Sari direct la conținut

Business Report: Rezerva de aur a Romaniei este sub nivelul de acum 30 de ani. Cum stam in clasamentul global; Asasin pentru Duster? Renault pregateste un nou SUV; Cum va evolua piata imobiliara anul viitor

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Rezerva de aur a Romaniei este sub nivelul de acum 30 de ani. Cum stam in clasamentul global. Rezerva de aur a Romaniei administrata de Banca Nationala, de 103,7 tone, este mai mica decat cea din anul 1985. Pe de alta parte, rezerva actuala plaseaza tara noastra pe locul 35 in TOP 100 global, realizat de World Gold Council, inaintea Poloniei, Australiei, Braziliei si Danemarcei. In toata perioada dintre 1974 si 1985, Romania a avut in tezaur mai mult aur decat acum. Apoi, in 1986 si mai ales in 1987, Guvernul Roman a vandut masiv din aur, pentru a plati datoriile externe, in absenta finantarii de la Fondul Monetar International si Banca Mondiala, cu care intrerupsese relatiile. La sfarsitul lui 1987, BNR mai avea in custodie doar 42 de tone. Dupa care rezerva a crescut cu doua pana la sase tone pe an, scrie Economica.net.

Luxul la romani: Ce planuri au jucatorii din aceasta industrie pentru 2015. Inca putin si se trage linie. Sfarsitul de an va confirma asteptarile jucatorilor din industria de lux: stagnare, prudenta si… „bugete limitate”. Pe cat de realiste sunt previziunile, pe atat de neasteptate sunt planurile lor de business. Cel putin, in cazul unora, cu strategii bine definite, care iau in calcul inclusiv deschiderea de noi magazine, in paralel cu reduceri masive ale preturilor produselor. Nu e de mirare, recesiunea a impus noi comportamente in randul cumparatorilor de lux din Romania. In timp ce unii au renuntat sa mai cumpere produse foarte scumpe, altii au taiat chiar si jumatate din bugetele alocate acestor cumparaturi. Multe magazine nu au rezistat socului si s-au inchis. Vestea buna este ca recesiunea incepe, in cele din urma, sa faca loc unei cresteri constante, iar economia devine mai puternica pe zi ce trece, anunta Capital.ro.

Cum va evolua piata imobiliara anul viitor. Cresterea activitatii investionale in piata imobiliara din Romania, inceputa in a doua jumatate a anului 2014, va continua si anul viitor. Cu toate acestea, principalele destinatii europene preferate de investitori vor ramane Polonia si Cehia, potrivit unui raport de piata publicat de consultantii Colliers International. Acestia prognozeaza, totodata, ca anul viitor va fi unul „extraordinar de bun pentru investitiile imobiliare ca urmare a volumului de capital disponibil”, dar ca ritmul si volumul investitiilor va fi totusi limitat de numarul propietatilor disponibile pe piata. Pietele de birouri vor continua sa fie dominate de chiriasi, iar clientii corporate vor beneficia de numeroase oportunitati la nivelul Europei continentale, informeaza Gandul.

Riscam sa pierdem fondurile UE pe 2014 pentru marile proiecte de infrastructura. Avem trei programe operationale aprobate de Bruxelles pentru a fifinantate din bugetul 2014-2020. Doar unul dintre acestea se adreseaza, intr-o anumita masura, sectorului privat, desi isi propune sa stimuleze competitivitatea economica. Comisia Europeana (CE) a aprobat Programul Operational pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, si mai nou, pe cel de Asistenta Tehnica si cel de Competitivitate. Dintre acestea, doar ultimul poate fi accesat de organizatiile de cercetare de drept public si/sau privat si intreprinderile mari, mijlocii sau mici, cu activitate de cercetare-dezvoltare mentionata in statut. Programul Operational Competitivitate (POC), care are o alocare financiara de 1,329 miliarde de euro, urmareste sa finanteze proiecte care vor sustine cresterea competitivitatii economiei romanesti, in special prin sprijinirea cercetarii, dezvoltarii si inovarii, respectiv prin acordarea de finantari destinate sustinerii infrastructurii pentru tehnologia informatiei si comunicatii, scrie Romania Libera.

Cel mai discret investitor imobiliar iese la rampa. Prima declaratie publica a lui Papalekas. Omul de afaceri Ioannis Papalekas, pus sub acuzare de DIICOT pentru complicitate la delapidare in dosarul SIF-urilor, a facut prima declaratie publica, ca raspuns la numeroasele materiale de presa aparute in ultima saptamana. Papalekas explica intr-o scrisoare deschisa care sunt relatiile sale cu Dragos Bilteanu. Prin aceasta scrisoare Papalekas isi declara intentia de a pune capat nelinistilor cu care se confrunta investitorii companiei, „numerosii nostri angajati, directori si asociati, precum si numerosii nostri furnizori si parteneri de afaceri”. „La inceputul acestei saptamani am avut o intrevedere cu procurorul care se ocupa de caz (Dosarul SIF-urilor n.red.), la cererea acestuia, si in scopul de a-mi manifesta sprijinul fata de solicitarile sale. Avand in vedere ca acum are cunostinta deplina asupra faptelor, sunt increzator ca va ajunge rapid la concluzia ca nu ma fac vinovat de niciuna din prezumtivele acuzatii care mi s-au adus si ca va lua toate masurile ce se impun astfel incat sa fiu exclus din orice viitoare investigatie”, precizeaza Ioannis Papalekas, anunta Capital.ro.

Asasin pentru Duster? Renault pregateste un nou SUV. Francezii de la Renault, care nu au in gama nici un SUV veritabil cu exceptia modelului Duster, au anuntat oficial lansarea unei noi masini din acest segment. Constructorul francez Renault va prezenta publicului primele date despre un nou SUV compact la data de 2 februarie, la Paris, potrivit unui anunt oficial, care nu divulga insa nimic in plus despre noul model. Potrivit speculatiilor presei franceze, cel mai probabil vorba despre un frate mai mare al celebrului model Qashqai, produs de partenerii lor, japonezii de la Nissan, un model de succes pe piata europeana si nu numai. Renault inca nu a ales un nume pentru noul model, dar presa franceza spune ca noua masina s-ar putea numi Djeyo sau Racoon. Masina va fi aratata publicului larg la editia de anul viitor a Salonului de la Geneva, care va avea loc in martie, informeaza Economica.net.

Noul MINI John Cooper Works. Start pentru cea mai noua editie a atletului suprem din segmentul automobilelor mici: noul MINI John Cooper Works. Modelul ofera o combinatie unica de performante optimizate pentru circuit, o traditie bogata in spatele a doua branduri renumite in lumea auto si calitatea premium si posibilitatile unice de personalizare ale noii generatii MINI. Noul MINI John Cooper Works se defineste prin placere extrema a condusului bazata pe tehnologie pentru motor, suspensie si aerodinamica ce sunt derivate din experienta in motorsport. Se remarca si particularitati de design specifice modelului pentru exterior si interior pentru o mai mare diferentiere fata de versiunea MINI Hatch cu trei usi pentru a sublinia caracterul individual al modelului, scrie 24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro