Business report: "Rambo" de la CFR. Sindicalistul patron de taxi care baga colegii in spital; Rockefeller: Inchirierea locuintelor din Romania se face complet irational; Ce operator de telefonie mobila are cea mai mare viteza la internet; Directia Antifrauda: Principalul furnizor de fructe si legume al marilor magazine a facut evaziune de 24 de milioane de euro
Directia Antifrauda: Principalul furnizor de fructe si legume al marilor magazine a facut evaziune de 24 de milioane de euro. Principalul furnizor de legume si fructe al marilor lanturi de magazine a facut, din 2012 pana in prezent, evaziune de 24 milioane de euro, prin neplata TVA, au stabilit inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF). Inspectorii antifrauda fiscala au stabilit un prejudiciu de peste 24 de milioane de euro, bani care reprezinta TVA aferent comercializarii de legume si fructe catre marile lanturi de hipermarketuri (Carrefour, Lidl, Metro, Selgros, Billa, Real, Cora, Mega Image), din 2012 si pana in prezent, noteaza Gandul.
Premiera absoluta in Romania: Un tren circula cu 160 km/h pe ora! Ieri s-au implinit o saptamana de cand CFR Calatori a introdus in circulatie trenurile care parcurg distanta Bucuresti – Constanta in mai putin de doua ore, la o viteza maxima de 160 km/h. O premiera absoluta pentru cei 145 de istorie feroviara ai Romaniei si un prim pas spre ceea ce transportul feroviar modern inseamna in Europa secolului XXI. Departe de a putea vorbi de un bilant la numai o saptamana de serviciu, totusi trebuie remarcat ca circulatia celor 28 de curse din primele 7 zile a contrazis pana si cele mai pesimiste asteptari.Mai mult de 20 de curse, incepand cu cea inaugurala, au ajuns la destinatie cu pana la 7′ inainte de ora programata. S-a inregistrat astfel si recordul absolut pentru circulatia comerciala intre Bucuresti si Constanta, respectivde 1 ora si 52 de minute, informeaza Capital.
Vanzarile retailerilor din Romania vor creste anul acesta cu peste un miliard de euro – Studiu Gfk. Puterea de cumparare a romanilor a cresut in 2013, ceea ce a dus si la cresterea cifrei de afaceri din comertul traditional, arata un studiu al Gfk. Cifra de afaceri din comertul traditional din 32 de state europene a stagnat anul trecut, la nivelul de 3,1 trilioane euro. Alaturi de statele baltice (+5,3%) si Polonia (+5,1%) Romania se bucura de crestere semnificativa de +4,9% in 2013, arata studiu Gfk privind situatia retailului la nivel european. Prognoza pentru acest an arata ca Romania se va afla printre tarile care vor inregistra cresteri in ceea ce priveste cifra de afaceri din vanzarile cu amanuntul: +4,3%. Cresteri se vor inregistra si in tarile baltice (intre +4,8 si 5,9%). Astfel, cu o cifra de afaceri rezultata din comertul cu amanuntul, de 26 miliarde de euro in 2013, anul acesta Romania va inregistra o crestere de 4,3%, adica cu peste un miliard de euro mai mult, scrie economica.net.
„Rambo” de la CFR. Sindicalistul patron de taxi care baga colegii in spital. Unii lideri sindicali detin in companii o putere asemanatoare cu a managementului. In special cei care fac jocul directorilor. Uneori sunt tolerate fapte care ar trebui sa duca la desfacerea contractului de munca sau intocmirea unui dosar penal. Un exemplu este Costache Marin, care a devenit anul trecut, pe 4 septembrie, presedintele Sindicatului din Ramura Tractiune, in CFR. Atunci, la conducerea CFR Calatori era managerul privat Valentin Dorobantu. Folosirea depoului CFR Calatori in scop personal, agresarea unor colegi, certificata de Institutul de Medicina Legala, falsificarea unor documente de serviciu sunt cateva din faptele prin care Marin s-a „evidentiat” de atunci la locul de munca. Desi sesizate managementului, niciuna nu a condus la desfacerea contractului de munca sau penalizari din partea fostei sau actualei conduceri. Sursele consultate de EVZ spun ca sindicalistul avea o relatie preferentiala cu fostul director general, care l-a favorizat in mai multe situatii, pentru a reusi sa isi duca la capat planul privind personalul.
Proprietarul Rompetrol vrea sa cumpere o rafinarie din Lituania. KazMunaiGas discuta achizitia unei rafinarii din zona baltica, cu o capacitate de procesare dubla fata de Petromidia Navodari, singura rafinarie pe care compania petroliera de stat din Kazahstan o are in Europa, scrie economica.net. Grupul KazMunaiGas, proprietarul Rompetrol, ar negocia cu firma petroliera poloneza PKN Orlen achizitia rafinariei „Mazeikiai” din Lituania, scrie presa din Lituania. Oficiali ai companiei poloneze au avut, de-a lungul acestui an, mai multe discutii cu membri din conducerea companiei kazahe pe marginea vanzarii rafinariei din tara baltica. Totusi, grupul polonez nu confirma informatia. „Zvonuri”, a spus, intr-un mesaj pe Twitter, directorul executiv al PKN Orlen, Andrzej Kozowski, referindu-se la relatarile din presa referitoare la vanzarea rafinariei lituaniene, scrie energynomics.ro.
Rockefeller: Inchirierea locuintelor din Romania se face complet irational. Romanii au simtul proprietatii foarte puternic inradacinat in cultura nationala, iar acest lucru nu se va schimba, motiv pentru care chiria va fi mereu pe locul doi, spune Tim Norman, managerul unui fond de investitii gestionat de renumitul grup financiar american Rockefeller. Intrebat de ce nu se construiesc in Romania blocuri de inchiriat, Tim Norman mentioneaza ca acest fapt „se datoreaza numarului mare de apartamente impartite populatiei dupa Revolutie si faptului ca aveti una dintre cele mai mari rate de proprietari din Europa, peste 90%”. „O reflexie a lipsei unei piete de inchiriere sunt chiriile complet irationale practicate in piata. Daca vreau sa inchiriez ceva in Londra, stiu cat va fi chiria pe strada X, iar daca ma uit la o strada paralela s-ar putea sa fie o chirie diferita, dar rationala. Aici nu exista nicio logica. Poti gasi in centru toate tipurile de chirii”, a declarat Tim Norman, directorul executiv al Europa Emerging Europe, intr-un interviu in exclusivitate pentru Capital.
Ce operator de telefonie mobila are cea mai mare viteza la internet. Numarul de smartphone-uri si tablete cu conectivitate la internet prin intermediul 3G si 4G creste fulminant, iar asta ii obliga pe operatorii de telefonie mobila sa investeasca in retele. Dar care este operatorul care are cea mai mare viteza? Viteza si acoperirea reprezinta un factor decisiv atunci cand vrem sa alegem oferta de internet mobil a unui operator. Orange, Vodafone si Cosmote au acoperit pana acum aproximativ 90 – 98% din populatia Romaniei cu servicii de internet si telefonie 3G si aproximativ 45 – 50% din populatie cu servicii de internet prin tehnologia 4G. RCS&RDS acopera in acest moment aproximativ 70% din populatia Romaniei cu internet 3G, informeaza economica.net.