Sari direct la conținut

Business Report: Recensamantul bogatilor. Cati romani au devenit milionari in ultimul an; Bancile din Romania sunt de doua ori mai profitabile decat bancile din UE; SIF Transilvania propune distribuirea ca dividende a 57,9 milioane de lei

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Recensamantul bogatilor: Cati romani au devenit milionari in ultimul an. Compania de consultanta Knight Frank a identificat 10.800 de romani cu averi de peste un milion de dolari, cu 500 in plus fata de numarul din 2014 si de aproape trei ori mai multi decat in urma cu zece ani. Compania engleza se asteapta ca peste doua decenii, numarul milionarilor romani sa creasca la 18.400. Studiul estins la nivel global mai arata ca 4,3% dintre milionarii romani au averi mai mari de 10 mil. dolari. Numarul multi-milionarilor din Romania a crescut in ultimul an cu 20 de persoane si este mai mare cu 300 fata de acum un deceniu. Mergand mai departe, Knight Frank a constatat ca doar 169 din cei 10.800 de milionari romani au averi care depasesc 30 mil. dolari, numarul acestora urmand sa sporeasca cu 50% pana in 2025. In urma cu zece ani, doar 60 de romani se inscriau in aceasta categorie, scrieCapital.ro.

SIF Transilvania propune distribuirea ca dividende a 57,9 milioane de lei. Conducerea SIF3 Transilvania propune un dividend brut de 0,02653 lei/actiune din profitul pe anul trecut, adica distribuirea catre actionari a sumei de 57,94 milioane de lei, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB), ieri. Dividendul reprezinta un randament de 10% prin raportare la pretul mediu de tranzactionare a actiunilor SIF3 in anul 2015, conform emitentului. Actionarii SIF3 au fost convocati, pe 28 aprilie, la Adunarea Generala de Bilant, unde urmeaza sa discute distributia de dividende, precum si bugetul pe 2016 si programul investitional pentru anul 2016. SIF Transilvania a inregistrat, anul trecut, un profit brut de 381,16 milioane de lei, conform standardelor internationale de contabilitate IFRS, in timp ce, pe standardele autohtone RAS, castigul net a fost de 78,46 milioane de lei, inregistrand o crestere de 50% fata de buget, anuntaBursa.ro.

Bancile din Romania sunt de doua ori mai profitabile decat bancile din UE, desi au mai multi bani blocati in provizioane. Foarte atent supravegheate si foarte grijulii cu influenta creditelor neperformante asupra bilanturilor, bancile romanesti tin blocati in provizioane mai multi bani decat bancile din Uniunea Europeana, ai caror indicatori de risc trebuie sa ii respecte. Cu toate acestea, profitabilitatea lor este la un nivel dublu fata de UE, ceea ce indica o marja de profit uriasa fata de media europeana. Evaluarea sistemului bancar romanesc in functie de indicatorii de risc si intervalele de prudenta stabilite de Autoritatea Bancara Europeana (ABE), publicata recent de BNR pe site-ul propriu indica faptul ca, marea parte a indicatorilor se incadreaza in cel mai bun interval de prudenta, atat la septembrie 2015 cat si la decembrie 2015, performanta fiind superioara mediei europene care se incadreaza la „intermediar” cu aproape toti indicatorii, informeazaBursa.ro.

Numarul de locuinte finalizate a crescut cu peste 10% anul trecut. Numarul locuintelor finalizate anul trecut a crescut cu 10,39% fata de 2014, ridicandu-se la 47.017 unitati se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). „Pe medii de rezidenta, analiza constructiei de locuinte noi, in anul 2015 fata de anul 2014, pune in evidenta cresterea ponderii in mediul urban (52,8%) si scaderea in mediul rural (47,2%). Repartitia pe fonduri de finantare a locuintelor terminate releva faptul ca, fata de anul 2014, in anul 2015, a crescut numarul locuintelor realizate din fonduri private cu 4.026 locuinte, iar numarul locuintelor realizate din fonduri publice a crescut cu 402 locuinte”, informeaza INS. In ceea ce priveste distributia in profil regional, cele mai multe locuinte au fost finalizate in Bucuresti – Ilfov, Centru , Nord-Est, Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, scrieEVZ.

Economia romaneasca a crescut cu 3,7% in 2015. Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 3,7% fata de 2014, la 710,266 miliarde lei, ca serie bruta, dupa ce a consemnat acelasi avans in ultimul trimestru al anului, ajungand la 209,996 miliarde lei, cresterea fiind sustinuta in principal de comert, reparare auto si hoteluri si restaurante. Pe date ajustate sezonier, PIB-ul estimat pentru ultimul trimestru al anului s-a plasat la circa 180,05 miliarde lei preturi curente, in crestere cu 1,1% fata de trimestrul anterior si cu 3,8% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in termeni reali, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). La cresterea PIB au contribuit toate ramurile economiei, cu exceptia agriculturii, silviculturii si pescuitului, anuntaGandul.

Sandero si Logan facelift debuteaza la Paris, iar noul Duster vine in 2017. Dacia se pregateste sa schimbe hainele celor mai de succes modele din gama. Dintr-un interviu acordat de Laurens van den Acker, designerul-sef al grupului Renault, pentru colegii de la Ziarul Financiar, aflam informatii esentiale despre viitoarele premiere pregatite de Dacia. „In septembrie la Paris vom avea Sandero si Logan facelift. Este vorba despre o restilizare la mijlocul vietii modelului. Pentru un salt puternic asteptam noul Duster (n.r. debuteaza in 2017). Dacia insa nu are o gama suficient de mare pentru a avea noutati in fiecare an”, a declarat oficialul Renault, informeazaAuto-Bild.ro.

Un milion de barili de petrol vor ajunge in Romania. Monte Toledo a devenit primul petrolier care a livrat Europei titei iranian, de la mijlocul anului 2012, cand Bruxelles-ul a impus un embargo petrolier incercand sa forteze statul din Orientul Mijlociu sa negocieze incheierea programului sau nuclear. In 17 ianuarie, comunitatea internationala a ridicat toate sanctiunile legate de programul nuclear al Teheranului, in conformitate cu acordul nuclear incheiat pe 14 iulie 2015. Teheranul a trimis petrolul in portul Algeciras, aproape de Gibraltar, unei rafinarii detinute de Cia. Espanola de Petroleos. Sosirea in portul spaniol a fost intampinata de o mica fanfara, in timp ce, la Teheran, presedintele iranian Hassan Rouhani declara ca vor fi adaugate curand mai multe exporturi petroliere. Conform datelor Bloomberg, in februarie au plecat din Iran 29 de nave incarcate cu titei. Trei dintre ele se indreapta spre Europa, in portul romanesc Constanta, in Franta si intr-un port din Mediterana, scrieCapital.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro