Sari direct la conținut

​Business report: România și paradoxul fiscal: campioană europeană la cheltuieli pentru mâncare și la coada clasamentului la banii investiți în pregătirea tinerilor; Cresc salariile la Metrorex și scad cele din domeniu IT

HotNews.ro
business, Foto: Colaj foto
business, Foto: Colaj foto

Românii sunt cei mai cheltuitori din Europa când vine vorba despre mâncare. Un raport al Eurostat arată că din totalul cheltuirilor unei gospodării, 26,4% se duc pe mâncare, în timp ce media europeană este de 11,1%. Din păcate, o bună parte din toate alimentele pe care le cumpără ajung la gunoi. După ce s-au înghesuit prin supermarketuri să-și umple coșurile de Crăciun și Anul Nou, românii au umplut saci întregi de gunoi cu mâncare stricată, devenind astfel campioni europeni la risipă alimentară.

Există, totuși, și locuri în care banii sunt cheltuiți mai cu folos. De pildă, primăria din Iași vine în ajutorul cetățenilor oferindu-le gratuit lopeţi pentru deszăpezire. Potrivit unui reprezentant al primăriei, au fost achiziționate, în două loturi, un număr de 10.000 de lopeţi care vor fi împărţite cetăţenilor, primele 7.000 de lopeţi fiind deja în depozitele SC Servicii Publice SA.

Rămânem tot la capitolul cheltuieli, unde aflăm că România a folosit doar 0,089% din banii europeni pentru tineri, adică de 90 de ori mai puțin decât a plătit. Inițiativa privind ocuparea forței de muncă este un proiect cu un buget de 8,8 miliarde de euro la care țara noastră a contribuit cu mai bine de 26 de milioane de euro. Rezultatul? România are o jumătate de milion de tineri care nu fac nimic și care trebuie sprijiniți. În prezent ne situăm pe locul trei la nivel european în ceea ce privește numărul de tineri care nu lucrează și nici nu urmează un program educațional sau de formare profesională.

De partea cealaltă, la capitolul angajări și salarii , Metrorex anunță că în 2019 se vor face angajări masive și se vor înregistra creșteri salariale cu până la 20% la metroul bucureștean. Șefii companiei estimează că anul acesta fondul de salarii va ajunge la 535,92 milioane lei, cu 36% mai mare ca anul trecut, când cheltuielile cu salariile s-au ridicat la circa 400 de milioane de lei. Totodată, călătoria cu metroul s-ar putea scumpi.

Nu la fel de norocoși sunt angajații din domeniul IT ale căror salarii ar putea scădea de anul acesta cu 10%, dacă Guvernul nu menţine şi anul viitor măsura „peticirii” lefurilor acestora, pe care a aplicat-o în 2018. Anul trecut, angajații din industria IT și cercetare-dezvoltare au fost afectaţi de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, în contextul în care ei erau scutiţi de plata impozitului pe venit.

Cu toate acestea, există și angajați mai norocoși. Salariaţii Carrefour din Franţa vor beneficia de o primă de 200 de euro în conformitate cu dorinţa exprimată în luna decembrie de preşedintele Emmanuel Macron, potrivit căruia angajatorii „care pot” ar trebui să îşi recompenseze salariaţii.

Dacă vorbim despre companii, subiectul zilei, cu siguranță, este legat de mutarea Nestle din România în Ungaria. De la aflarea veștii, AJOFM s-a autosesizat și a realizat o serie de controale la sediul companiei din Timișoara, unde, curând, se vor face concedieri în masă. Cu toate acestea, primarul Timișoarei rămâne optimist și îi încurajează pe angajați printr-un mesaj în care le spune că își vor găsi, cu siguranță, alte locuri de muncă, poate chiar mai bine plătite.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro