Sari direct la conținut

Business report: Rusia strange incet si sigur robinetul gazelor catre Europa; Din zece firme noi, una se naste doar pentru evaziune; Harta preturilor la energie electrica in Europa. Unde sta Romania

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Recesiune si in al treilea trimestru? Economia a inceput al treilea trimestru al anului cu stangul. Datele sectoriale din prima luna a acestui trimestru, respectiv iulie, sunt mai proaste decat cele din luna iunie. Economistii avertizeaza ca evolutia poate semnifica mentinerea economiei in zona recesiunii. Economia va ramane cel mai probabil si in al treilea trimestru al anului in recesiune, estimeaza economistii, dupa ce la finele saptamanii trecute Institutul National de Statistica a dat publicitatii indicii productiei industriale pentru luna iulie. Potrivit datelor, productia industriala in serie ajustata a scazut cu 0,1% fata de luna precedenta. Scaderea a fost de 0,7% in cazul industriei prelucratoare, fiind inregistrata o crestere de 8,4% in industria extractiva. Scaderi importante au fost inregistrate in cazul industriei alimentare (-7,8%), produselor textile (-4,2%), autovehicule (-1,9%), industria bunurilor folosinta indelungata (-4,4%) etc, anunta Romania Libera.

Rusia strange incet si sigur robinetul gazelorcatre Europa. Reducerea livrarilor de gaze rusesti catre mai multe tari europene reprezinta raspunsul Rusiei la noile sanctiuni impuse de Uniunea Europeana, potrivit unor surse apropiate situatiei, care sustin ca in viitorul apropiat tara noastra ar urma sa se confrunte cu o reducere de 25% a importurilor. Noile sanctiuni impuse de UE incepand de vineri vor afecta mai mult Uniunea decat Rusia, din punct de vedere economic, confom unor analisti, care spun ca rusii sunt obisnuiti cu neajunsurile, in timp ce europenii – nu. In opinia analistilor, Romania va avea de suferit pentru ca este perceputa de investitori ca o tara cu risc in crestere din cauza escaladarii conflictului ruso-ucrainean, iar acestia vor prefera sa isi plaseze banii in state din vestul Europei, noteaza Bursa.

Din zece firme noi, una se naste doar pentru evaziune. Circa 40% dintre firmele noi din 2014 au fost infiintate fie pentru evaziune fiscala, fie pentru a obtine niste finantari, spun patronatele. Nici investitorii straini nu mai sunt motivati sasi deschida businessuri in tara noastra. Dintre afacerile care s-au „nascut” anul acesta, aproximativ 10% sunt firme-suveica, infiintate pentru derularea evaziunii fiscale, iar 25- 30% sunt start-up-uri create de tineri pentru a beneficia de diferite programe, dupa care vor fi inchise, estimeaza Florin Pirvu, vicepresedinte al Consiliului National al IMM-urilor (CNIPMMR). De altfel, evaziunea este un fenomen care continua sa macine economia. Integral in EVZ.

Harta preturilor la energie electrica in Europa. Unde sta Romania. Cele mai mici preturi la energia electrica pentru populatie se inregistreaza in Bulgaria, iar cele mai mari in Irlanda, potrivit ultimei statistici a Comisiei Europene referitoare la pretul energiei electrice. Bulgarii cu un consum anual mai mic de 1000 KWh/an, categorie in care intra populatia, platesc cel mai mic pret la energie electrica la nivelul Uniunii Europene, adica 9,6 eurocenti kWh, pret cu toate taxele incluse. La cealalta extrema, europenii care platesc cel mai mare pret sunt irlandezii, tara in care se platesc 59 de eurocenti pe MWh. In ciuda cresterii preturilor din ultimii ani, generate in special de sistemul de subventionare a energiei obtinute din surse regenerabile, Romania ocupa locul secund in clasamentul european al celor mai mici preturi la energia electrica. Populatia plateste 11 eurocenti/MWh, potrivit Economica.net.

Ce spun bancile despre afisarea comisioanelor la ATM in suma absoluta. Cat costa si cine va plati. Patronatele bancare au notificat ANPC ca proiectul de ordin privind afisarea valorii comisioanelor la retragerile de numerar de la bancomate nu poate fi aplicat in forma prezentata, din cauza limitarilor tehnice ale sistemului de ATM-uri, fiind necesare schimbari majore, cu costuri foarte mari. Sefii bancilor sustin ca proiectul nu poate fi implementat in forma sa actuala, intrucat afisarea comisioanelor in valoare absoluta la bancomatele altor banci decat cele emitente ar necesita schimbari inclusiv la nivelul sistemelor MasterCard si Visa si ar presupune ca orice banca din sistem cu retea ATM sa poata vedea in timp real comisioanele tuturor celorlalte, scrie Gandul.

Scaderea TVA la paine, succes de proportii: Romania se pregateste de TVA de 9% pentru produsele alimentare. Scaderea TVA la paine a adus rezultate spectaculoase in ce priveste evaziunea fiscala in panificatie, unul dintre cele mai delicate domenii ale comertului din acest punct de vedere. Mai mult decat rezultatele, conteaza faptul ca Ministerul Finantelor este multumit de ele, potrivit unor surse din guvern, ceea ce deschide calea relaxarii fiscale si pentru celelalte tipuri de alimente. Surse guvernamentale au declarat pentru Economica.net ca „Ministerul Finantelor este multumit de rezultatul evaluarii scaderii TVA la paine”. Acest semnal ar putea reprezenta inceputul calculelor guvernului pentru scaderea TVA-ului si pentru alte categorii de alimente.

Trenul-SF Hyperion, „spaima CFR Calatori”, intra pe ruta Bucuresti-Brasov. Dupa concurenta neiertatoare aplicata companiei de stat CFR Calatori pe traseul spre litoral, trenul Hyperion al operatorului privat Softrans porneste, din 15 septembrie, spre munte. La trenul privat, biletul este mai ieftin si accesul la internet este gratuit. Incepand cu dimineata zilei de 15 septembrie, „trenul SF” Hyperion, sosit la Bucuresti Nord la ora 8.36 dinspre Craiova (de unde pleaca la ora 5.30), va pleca spre Brasov la ora 9.00 si va ajunge la ora 11.46. Ca si pe ruta Bucuresti-Constanta (frecventata de transportatorul privat intre 1 august si 13 septembrie), trenul Hyperion va avea internet gratuit, iar biletul va costa cu peste 40% mai putin decat la CFR Calatori, anunta Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro