Sari direct la conținut

Business report: Romanii fug de taxe si fenteaza bugetul; Ofensiva economica a lui Vladimir Putin prin Austria; Salariile romanilor sunt cu 13 ani in urma polonezilor. Noi castigam abia acum cat castigau ei in 2001

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Romanii fug de taxe si fenteaza bugetul.Veniturile statului continua sa fie slabe, potrivit executiei pe primele cinci luni. Din supra-acciza de 7 eurocenti, Guvernul nu incaseaza mai nimic. Va fi tot mai greu ca statul sa gaseasca cele cinci miliarde de lei de care are nevoie pentru a sustine, la anul, scaderea CAS. In timp ce ¬taxa pe stalp¬ a adus la buget mai mult decat suma scontata, veniturile din impozite pe salarii si din profit continua sa scada, semn ca firmele o duc tot mai prost. Cheltuielile cu investitiile sunt deja la o cota dramatica. Integral in EVZ.

Ofensiva economica a lui Vladimir Putin prin Austria. Vizita de saptamana trecuta a lui Vladimir Putin in Austria este vazuta ca o puternica lovitura de imagine, care a aratat ofensiva pe partea economica pe care a inceput-o presedintele rus, potrivit analistilor politici. Presedintele austriac Heinz Fischer a afirmat ca discutiile cu oficialii rusi aduc rezultate mai bune decat sanctiunile. Insa, parlamentarul austriac Peter Pilz, unul dintre cei mai experimentati oameni politici din Austria, si-a aratat ingrijorarea fata de cresterea influentei Rusiei in Austria. Continuarea in Bursa.

Privatizarea Electrica a fost impartita egal intre romani si straini. Vanzarea actiunilor Electrica s-a incheiat cu succes, gasindu-si cumparatori atat din Romania, cat si din strainatate, iar numarul de actiuni destinate investitorilor de retail locali va fi suplimentat pentru a acoperi cererea ridicata. Oferta publica initiala a Electrica s-a incheiat cu succes. O reala victorie pentru autoritati, in conditiile in care oferta a fost pregatita cam „pe genunchi” pentru a se reusi incadrarea in orarul stabilit de anul trecut, iar promovarea a lasat de dorit, noteaza Capital.

Salariile romanilor sunt cu 13 ani in urma polonezilor. Noi castigam abia acum cat castigau ei in 2001. Castigul salarial mediu brut din Romania, sub 550 de euro, este astazi echivalentul castigului inregistrat in anul 2001 in Polonia, iar PIB-ul pe cap de locuitor este, la noi, cu 7 ani in urma tarii cu care eram egali in 1989. Daca in 1989-90 Romania pornea de pe picior de egalitate cu Polonia, cel putin din punctul de vedere al Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, acum romanii sunt cu 5 pana la 13 ani in urma polonezilor la principalii indicatori ai vietii economice si sociale, aflam din Adevarul.

Cat costa datoria publica guvernamentala si cum va evolua ea pana in 2018. Costul datoriei publice guvernamentale raportat la PIB va atinge in acest an nivelul maxim de 1,67% si ar urma sa se reduca treptat spre 0,6% din PIB in 2018, potrivit proiectiei serviciului datoriei publice guvernamentale facuta de Ministerul Finantelor. La finele primului trimestru din acest an, Romania a reusit plafonarea datoriei publice sub nivelul de 40% din PIB, scrie Curs de guvernare.

BCR: De cinci luni suntem in deflatie. Economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Radu Craciun, considera ca incepe sa aiba din ce in ce mai mult sens o scadere a dobanzii de politica monetara, in conditiile in care „de cinci luni suntem in deflatie, ceea ce ar necesita o reactie din partea Bancii Nationale”, potrivit Economica.net.

De la 1 iulie vor creste toate amenzile de circulatie: minim aproape 200 de lei. Amenzile de circulatie vor fi majorate incepand din 1 iulie 2014, astfel incat cea mai mica suma pe care o veti plati pentru incalcarea Codului rutier va fi de 180 de lei, iar cea mai mare poate ajunge si la 1800 de lei. Codul Rutier stabileste, la articolul 98, ca amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate, anunta Capital.

De ce sa-ti cumperi o masina recuperata de firmele de leasing? Pretul nu mai e un argument. Firmele de leasing din Romania au renuntat sa mai vanda automobilele recuperate la preturi sub media pietei. Schimbarea de atitudine provine din atenuarea valului de restantieri pornit la inceputul crizei. Totusi, achizitionarea unui automobil din parcurile de masini executate silit continua sa aiba cel putin un avantaj important, noteaza Economica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro