulting, la o conferinta organizata de Ziarul Finaciar. Pretul mediu de 450-550 euro/mp este luat ca referinta pentru un imobil cu singur subsol si cu mai putin de zece etaje, informeaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro