Sari direct la conținut

Business Report: Renault nu va comercializa marca Dacia pe piata din Statele Unite; Apartamentele noi sunt mai scumpe la dezvoltatori; Strainii reinvestesc doar o farama din profituri; Ford Focus ST – studiu de design pentru modelul 2012

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Cum incurajeaza bancherii utilizarea cardurilor: la ghiseu se poate plati doar cu cash. Bancherii promoveaza neobosit de ani de zile utilizarea cardurilor in locul numerarului, insa, in mod paradoxal, nu accepta platile electronice chiar la ghiseele din propriile unitati, unde facturile de utilitati sau taxele pot fi achitate doar cu cash. Mai multe banci au instalate in casieriile proprii POS-uri, insa acestea pot fi utilizate doar pentru eliberarea de numerar (o operatiune similara cu retragerea de numerar de la ATM, tocmai pentru cazurile cand aceste automate nu sunt functionale). „Bancile nu pot sa functioneze in sistem ca si comercianti, drept pentru care la POS-urile instalate in agentiile lor se pot face doar retrageri de numerar, nu se pot accepta plati”, spune Catalin Cretu, director general pentru Romania in cadrul Visa Europe, una din principalele organizatii de plata active pe plan local. Teoretic, clientul poate retrage astfel cash pentru a face plata facturii, dar Cretu subliniaza ca o astfel de operatiune este comisionata ca atare, neintrand in segmentul platilor cu cardul, care sunt gratuite. Spre exemplu, la BCR, cea mai mare banca locala, retragerea de numerar de la EPOS-urile instalate in agentii este comisionata cu 2% din suma (minim 4,5 lei), scrie ZF.ro.

Renault nu va comercializa marca Dacia pe piata din Statele Unite. Dacia nu va fi comercializata pe piata din SUA, Renault focusandu-se pe extinderea rapida a marcii in tari precum Brazilia, Columbia, Iran, Irak, Turcia si Africa de Sud, a declarat, miercuri, directorul general delegat pentru operatiuni al grupului, Patrick Pelata. Reprezentantul companiei franceze a precizat ca in viitorul apropiat modelul Duster va fi intra in productie si la fabricile grupului francez din Brazilia, Rusia si India, pe piata indiana urmand sa fie construit modelul cu volan pe partea dreapta. Pelata a adaugat ca la uzina de la Mioveni se va lucra la capacitate maxima. Renault Technologie Roumanie a inaugurat, miercuri, Centrul Tehnic de testari auto de la Titu, care este amplasat pe o suprafata de 350 hectare si in care a investit pana in prezent 166 milioane euro, anunta Capital.ro.

Numarul firmelor noi cu actionariat strain s-a redus cu 17% in primele sapte luni. Numarul firmelor noi cu actionariat strain s-a redus cu 17% in primele sapte luni din acest an, la aproape 3.700, fata de aceeasi perioada din 2009, potrivit unei analize facute de The Money Channel pe baza datelor publicate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). Totodata, a scazut cu o treime si aportul initial de capital pentru firmele nou-infiintate. Fata de intervalul ianuarie-iulie 2008, numarul firmelor noi cu capital strain s-a micsorat de peste doua ori in primele sapte luni din acest an, iar banii injectati intr-o prima faza in firma au fost de peste trei ori mai putini. Statisticile ONRC mai arata ca numarul radierilor de firme cu actionariat strain a scazut, de la 2.550 de companii inchise in primele sapte luni ale anului trecut la aproape 2.300 in perioada similara din acest an. Totusi, daca anul trecut, capitalul firmelor straine radiate era de aproape 209 milioane de euro, in acest an, cifra s-a triplat, pana la peste 618 milioane de euro, anunta Money.ro.

Concurenta tot mai mare pentru intermedierea platilor curente. Incepand din toamna trecuta, piata intermedierii platilor de mica valoare, monopolizata in trecut de banci, este deschisa si pentru societatile comerciale. Concurenta mai mare ar trebui sa aduca tarife mai mici pentru clienti. Nu mai putin de 28 de institutii de plata din Uniunea Europeana au notificat BNR in privinta intentiei de a oferi servicii in mod direct pe piata locala, in baza pasaportului financiar european. Practic, aceste institutii vor putea sa intermedieze pentru populatie servicii de plati – de la facturile de utilitati pana la transferul de numerar sau achizitii pe internet. Spre exemplu, facturile de telefonie mobila ar putea fi platite inclusiv la casieriile marilor retaileri, scrie ZF.ro.

Ford Focus ST – studiu de design pentru modelul 2012. Automobilul din imagine este un studiu de design, menit sa prefigureze urmatoarea generatie Ford Focus ST, programata sa-si faca aparitia pe piata la inceputul anului 2012. Prezentarea oficiala se va consuma peste putin timp, in cadrul Salonului de la Paris. In traditia casei, viitoarea generatie Focus ST va fi una dintre cele mai spectaculoase versiuni ale noului Ford Focus. Vorbim de un automobil „high-performance”, primul de acest fel realizat de echipa specializata in asemenea modele de la Ford, destinate pietei globale. Motorizarea este EcoBoost de 2,0 litri turbo, cu 4 cilindri in linie si 247 CP. Alaturi de acest studiu, printre noutatile Ford expuse la Paris se vor regasi si noile modele Mondeo si C-Max, propulsate cu motorizari eficiente, de generatie noua, atat pe benzina, cat si diesel, anunta 24auto.ro.

Apartamentele noi sunt mai scumpe la dezvoltatori. Cei care vor sa-si cumpere o locuinta noua ar trebui sa caute variante mai ieftine pe site-urile de anunturi si in ofertele fondurilor de investitii, si abia dupa aceea sa se prezinte direct la dezvoltatori. Doua locuinte similare, doua preturi diferite. In ciuda reducerilor si a ofertelor speciale promovate de dezvoltatorii imobiliari, apartamentele noi sunt mai ieftine daca sunt cumparate de la terti. Diferentele pot fi de 15, pana la 20%. Este vorba fie despre fonduri de investitii, care au achizitionat in faza de proiect, fie despre persoane fizice care ar fi vrut sa se mute acolo, dar acum nu se mai califica pentru obtinerea unui credit. Si pentru ca apartamentele sunt gata, iar ei trebuie sa se mute, cauta amatori. Astfel de anunturi pot fi gasite la agentii, pe site-urile imobiliare sau pe forumurile ansamblurilor, informeaza EVZ.

Agentii imobiliari se reorienteaza spre casele de lux, singurele care nu se cumpara pe credit. Speriati de „inghetul” vanzarilor de case, unii agenti imobiliari gasesc solutii inedite pentru a trece peste perioada de criza. Vanzatorii de locuinte renunta la ideea de a comercializa apartamente din blocurile comuniste si se reorienteaza exclusiv catre cei foarte bogati. Ei spun adio anunturilor stradale sau de pe net si trec la o serie de tehnici de marketing prin care tintesc o serie restransa de clienti. Pe cei cu multi bani. „Piata rezidentiala de lux este o piata aparte. Clientii nu depind de credite imobiliare, deci nu sunt influentati de conditiile mai dure pe care le impun acum bancile. Aproximativ 90% dintre cei care achizitioneaza astfel de case le vor folosi in scop personal sau le vor oferi spre inchiriere”, a declarat pentru Gandul Robert Teodorescu, managerul departamentului de vanzari al agentiei imobiliare Regatta. Stefan Nita si Alexandra Demian se numara printre brokerii care au renuntat la a face business imobiliar in modul clasic, scrie Gandul.

Strainii reinvestesc doar o farama din profituri. Investitorii straini au realocat, in primul semestru din 2010, mai putin de 100 de milioane de euro, desi au obtinut castiguri de ordinul miliardelor de euro in Romania. Statisticile oficiale arata ca profiturile reinvestite de straini in Romania in prima jumatate a lui 2010 au totalizat doar 75 de milioane de euro. In topurile celor mai profitabile companii, multinationalele domina an de an, raportand castiguri de miliarde de euro. Cel mai elocvent exemplu in acest sens este dat de clasamentul „Romania Top 100 Companii”, realizat anual de FinMedia, din care reiese ca putin peste 60 de firme straine au realizat profituri de aproximativ 2,2 miliarde de euro in anul 2008. Sa zicem ca in 2009 aceste companii si-au redus performantele la jumatate, iar castigurile lor abia au depasit miliardul de euro, anunta Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro