Business Report: Solutia IKEA de a face bani mai multi in Romania cu investitii minime. Ce fac suedezii cu al doilea magazin; Povara diplomei. Ai carte, ai parte de un refuz; Joaca grupul OMV de la egal la egal cu statul roman?
Povara diplomei. Ai carte, ai parte de un refuz. Merita sa faci studii post-universitare, sa acumulezi cat mai multe notiuni, sa iti treci un „PhD” in dreptul numelui? Uneori, o astfel de pregatire iti poate aduce dificultati in cautarea unui loc de munca. Paradoxal, a devenit mai greu sa iti gasesti un job atunci cand ai studii inalte. O diploma de masterat poate fi mai degraba o piedica decat un atu. Si asta pentru ca angajatorii se tem ca vei avea pretentii la un salariu mai mare sau ca te va recruta rapid alta firma si il vei lasa fara un om de baza tocmai cand avea mai mare nevoie. Fenomenul se petrece la scara mondiala si nimeni nu se mai preface ca nu il observa, scrieCapital.ro.
Acord interimar preconizat pentru gazul rusesc livrat Ucrainei. Viitoarele intelegeri intre gigantul rus Gazprom si compania ucraineana de stat Naftogaz trebuie sa excluda decizii unilaterale, potrivit Itar Tass. Viziunea comuna a Ucrainei si Rusiei pe tema securizarii aprovizionarii cu gaze este semnarea cu Gazprom a unor contracte care sa nu permita modificari unilaterale, arata un comunicat al Naftogaz, care subliniaza ca Ucraina si Comisia Europeana s-au inteles asupra necesitatii unui acord interimar cu Rusia pentru a trece cu bine iarna care va debuta in curand. Acest acord va contine garantii pentru Gazprom, astfel incat gigantul rus sa fie sigur ca isi recupereaza banii. Reuters relateaza ca Gunter Oettinger, comisarul pentru energie, va media discutiile de astazi dintre ministrii energiei Yuri Prodan si Alexander Novak. „Mai sunt detalii de pus la punct. Continuam discutiile pe baze bilaterale”, a spus Marlene Holzner, purtatorul de cuvant al comisarului Oettinger. Ea a precizat ca aceste discutii se concentreaza pe preturile si cantitatile necesare Ucrainei in aceasta iarna, anuntaBursa.ro.
Solutia IKEA de a face bani mai multi in Romania cu investitii minime. Ce fac suedezii cu al doilea magazin. Peste 3,2 milioane de romani s-au inghesuit in perioada septembrie 2013-august 2014 in unicul magazin IKEA din Romania. Au fost cu aproximativ 31.000 mai multi decat anul anterior si cu 500.000 peste vizitatorii inregistrati in 2008, la sarbatorirea unui an de la intrarea brandului suedez pe piata locala. Efectele afluxului de vizitatori s-au vazut si in vanzari, astfel ca, daca ne uitam la cifrele din 2008 incoace, reise un plus de aproximativ 30,8%. Potrivit datelor companiei, in anul de catalog IKEA 2014, retailerul a avut vanzari in valoare de 468.400.249 lei (in care sunt incluse vanzarile din magazin, serviciul de comenzi online si cele din departamentul IKEA FOOD), in timp ce in anul de catalog 2008 (1 septembrie 2007-31 august 2008) vanzarile au totalizat 99,4 milioane de euro, adica in jur de 357,8 milioane de lei (vanzarile nu includeau atunci rezultatele restaurantului IKEA), informeazaEconomica.net.
Joaca grupul OMV de la egal la egal cu statul roman? Dupa ce a raportat un profit in scadere cu 42%, pe primul semestru al acestui an (comparativ cu anul trecut), grupul OMV Petrom anunta si o reducere a productiei de petrol si gaze cu 2,1%, in trimestrul III, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Daca reducerea drastica a profitului a fost pusa pe seama masurilor luate de guvern in ceea ce priveste suprataxarea, precum si a investitiilor majore in care este implicata compania, in schimb despre reducerea productiei nu ni se spune nimic. A scazut capacitatea zacamintelor, a fost supraoferta in piata, a crescut eficienta consumatorilor, sau …este o consecinta a politicilor de viitor ale companiei? Integral peEnergy-Center.ro.
Interviu – Dacian Ciolos: Ceea ce s-a intamplat la nivel politic a intarziat consistenta prezentei Romaniei in deciziile importante ale UE / MCV va disparea cand reforma pe Justitie va fi ireversibila / Absorbtia fondurilor: e greu sa recuperezi cand incepi cu stangul. Comisarul european Dacian Ciolos isi termina, in 31 octombrie, mandatul de cinci ani in executivul de la Bruxelles. Oficialul european vorbeste, in interviul de bilant acordat cursdeguvernare.ro, despre credibilitatea Romaniei la Bruxelles, esecurile tarii noastre vazute din capitala Uniunii Europene, dar si despre acuzatia de traseism politic, implicare in dosarul ICA si planurile sale de viitor, anuntaCursdeguvernare.ro.
Un business de familie sanatos, in orasul fara someri. In orasul cu cel mai mic somaj din Romania, – dupa cum sustin autoritatile locale -, nu doar strainii ofera locuri de munca. Exista si companii autohtone cu traditie in municipiul Sebes care au sute de angajati. Un exemplu, in acest sens, este Alpin 57 Lux, companie detinuta de sotii Ioan si Paraschiva Istrate, care in acest an a sarbatorit 20 de ani de la infiintare. Nascut si crescut intr-o familie de sibieni cu spirit antreprenorial, Ioan Istrate a inceput afacerea cu inghetata in anul 1993. „Am pornit de la <>. In 1993, cu o masina de inghetata, iar in anul urmator, am infiintat firma Alpin 57 Lux, iar din anul 1996 am fost printre premiantii judetului Alba. In decursul anilor, am strans peste 150 de recunoasteri si premii”, povesteste omul de afaceri, informeazaCapital.ro.
Ford Mondeo a ajuns si in Europa. A patra generatie Mondeo s-a numarat printre noutatile expuse in standul Ford, la editia din acest an a Salonului de la Paris. Versiunea europeana vine destul de tarziu – la doi ani dupa aparitia celei americane, care se comercializeaza sub denumirea Fusion. La prima vedere, noul Mondeo nu surprinde in mod deosebit, nici ca dotari si nici ca aspect. Partea frontala este dominata de farurile cu LED si calandrul cromat de dimensiuni mari si in deja cunoscutul stil Aston Martin. Spatele pastreaza intr-o oarecare masura stilul precedentei generatii, insa este mai dinamic si mai robust. In general caroseria noii generatii este mai impozanta. Mondeo va fi disponibil in continuare in versiunile constructive cu 4 sau 5 usi si break, scrie24auto.ro.