Business Report: Reducerea cotei TVA la 20% se vede rau in buget: in februarie, incasarile au scazut cu 15%; Instanta indreapta erori de peste 1 miliard de euro ale ANAF; Romania inventatoare: Brevetele si aplicarea lor. Cate ajung sa produca bani, cum se valorifica
Reducerea cotei TVA la 20% se vede rau in buget: in februarie, incasarile au scazut cu 15% Datele oficiale confirma: incasarile din TVA din luna februarie, prima luna in care s-a colectat taxa cu nivelul redus la 20%, au scazut cu peste 600 de milioane de lei fata de aceeasi luna a anului trecut. Scaderea este mai mare decat asteptarile Consiliului Fiscal, iar daca trendul incasarilor se va pastra si in lunile viitoare, viitoarea reducere a TVA este pusa sub semnul intrebarii. Ministerul Finantelor spune insa ca si-a depasit tinta de incasari in februarie, pe partea de TVA, scrie Economica.net.
Instanta indreapta erori de peste 1 miliard de euro ale ANAF In ultimii doi ani, controalele ANAF s-au intensificat, dar si erorile au crescut. Si asta costa statul roman peste un miliard de euro, mare parte deja incasati si care vor fi dati inapoi contribuabililor cu dobanzi penalizatoare. Instantele de judecata dau tot mai mult castig de cauza contribuabililor, in procesele intentate ANAF. Pentru ca Fiscul le-a stabilit eronat si a mentinut in urma contestatiilor obligatiile de plata. Anul trecut, cel mai „bogat” din istoria inspectiei fiscale, agentii economici au atacat in instanta mii de decizii de impunere. Motivele sunt clare: excesul de zel de care au dat dovada angajatii ANAF a avut ca rezultat interpretarea eronata a Codului Fiscal, anunta Capital.
Romania inventatoare: Brevetele si aplicarea lor. Cate ajung sa produca bani, cum se valorifica Binecunoscuta veste rea: Romania este penultimul stat din UE la capitolul brevete de inventii, transfer tehnologic sau alti indicatori privind competitivitatea, cercetarea si inovarea. Statistic, situatia arata tot mai rau – in 2014 au fost inregistrate 1.036 de cereri de brevete, comparativ cu 1.418 in 2010 sau 1.463 in 2011. O veste buna: Expertii din domeniu au sesizat insa cateva modificari care ar putea indica o crestere a calitatii acestora si, mai ales a mentalitatii celor platesc bani multi pentru a-si proteja o idee industriala inovatoare – brevetele nu mai sunt inutile trofee etalate in vitrina, ci o posibila sursa de bani, de dezvoltare a afacerii, informeaza Curs de Guvernare.
Suedia limiteaza durata creditelor ipotecare la 105 ani Parlamentul Suediei a adoptat recent o lege, la cererea institutiei de supraveghere a pietelor financiare (Finansinspektionen), prin care se limiteaza perioada de rambursare a unui credit ipotecar la 105 ani, pe fondul gradului extrem de ridicat de indatorare a populatiei si a cresterii accelerate a preturilor de pe piata imobiliara. Conform datelor prezentate de cotidianul online The Local, perioada medie de rambursare a unui credit ipotecar era de 140 de ani in 2013. Legea se va aplica doar noilor credite si stabileste un prag minim de rambursare anuala a principalului, dupa o perioada de gratie de 5 ani, in care se va plati doar dobanda, scrie Bursa.ro.
Solutia „eolienilor” la criza certificatelor verzi: Exportul de hartii in Serbia Aproape o treime din certificatele verzi din Romania nu sunt valorificate. In aceste conditii, producatorii din domeniul energiei regenerabile vor sa le vanda in alte piete, imediat ce acest lucru va fi posibil. „Vom vinde certificate verzi in Serbia. Asteptam liberalizarea pietei certificatelor verzi. Acum vindem in Romania si le vindem foarte greu. In Romania raman nevandute anul acesta aproximativ sase milioane din 18 milioane de certificate verzi”, spune Gheorghe Boeru, investitor in domeniu, conform Economica.net.
Asociatia Europeana de Biodiesel sesizeaza UE preturile de dumping practicate de operatori polonezi Asociatia Europeana de Biodiesel (EBB – European Biodiesel Board) a sesizat Uniunea Europeana si Oficiul European Anti-Frauda cu privire la distorsiunile pe care le provoaca in piata europeana practica unor operatori economici din Polonia de a exporta biodisel la preturi anormal de mici, se arata intr-un comunicat al Bunge Prio Biocombustibil, parte a grupului Bunge si a grupului portughez Prio, in calitate de membru al Asociatiei Europene de Biodiesel, scrie Capital.
Nissan creste productia lui Qashqai pentru a face fata cererii Pentru a putea tine pasul cu cererea, Nissan a decis ca trebuie sa majoreze productia lui Qashqai. In prezent, modelul este asamblat pe linia 1 a uzinei din Sunderland, alaturi de Leaf. Pentru a putea sustine productia lui Qasqhai, Nissan va investi 29 de milioane de euro pe linia 2 a aceleiasi uzine. In prezent, linia 2 se ocupa de asamblarea lui Juke, Note si Infiniti Q30. Conform oficialilor Nissan, debutul lui Qashqai pe linia 2 de productie ar trebui sa aiba loc catre finalul acestui an, anunta Auto-Bild.ro.