Sari direct la conținut

Business report: Se schimba calculul accizelor in 2015: Se va ieftini benzina? Doua posibile scenarii; Student cu orice pret, facultatea putin conteaza. Ce sanse au pe piata muncii studentii la cele mai populare facultati din Romania; Anul infrastructurii ratate. Guvernul nu a reusit sa inaugureze niciun kilometru de autostrada

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Se schimbă calculul accizelor în 2015: Se va ieftini benzina? Două posibile scenarii. Cursul de schimb folosit pentru accize în 2014, de 4,7380 lei/euro, nu va mai fi aplicat anul viitor. Specialiştii în taxe arată că există două scenarii de calcul pentru 2015. În ambele, accizele ar trebui să scadă. Cursul de schimb la care se vor calcula accizele în 2015 va fi ales, conform Codului fiscal, dintre nivelul comunicat de Banca Centrală Europeană (BCE) la 1 octombrie 2014 şi cel care a fost comunicat la 1 octombrie 2013. Cursul va fi indexat cu rata anuală a inflaţiei. Continuarea in Capital.

Student cu orice preţ, facultatea puţin contează. Ce şanse au pe piaţa muncii studenţii la cele mai populare facultăţi din România. Mulţi dintre tinerii absolvenţii cu diplomă de bacalaureat nu iau în seamă semnalele trimise de piaţa muncii atunci când îşi aleg facultatea unde îşi vor petrece următorii ani, înainte să obţină un loc de muncă stabil şi să pună bazele unei cariere, spun specialiştii în resurse umane citaţi de Gândul. Unii dintre ei îşi doresc să fie studenţi cu orice preţ aşa că depun dosare şi dau examene de admitere la mai multe facultăţi, de multe ori fără legătură ca profil, doar pentru a se asigura că vor prinde un loc, alţii, din comoditate, intră pe porţile unităţilor de învăţământ doar cu dosarul sub braţ, fără a se gândi la viitorul lor loc de muncă, scrie Gandul.

Anul infrastructurii ratate. Guvernul nu a reușit în primele opt luni ale acestui an să inaugureze niciun kilometru de autostradă, iar cea mai mare campanie anunțată, aceea de elaborare a studiilor de fezabilitate, se prelungește de la o lună la alta. Dacă în construcția efectivă de autostrăzi ne-am obișnuit deja cu termene prelungite și amânări peste amânări, iată că același lucru se întâmplă și la lucrurile mai simple. În primăvara acestui an a fost lansată procedura de achiziție pentru elaborarea sau revizuirea a nu mai puțin de 17 studii de fezabilitate care însumează 1.725 de kilometri de autostradă. Primele 10 anunțuri au fost publicate în prima zi a lunii mai, firmele de consultanță având ca termen pentru depunerea ofertelor data de 17 iunie. Integral in Capital.

Drumul spre euro / Productivitatea muncii pe ora lucrată – de șase ori mai mică decât media UE. Eficiența activităților și politicile economice. România a revenit anul trecut exact la aceeași productivitate pe ora lucrată ca și în anul 2008, după ce a traversat un moment de minim în 2010. Datele Eurostat arată un nivel al productivității în țara noastră de doar 17,4% din media UE 28 și de numai 15% față de media Zonei Euro. Altfel spus, pentru a ajunge la productivitatea medie europeană ar trebui să ne majorăm productivitatea muncii cam de șase ori iar pentru a accesa în aceiași termeni Zona Euro de șapte ori. O analiza Curs de guvernare.

Guvernul a pus la punct planul de ocupare a tinerilor. Costă jumatate de miliard de euro, dar nu scade şomajul. Guvernul a pus la punct planul de ocupare a tinerilor, asumat pentru 2014 şi 2015. Antreprenoriat, subvenţii pentru angajatori, stagii de practică, ucenicie la locul de muncă, burse pentru elevi şi indemnizaţii în schimbul absolvirii şcolii pentru cei care au abandonat-o sunt soluţiile asumate de Executiv ca să scadă şomajul în rândul tinerilor. Niciun cuvânt despre crearea de locuri de muncă în cele 56 de pagini ale strategiei pentru următorii doi ani. Guvernul are la dispoziţie circa 433 de milioane de euro în 2014 şi 2015, din fonduri europene, ca să finanţeze măsurile asumate, noteaza Economica.net.

Afacerea cu investitii minime, in care obtii un profit de patru ori mai mare. „Am zis sa incerc si eu, sa vedem ce iese”. O afacere cu investitii minime, dar cu profit de 4 ori mai mare, este cultura unor plante medicinale extrem de cunoscute: cea de galbenele. Florile se culeg timp de 3 luni pe an si nu sunt deloc pretentioase. Cei care le cultiva au incheiat contracte cu strainii si vand cu 9 euro kilogramul, dar exporta si seminte. Galbenelele au mare cautare si in tara, atat in productia de ceaiuri, cat si de cosmetice. Continuarea pe StirileProTv.ro.

Ce viitor au acţiunile celor mai mari companii listate la bursă. Au făcut profit de un miliard de euro în S1. Profiturile celor mai mari companii ale ţării listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-au ridicat la 4,5 miliarde de lei, în primul semestru al acestui an. Aceleaşi 16 companii luate în calcul au avut afaceri de peste 27 de miliarde de lei. Analiştii estimează deja evoluţia viitoare a acţiunilor lor, potrivit Economica.net.

Beneficii pe cardul de salariu: De la reduceri și economii, la asigurare medicală gratuită. Până acum, numai posesorii de carduri de credit beneficiau de servicii suplimentare din partea băncilor. Pentru a atrage tot mai mulți clienți, băncile au transferat însă aceste avantaje și spre cardurile de salariu. În prezent, aproape toate beneficiile care în urmă cu un an sau doi se regăseau numai pe carduri de credit din categoria semi-premium, sunt în prezent disponibile pe multe carduri de salariu, aflam din EVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro