Sari direct la conținut

Business report: România, campioana Europei la scumpirea benzinei; Topul indemnizaţiilor pentru creşterea copilului: Bucureşti este primul, Teleorman este ultimul; Trei economii emergente, în pericol. Se repetă scenariul din 2013?

HotNews.ro
business, Foto: Hotnews
business, Foto: Hotnews

România, campioana Europei la scumpirea benzinei. De la începutul anului și până în prezent, benzina comercializată în România s-a scumpit cu 11%, de la 5,16 lei, cât costa în prima zi a anului, la 5,72 de lei, în data de 21 mai, conform datelor prezentate de Oil Bulletin, serviciul de monitorizare al carburanților al Eurostat. Cu această creștere a prețului benzinei, România este pe primul loc în Europa. xprimate în moneda europeană, preţurile au crescut în perioada analizată cu 11,8%, adică o creştere aproape dublă făţă de media europeană. Practic, dacă la 1 ianuarie 2018 un litru de benzină costa 1,1 euro, la începutul acestei săptămâni acelaşi sortiment avea un preţ de 1,24 euro, potrivit Capital.

Topul indemnizaţiilor pentru creşterea copilului: Bucureşti este primul, Teleorman este ultimul. În luna aprilie, părinţii din Ilfov au primit, în medie, indemnizaţii de creşterea copilului de circa 2.200 de lei, potrivit datelor Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, studiate de Economica.net. În Bucureşti s-au înregistrat cele mai mari indemnizaţii medii de creşterea copilului din ţară, peste 2.600 de lei per beneficiar. În contrast, în Teleorman s-au plătit cele mai mici indemnizaţii pentru părinţi din ţară: 1.400 de lei, în medie, per beneficiar. Media naţională a valorii indemnizaţiei de creşterea copilului, încasate de părinţi în aprilie, a fost de aproape 1.800 de lei, potrivit ANPIS, potrivit Economica.

Un nou „drum spre iad“ pregătit de inaugurare la Timişoara. Cum arată noua intersecţie marcată de municipalitate. Primăria Timişoara este pe punctual de a repeta istoria. Intersecţia străzilor Popa Şapcă şi Demetriade, modernizată în cadrul proiectului de extindere a pasajului Popa Şapcă şi a străzii cu acelaşi nume, a fost împânzită de marcaje, după modelul de la Jiul. „Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră aţi fost acolo din postura de conducători auto să vedeţi că e cu totul şi cu totul alta perspectiva conducătorului auto faţă de ceea ce se vede dintr-o dronă. Conducătorul auto chiar e ajutat. Noi analizăm toate aspectele şi facem intervenţii spre îmbunătăţire. Analizăm să vedem dacă se justifică toate acele trasee”, declara primarul Nicolae Robu, în toamnă, după viralizarea imaginilor, potrivit Adevarul.

Prețul caselor săsești din Ardeal, în creștere. ”În Gârbova au ajuns la 100.000 de euro”. Casele săseşti pot fi observate de la o poştă. Sunt bine îngrijite şi vopsite în culori vii. Pentru saşii plecaţi după 1990 în Germania, România este acasă. Unii au revenit de Rusalii în satul Gârbova, din Alba. Preţurile caselor au crescut la Gârbova de când s-au întors saşii. Ioan Nedelea, primar Gârbova: ”Undeva la 100.000 de euro se vinde un imobil în localitatea Gârbova. Casele săseşti care păstrează autenticitatea şi specificiul lor săsesc.”, potrivit Stirileprotv.

Cum arată A2, la km 17, după ce a fost reparată denivelarea de aproape jumătate de metru. Pericol pe Autostrada Soarelui, pe sensul de mers spre Bucureşti, unde două plăci de beton din şosea s-au ridicat ieri cu aproape o jumătate de metru. S-a întâmplat la kilometrul 17, iar drumarii au intervenit toată noaptea pentru a repara tronsonul cu probleme. Situaţia s-ar putea repeta oricând în altă parte, pentru că drumul de mare viteză este făcut din bucăţi pe aproape 26 de kilometri. Oficialii de la Drumuri au o explicaţie pentru probleme: plăcile de beton de pe Autostrada Soarelui s-au ridicat din cauza căldurii. Bucata Bucureşti-Fundulea a fost construită înainte de revoluţie dar a fost inaugurată în 2004. Şoseaua s-a stricat la scurt timp dar lucrările au tot fost amânate în ultimii trei ani. Oficialii de la drumuri promit că o vor asfalta la toamnă, potrivit Digi24.

Trei economii emergente, în pericol. Se repetă scenariul din 2013?Pieţele financiare internaţionale nu au uitat scenariul de groază din 2013, când Ben Bernanke, fostul şef al FED, sistemul american de bănci centrale, a anunţat că autoritatea financiară a SUA ar putea reduce achiziţiile de obligaţiuni în valoare de miliarde de dolari. Pieţele de capital au intrat în stare de şoc: cursurile obligaţiunilor s-au prăbuşit, randamentele împrumuturilor au explodat în sus. Afectate au fost mai ales economiile ţărilor emergente. Monedele lor naţionale s-au prăbuşit iar economiile lor au fost lovite de o retragere masivă a capitalului străin. Și acum se observă tendinţe similar, potrivit Capital.

Vinul aproape perfect a fost vândut cu 100.000 de euro. Este vorba de un vin aproape perfect, după cum au mărturisit specialiştii. Aceştia au deschis în 1994 sticla Vin Jaune, produsă de Anatoile Vercel, pentru a degusta băutura, care a primit nota 9,4 din 10. Dar chiar desfacerea dopului a fost un proces elaborat, fiindcă a fost nevoie de o oră pentru a-l scoate, de teamă că va fi deteriorat. La aceeaşi licitaţie, alte două sticle de vin, tot din lotul respectiv, s-au vândut cu aproape 150.000 de euro, potrivit Romania Libera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro