Business report: Reabilitarea termica a blocurilor. Raspunsurile la cele mai importante intrebari si capcanele de care sa va feriti; Romania doctoratelor: Sinistrul avant si spectaculoasa cadere a unei industrii business to business intre politicieni si universitati; Costurile cu reparatia podului de la Agigea au crescut de patru ori. Care este explicatia
Reabilitarea termica a blocurilor. Raspunsurile la cele mai importante intrebari si capcanele de care sa va feriti.Pana pe 20 octombrie, Asociatiile de locatari din Sectorul 6 au posibilitatea de a se inscrie in prima faza a proiectului de reabilitate termica a blocurilor. Firmele din bloc sunt insa obligate sa semneze un angajament de plata pe o suma necunoscuta. De asemenea, nu se stie inca ce procent din cheltuielile totale ale proiectului vor fi suportate de proprietari, fie ei persoane fizice sau juridice. Pentru a putea intra in programul multianual de reabilitare termica, persoanele juridice care detin apartamente in blocurile din Sectorul 6 al Capitalei (chiar daca le folosesc pentru locuit), dar si persoanele fizice care au schimbat destinatia apartamentului din cea de locuit trebuie sa semneze un angajament de plata prin care se obliga sa „suporte integral (100%) valoarea cheltuielilor lucrarilor de interventie aferente apartamentului/spatiului comercial mai sus mentionat”. Suma nu este specificata insa in respectivul act, relateaza Economica.
Romania doctoratelor: Sinistrul avant si spectaculoasa cadere a unei industrii business to business intre politicieni si universitati. Universitatile din Romania (si Academia) au produs din 1990 si pana acum aproximativ 67.000 de doctori in stiinte. Numarul in sine nu este mare – avem 3,34 de detinatori de astfel de titluri la 1.000 de locuitori, ceea ce ne plaseaza sub media europeana. Problema este ca jumatate din numarul total de doctorate au fost obtinute in ulimii 5 ani (peste 30.000, dupa 2010), ceea ce ridica numeroase suspiciuni privind calitatea lor, dincolo de proportiile probabil unice in lume ale plagiatelor: Dupa un varf de sarcina in 2012 (peste 6.000 de doctori facuti in acel an) numarul a scazut brusc de peste 3 ori in acest an, dupa ce doctoranzii s-au speriat de scandalul plagiatelor. Odata cu numarul lor au scazut si alocarile pentru universitati, noteaza Curs de Guvernare.
Costurile cu reparatia podului de la Agigea au crescut de patru ori. Care este explicatia.Reparatia Podului de la Agigea costa acum 14,7 milioane de euro, de patru ori mai mult decat in momentul semnarii contractului, in 2010. Costurile ar putea creste si mai mult pana in septembrie 2017, cand se estimeaza finalizarea lucrarilor. Valoarea proiectului de reabilitare a podului de la Agigea se ridica acum la 14,7 milioane de euro, fata de 3,8 milioane de euro in octombrie 2010, cand Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a semnat contractul cu Bilfinger Berger Baugesellschaft m.b.H. Mai mult, valoarea proiectului ar putea creste in continuare, potrivit unor surse din cadrul Companiei de Drumuri, care sustin ca firma constructoare ar fi cerut inca sase milioane de euro „ca sa termine tot”.Economicanu a putut confirma deocamdata aceasta informatie.
Cum a fost la Retro Parada Toamnei, ultimul vals al masinilor clasice din 2016. In weekendul care tocmai s-a incheiat a avut loc ultimul eveniment din acest an organizat de Retromobil Club Romania, denumit festiv „Retro Parada Toamnei”. Posesorii de masini clasice din Bucuresti si alte 19 orase din tara si-au dat intalnire sambata, 15 octombrie, iar duminica au fost organizate parade in alte 6 orase. Numarul record de participanti confirma inca o data interesul tot mai mare de care se bucura curentul retro in Romania, semn ca publicul larg a inceput sa aprecieze cu adevarat vehiculele istorice. Retro Parada Toamnei din Bucuresti a inceput sambata in Parcul Lumea Copiilor, unde zecile de masini expuse au facut deliciul publicului intre orele 10.00 si 11.00. Ulterior a fost organizata o defilare a superbelor automobile pana la Piata Universitatii, unde participantii s-au regrupat in parcarea publica Interparking in jurul orei 11.30, informeaza Auto-Bild.
Dupa ani de scumpiri continue, asigurarile RCA si CASCO se ieftinesc. Din 20 octombrie, tarifele pentru politele RCA vor cu pana la 10-15% mai mici, in cazul soferilor de autoturisme, ca urmare a aplicarii Ordonanteie de Urgenta privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto. Pe de alta parte, concurenta in crestere de pe piata CASCO, dar si scaderea substantiala a cererii au facut ca si polita auto facultativa sa devina mai accesibila. Soferii celor peste 4 milioane de autoturisme care circula pe strazile din Romania nu vor fi principalii beneficiari ai Ordonantei RCA- care vine in primul rand in sprijinul transportatorilor profesionisti- dar vor beneficia, adiacent, de prevederile actului normativ. Din 20 octombrie va deveni efectiv tariful fix pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara l-a stabilit pentru fiecarea categorie de autovehicul, asa cum prevede Ordonanta de Urgenta emisa de Guvern. Respcectivul tarif va ramane nemodificat timp de sase luni si va reprezenta nivelul maxim pana la care firmele de asigurare pot merge cu preturile, anunta Capital.
O provocare diplomatica: Marea Britanie, Germania si Franta cer sanctiuni extinse impotriva Rusiei din cauza dezastrului umanitar provocat in Siria. Europa se apropie de o noua provocare in relatia cu Rusia: Planul blocarii averilor in conturile europene pentru rusii implicati in escaladarea situatiei din Siria, acolo unde Washingtonul si Moscova au ajuns pe pozitii ce par ireconciliabile. Liderii europeni isi planificasera ca la Summitul de toamna al UE, care se va organiza aceasta saptamana la Bruxelles, sa isi clarifice pozitia comuna referitor la viitorul relatiei cu Rusia. Dineul liderilor europeni organizat marti, cu 2 zile inainte de debutul Summit-ului UE, era pretextul potrivit pentru discutii care, initial, pareau ca se indreapta catre decizia de relaxare a sanctiunilor europene impuse Moscovei pentru actiunile din Ucraina. In ultimele zile insa, din cauza evolutiei situatiei din Siria, unde SUA si Rusia par sa se fi asezat pe pozitii ireconciliabile, o tentativa de detensionare a relatiilor bilaterale devine imposibila, scrie Curs de Guvernare.
Deputatii voteaza azi legea conversiei. Bancile platesc amenzi daca refuza, iar consumatorii pot converti orice tip de credit. Comisiile reunite au votat ieri in regim fulger o noua lege a conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric. Daca va fi votata in plenul Parlamentului astazi si nu va fi intoarsa de catre presedintele Johannis, orice client cu credite in franci elvetieni va avea in maximum 120 de zile incepand de astazi pana cand va primi scadentarul cu ratele stabilite la cursul istoric al francului elvetian, inclusiv cei care au semnat deja o reconversie a creditului cu banca. In forma in care a fost modificat proiectul, de prevederile acestei legi beneficiaza persoanele fizice care au calitatea de consumator. A fost eliminat, cu unanimitate de voturi, alineatul care spunea ca de aceasta lege beneficiaza consumatorul ale carui credite are valoare cumulata de maximum 250.000 de franci elvetieni la momentul semnarii contractului de credit sau ca trebuie sa aiba un grad de indatorare mai mare de 50% din venituri, potrivit Economica.