Sari direct la conținut

Business Report: Romgaz se face "baiat destept"; Nu avem bani pentru reducerea CAS, dar nivelul de colectare al TVA este de doar 44%; Alro: Romania a indeplinit deja tinta de regenerabile pentru anul 2040; Asigurari nesigure. De ce ar mai veni investitorii intr-o piata care pierde de 8 ani?

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Asigurari nesigure. De ce ar mai veni investitorii intr-o piata care pierde de 8 ani? Companii care incearca sa devina atractive prin tarife cat mai mici, iar apoi raman fara banii necesari despagubirilor, clienti care cumpara polite in special din obligatie. Salvarea pietei asigurarilor ar veni, in opinia specialistilor si a autoritatilor, de la marii investitori. Dar ce motive ar avea acestia sa parieze pe o industrie care merge in pierdere de ani de zile? 2013 a fost al optulea an consecutiv incheiat cu minus agregat pentru piata asigurarilor. Practic, companiile din acest domeniu pierd, in medie, milioane de euro pe an sau zeci de mii de euro pe zi, dupa cum rezulta din datele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare Reasigurare (UNSAR). Cele mai mari probleme au intervenit la contractele de raspundere civila auto obligatorie (RCA), unde unele companii au aplicat preturi mici pentru a-si creste vanzarile, fapt ce a dus la scaderea calitatii serviciilor. Dar si la asigurarile de locuinte au aparut probleme, unele soldate chiar cu cercetari si sanctiuni, scrieCapital.ro.

Romgaz se face „baiat destept”. Romgaz, cel mai mare producator de gaze naturale din Romania, societate aflata sub controlul Guvernului, a depus ieri oferte de cumparare de energie electrica pe piata centralizata a contractelor bilaterale (PCCB) de pe platforma OPCOM, aceasta fiind o premiera in activitatea companiei. Romgaz a depus oferte de cumparare de energie electrica in cadrul a noua sesiuni de licitatie, vanzatorul fiind compania Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavoda. Energia, vanduta in pachete mici (5-10 MW) cu livrare in a doua jumatate anului, a fost adjudecata de alti competitori, la preturi cuprinse intre 172 si 175 de lei. Romgaz nu a castigat nici o licitatie, dar se pune intrebarea de ce a ales compania sa intre la cumparare de energie electrica, in conditiile in care detine termocentrala de la Iernut, care functioneaza cu gaze naturale produse chiar de Romgaz si este una dintre cele mai mari capacitati termo de generare de electricitate din Romania? Centrala de la Iernut are o putere instalata de 800 MW. Romgaz intentioneaza sa devina trader de energie, potrivit declaratiilor oficialilor companiei, anuntaEconomica.net.

Nu avem bani pentru reducerea CAS, dar nivelul de colectare al TVA este de doar 44%. Chiar daca nu sunt adept al utilizarii exclusive a cardurilor ca modalitate de plata, trebuie sa dam Cezarului ce e al Cezarului. Plata cu bucatica de plastic nu este doar comoda si facila, dar are si valente reale in lupta cu evaziunea. Mai mult, nu sunt nici impotriva evaziunii utilizata ca modalitate de supravietuire intr-o lume cocosata de taxe si impozite, dar atunci cand auzi ca nivelul de colectare al TVA este de doar 44% din total (calculat pe baza veniturilor teoretice, fiind inclusa si economia informala), inseamna ca ai o problema foarte mare. Inainte de orice, sa nu uitam problema de fond: nivelul mult prea al TVA. 24% este enorm in orice tara si cu atat mai mult intr-o tara care are un salariu minim de 180 de euro. Din care mai scadem cateva taxe, iar la final mai luam aproape un sfert. Evident ca acolo unde taxele sunt mari, evaziunea infloreste si este o supapa de supravietuire pentru cei multi. Situatia este aceeasi si in cazul taxelor pe munca, iar scaderea cu cinci puncte procentuale nu va avea efecte benefice reale, nici pentru angajatori si angajati si nici pentru bugetul de stat, informeazaBusinessCover.ro.

Dinspre Bismarck spre Bevridge: Reducerea CAS, efectul asupra pensiilor si comparatia cu Europa. Reducerea CAS cu cinci puncte procentuale incepand de la 1 octombrie 2014, deja anuntata de premier in pofida opozitiei specialistilor FMI, ar aduce rata de taxare cumulata pe salarii catre bugetul asigurarilor sociale de la 31,3% la 26,3%. Intr-o prima evaluare, gradul de acoperire al cheltuielilor pentru pensii din taxarea salariilor ar cobori astfel de la circa 73% la 61%. Practic, ne-am deplasa din zona ceho-slovaca spre cea poloneza ( v. tabelul) ca model de finantare a obligatiilor asumate de stat in privinta platilor catre beneficiarii de pensii si de prestatii sociale. Cu o apropiere de situatia din Germania, tara care a si introdus inca din secolul XIX plata pensiilor catre cei care au iesit din activitate prin taxarea celor care lucreaza (sistemul Bismarck), scrieCursdeguvernare.ro.

Alro: Romania a indeplinit deja tinta de regenerabile pentru anul 2040. Romania si-a indeplinit demult tinta de energie regenerabila pentru anul 2020 si acum suntem la nivelul anului 2040, a declarat Marian Nastase, presedintele Consiliului de Administratie al Alro, intr-un interviu pentru Agerpres.ro. Intrebat cine ar trebui sa plateasca scutirea pe care industria a primit-o la plata unor certificate verzi, in cuantum de 750 de milioane de euro timp de zece ani, Nastase a spus ca producatorii din industria de regenerabile ar trebui sa primeasca mai putina subventie si ca nu populatia ar trebui sa compenseze diferenta, anuntaAdevarul.

Piata de arhitectura in ruina. Afacerile birourilor de arhitectura au scazut, in medie, cu 45% in anii de criza, iar ponderea profitului contabil in cifra de afaceri a acestora s-a redus drastic de la 29%, in 2007, la 5,1%, in 2012, potrivit unui studiu comandat de Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR). Calin Negoescu, asociat al biroului Westfourth Architecture, care a proiectat unele dintre cele mai importante cladiri din Bucuresti precum Charles de Gaulle Plaza, turnurile City Gate sau Asmita Gardens, este de parere ca scaderea dramatica a profiturilor nu ofera o imagine completa a tabloului care descrie piata de arhitectura, deoarece se pierde din vedere numarul mare de birouri de proiectare care au fost inchise in ultimii cinci ani. „O firma care si-a redus cifra de afaceri la un sfert, numarul de personal la un sfert, iar la sfarsitul anului are un profit de 5% este o firma care o duce bine?”, se intreaba retoric Negoescu. Daca in perioada de varf a pietei imobiliare Westfourth avea o cifra de afaceri de circa 3 mil. euro si un profit de 381.000 euro, anul trecut, compania a ajuns la afaceri de 740.000 euro si un profit de numai 49.000 euro. Dupa primul semestru, Negoescu estimeaza ca in acest an Westfourth va realiza indicatori similari cu cei din 2012 si 2013, informeazaCapital.ro.

Renault isi innoieste gama pana in 2016. Planurile Renault prevad, pentru viitorul pe termen scurt, revitalizarea gamei prin lansarea unor modele noi, precum si diversificarea acesteia, la orizontul anului 2016. Renault spera sa (re)devina astfel al doilea constructor auto generalist din Europa. Ofensiva noutatilor a inceput cu a treia generatie Twingo, care dispune de o arhitectura schimbata radical, cu motorul amplasat in spate si cu un look cu trimitere la legendarul R5. Va urma, pe lista noutatilor, Renault Trafic, asteptat pentru la toamna. Cele mai asteptate noutati vor fi insa noile Megane si Scenic. De asemenea, este preconizat un inlocuitor pentru Laguna, actuala generatie fiind lansata in 2007. insa s-ar putea ca la viitoarea generatie, asteptata pentru 2016, sa se renunte la numele Laguna. De asemenea, inlocuitorul monovolumului Espace, anticipat de concept-car-ul Initiale Paris, face parte din planurile Renault. Nu in ultimul rand, Renault si-a anuntat deja intentia de a lansa o gama completa de modele crossover. Urmatoarea noutate in acest sens va fi, dupa toate probabilitatile, un model situat in gama deasupra lui Captur, scrie24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro