Sari direct la conținut

Business Report: Statul da drumul la robinetul despagubirilor de la ANRP: alti 256 mil. lei platiti in august; Un nou tip de concediu pentru angajatii romani. Legea intra in vigoare maine; Legea care va scapa marile orase de ruine

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Statul da drumul la robinetul despagubirilor de la ANRP: alti 256 mil. lei platiti in august. Statul a platit, la inceputul acestei luni, 256 de milioane de lei despagubiri pentru drepturi litgioase castigate in instanta, pentru proprietati confiscate de regimul comunist. Dosarele despre care vorbim sunt foarte cunoscute si au intrat inclusiv in vizorul DNA si al Corpului de Control al Premierului. Platile vin in contextul in care apar tot mai multe avertismente cu privire la trecerea pragului deficitului bugetar. De altfel, cheltuielile suplimentare cu plata garzilor medicilor au fost amanate cu o luna, respectiv 1 octombrie, tocmai din lipsa de resurse. Aceste plati care incarca datoriile statului, vin in contextul in care deficitul bugetar risca sa depaseasca pragul de 3% din PIB, iar multe masuri nu au fost aplicate sau au fost amanate din lipsa de bani. Un exemplu este plata garzilor suplimentare efectuate de medici care se va plati nu mai devreme de 1 octombrie, tocmai din lipsa de resurse. Orice cheltuiala pune presiune puternica pe deficit. De altfel, prioritizarea cheltuielilor este esentiala, spun specialistii, scrieCapital.ro.

Un nou tip de concediu pentru angajatii romani. Legea intra in vigoare maine. Incepand din data de 12 august, angajatorii romani vir fi obligati sa acorde un nou concediu salariatilor. Se numeste concediu de acomodare, are o durata de un an, este platit, si se acorda celor care vor sa infieze un copil. Vineri, 12 august intra in vigoare Legea nr. 57/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei. Una dintre cele mai importante prevederi ale noii legi este aparitia asa numitului concediu de acomodare, de un an de zile, care va fi acordat celor care doresc sa infieze un copil. De retinut ca de acest concediu se poate acorda nu doar salariatilor, ci tuturor celor care realizeaza venituri impozabile, anuntaEconomica.net.

Speranta de viata, cu aproape 6 ani sub media europeana. Si o evolutie in ultimii 35 de ani. Speranta de viata la nastere in Romania a ajuns la 75 de ani, potrivit datelor comunicate de Eurostat la inceputul acestei luni si valabile pentru anul 2014. Cu toate acestea, ea ramane cu aproape sase ani sub media Uniunii Europene si este chiar ceva mai mica fata de cea consemnata intr-un stat vecin care nu face parte din UE, Serbia. Surorile noastre latine (Spania, Italia si Franta) se afla pe podium ca speranta de viata la nivelul UE, ceea ce ar trebui sa ne puna pe ganduri in privinta posibilitatilor de a urca ceva mai sus si mai repede in ierarhia europeana a duratei de existenta, in masura in care vom avea vointa de a imbunatati radical performanta sistemului de sanatate. Semnificativ este si faptul ca evitam unul dintre ultimele trei locuri la nivelul sperantei de viata la nastere, pentru a ne duce apoi pe penultimul loc atunci cand se cuantifica speranta de viata la 65 de ani, dupa eterna lanterna rosie a UE, Bulgaria. De retinut si faptul ca am urcat chiar pe locul cinci din coada, inaintea Ungariei, la speranta de viata a barbatilor de varsta a treia, informeazaCursdeguvernare.ro.

Primele imagini teaser cu viitorul Hyundai i30. Hyundai va expune noua generatie i30 in cadrul Salonului Auto de la Paris, eveniment care isi va deschide portile la finalul lunii septemebrie. Pentru a trezi putin interesul fanilor, oficialii producatorului asiatic au publicat cateva imagini teaser cu viitorul i30. Noua generatie a modelului Hyundai va sosi cu o evolutie de design a actualei filozofii, look-ul urmand sa fie concentrat in linii fluide si suprafete frumos conturate. Totodata, oficialii Hyundai spun ca viitorul i30 va integra si o noua grila frontala. Noua generatie Hyundai i30 promite o multime de sisteme de asistare a soferului, gadgeturi de ultima ora, dar si motoare pentru toate gusturile. Exista zvonuri care anunta si lansarea versiunii N. Aceasta din urma va folosi un motor turbo de 2,0 litri care sa produca undeva in jurul a 260 CP si 310 Nm, scrieAuto-Bild.ro.

Legea care va scapa marile orase de ruine. Guvernul vrea sa cumpere cladirile istorice neutilizate si avariate de la proprietarii care nu le consolideaza, urmand sa le reabiliteze cu bani de la bugetul de stat, potrivit Strategiei Nationale a Locurii, pusa recent in dezbatere publica. Propunerea vine la scurt timp dupa ce presedintele Klaus Iohannis a semnat un decret de promulgare a unei legi care modifica si completeaza celebra lege a fatadelor, aflata in vigoare din 2011, dar care pana acum nu a produs efectele asteptate. Potrivit noii legi a fatadelor, primariile au obligatia sa intocmeasca liste cu proprietarii de cladiri ale caror fatade este necesar sa fie reabilitate si sa ii notifice in vederea realizarii lucrarilor necesare. Abia anul trecut, Primaria Capitalei a inventariat un calup de cladiri, in numar de 1.132, si si-a propus sa notifice circa 4.525 de proprietari. Este vorba, in principal, de centrul istoric al orasului, imobile amplasate pe Bd. Lascar Catargiu, Calea Victoriei, Bd. Carol – Bd. Pache Protopopescu, Bd. Magheru – Bd. N. Balceascu – Bd. I. C. Bratianu, Bd. Regina Elisabeta – Bd. M. Kogalniceanu. Conform legii, odata notificati, proprietarii au obligatia sa isi renoveze proprietatile in maxim un an, anuntaCapital.ro.

11 sporuri, indemnizatie de conducere si de pensionare, ajutoare consistente, oferite salariatilor CFR Calatori.Economica.netcontinua sa publice sporurile pe care le primesc salariatii de la stat. Astazi va spunem care sunt avantajele angajarii la CFR Calatori, companie nationala care functioneaza sub autoritatea Ministerului Transporturilor: 11 sporuri se acorda la CFR Calatori. Pe trei dintre ele le primesc majoritatea angajatilor companiei: sporul pentru ore festive, sporul pentru conditii grele de munca feroviara, si cel pentru munca in timpul noptii. 471 de sefi primesc indemnizatii de conducere, de pana la 50% din salariul de baza. Salariatii care au contracte individuale de munca pe perioada nedeterminata au dreptul la calatorii gratuite in interes personal si de serviciu la clasa a II-a, cu trenuri Regio si InterRegio. Compania sustine si premiaza angajatii care se casatoresc si devin parinti, si acorda indemnizatii la pensionarea angajatilor sai.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro