Business Report: Reactorul 1 de la Cernavoda intra in procedura de revizie completa de 30 de ani; Fermierii mici si medii raman nucleul agriculturii si in urmatorii 10 ani; Plafonul de 150.000 de euro din legea darii in plata ar fi neconstitutional
Reactorul 1 de la Cernavoda intra in procedura de revizie completa de 30 de ani. Va fi oprit mai mult de un an. Incepand cu 2016, Nuclearelectrica incepe pregatirea pentru reconditionarea de 30 de ani a Unitatii 1 de la Cernavoda, care presupune investitii de 1,5 miliarde de dolari si oprirea totala din functionare, pentru aproximativ un an si jumatate, in orizontul de timp 2023. Din acest an, Unitatea 1 de la Cernavoda intra in procesul de reconditionare generala de 30 de ani de la constructie, proces care, odata terminat, va permite extinderea duratei de viata a reactorului cu inca 25 de ani. Procedura, denumita tehnic refurbisare, presupune studii, analize, evaluari ale starii componentelor, definirea volumului de lucrari, incheierea de contracte pentru proiectare, procurare si executie si asigurarea finantarii necesare. In 2023 – 2024, refurbisarea ar trebui sa fie finalizata, scrieEconomica.net.
George Stanson: „Fermierii mici si medii raman nucleul agriculturii si in urmatorii 10 ani”. Fondurile europene si buna implementare a unui program de achizitie de utilaje pot face ca agricultura romaneasca sa devina cu adevarat competitiva. George Stanson, Business Manager al companiei Case IH&Steyr Balkan Romania, Bulgaria, Serbia, Croatia considera ca anul 2016 este unul decisiv avand in vedere noua Politica Agricola Comuna, iar Romania nu trebuie sa piarda startul. Capital: La ce valoare se ridica piata utilajelor agricole din Romania in prezent? Cum este aceasta fata de 2014 sau 2013? George Stanson: In 2015, piata utilajelor agricole in Romania a fost de aproximativ 292 milioane de euro, conform datelor Federatiei Germane de Inginerie VDMA. De aici se poate observa o scadere de 9% fata de anul anterior, motivul principal fiind tranzitia dintre PAC 2008-2013 (Politica Agricola Comuna- n.r.) si noua PAC 2014-2021. Integral inCapital.ro.
De ce pleaca energia ieftina din Romania in timp ce sistemul de irigatii este amenintat cu disparitia totala? Exportul de energie electrica al Romaniei a depasit anul trecut nivelul de 10 TW si ne asteptam pentru anul in curs la o crestere si mai mare. In acelasi timp, sistemul national de irigatii este pe cale de disparitie, cu toate ca de ani buni incoace seceta este o constanta in agricultura noastra. Paradoxal, zonele amenintate cu desertificarea (Oltenia, Dobrogea) sunt zonele in care sunt instalate cele mai mari capacitati de generare a energiei electrice. Si totusi, energia pentru sistemul de irigatii este o marfa mult prea scumpa. Parlamentul Romaniei si-a asumat inca din toamna anului trecut votarea Programului national de irigatii, care presupunea intre altele alocarea unui miliard de euro pentru reabilitarea infrastructurii primare, pe o perioada de cinci ani. Legea nu a trecut, in schimb, in maximu trei luni, Romania va cadea din nou sub blestemul secetei. Complexul Energetic Oltenia este amenintat cu insolventa pentru ca nu are unde sa-si vanda energia, producatorii din surse regenerabile vand in piata libera la preturi negative uneori si nu-si pot valorifica certificatele verzi. Energia ieftina produsa in tara ia calea exportului, iar terenurile agricole se transforma in desert, informeazaEnergy-Center.ro.
Plafonul de 150.000 de euro din legea darii in plata ar fi neconstitutional. Cum argumenteaza expertii. Legea darii in plata, in forma adoptata luni in Senat, include prevederi ce pot fi atacate la Curtea Constitutionala. Cea mai importanta, sustin expertii consultati de „Adevarul”, se refera la plafonul de 150.000 de euro impus creditelor pentru care se aplica legea, acesta fiind discriminatoriu. Plafonul de 150.000 de euro peste care nu se mai aplica prevederile legii privind darea in plata este discriminatoriu si va fi eliminat de catre Curtea Constitutionala, considera expertii consultati de „Adevarul”, in timp ce altii reclama drept neconstitutionala interventia statului intr-un contract, care este legea partilor. Legea prin care romanii pot ceda bancilor locuintele cu care au garantat un imprumut a fost votata luni in Senat, in unanimitate, cu 119 voturi „pentru”. Totusi, senatorii au adoptat si un amendament prin care intra sub efectele legii doar cei cu credite de pana la 150.000 de euro. Senatoarea PNL Mariana Campeanu avertiza inca de luni ca prevederea, introdusa de pesedistul Trifon Belacurencu creeaza discriminari si ca va fi atacata la Curtea Constitutionala, ceea ce nu va face altceva decat sa amane intrarea acesteia in vigoare, scrieAdevarul.
2016 Geneva Live – Skoda VisionS Concept. Conceptul Skoda VisionS a fost prezentat in cadrul Salonului Auto de la Geneva. Prototipul producatorului din Mlada Boleslav masoara 4,7 metri lungime, 1,91 metri latime si 1,68 metri inaltime. Ampatamentul de 2,79 metri promite spatiu suficient pentru cei sase pasageri care pot fi gazduiti de interiorul conceptului. Cehii au imbinat propulsorul de 1,4 litri TSI capabil sa ofere 156 CP si 250 Nm cu un motor electric de 40 kW si 220 Nm. Dar lucrurile nu se opresc aici pentru ca Skoda a pregatit un al doilea motor electric amplasat pe puntea spate care promite 85 kW si 270 Nm. In total, sistemul de propulsie hibrid produce 225 CP si promite o acceleratie de la 0 la 100 km/h in 7,4 secunde. Viteza maxima este limitata la 200 km/h, iar consumul anuntat pe prima suta de kilometri este de 1,9 litri, anuntaAuto-Bild.ro.
Un nou proces pe clauze abuzive: ANPC se judeca cu BCR Banca pentru Locuinte. Autoritatea pentru Protectia Consumatorului a gasit, in urma unui control tematic desfasurat la bancile pentru locuinte care desfasoara activitate de tip bausparkase, trei tipuri de clauze abuzive la BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL). In urma acestor constatari, ANPC a dat in judecata banca pe clauze prezumtiv abuzive, legate de comisioane. Banca sustine insa, ca aceste comisioane nu au fost majorate pentru clientii existenti ai bancii, ci doar pentru clientii noi. In plus, BCR BpL declara ca, dupa constatarile facute de controalele ANPC, banca a eliminate definitiv respectivele clauze abuzive. ANPC declara ca asteapta pronuntarea instantei si in acest caz, informeazaEconomica.net.