Business Report: Supra-acciza la benzina gaureste bugetul lui Voinea; Un mare producator auto cauta sa faca in Romania o fabrica de 300.000 de masini pe an; Banii-gheata ai bogatasilor au inundat pietele de lux. Vanzarile de tablouri, bijuterii si masini scumpe ating cote maxime
Fondul Proprietatea a rascumparat actiuni proprii in valoare de 9,7 milioane lei. Fondul Proprietatea a rascumparat saptamana trecuta 11.468.300 actiuni proprii, valoarea totala a tranzactiilor ridicandu-se la 9,731 milioane lei, conform unei notificari remise luni Bursei de Valori Bucuresti. De la inceputul programului de rascumparare, FP a achizitionat 236.382.700 actiuni proprii, in valoare de 191,492 milioane lei si mai are de rascumparat 16.475.356 actiuni. Programul de rascumparare a actiunilor proprii a fost aprobat de actionari pe 25 aprilie 2012, insa a demarat abia in aprilie 2013, cand hotararea AGEA a fost publicata in Monitorul Oficial. Programul de rascumparare actiuni proprii se desfasoara pe o perioada de 18 luni, la preturi cuprinse intre 0,2 lei si 1,5 lei, scrieCapital.ro.
Producatorii de energie curata se plang ca-i paste insolventa. Producatorii de energie curata (din vant, soare, apa si biomasa) se plang ca ii paste insolventa in acest an, dupa ce autoritatile au micsorat cota obligatorie de certificate verzi – sistem prin care este subventionat acest tip de electricitate. Ciprian Glodeanu, presedintele asociatiei RPIA din industria fotovoltaica, ne-a declarat: „Estimez ca la finele anului vom vedea primele insolvente in randul micilor producatori de energie verde. Dupa reducerea cotei obligatorii de la 14% in 2013 la 11,1% din consum in acest an, am calculat ca vom avea un excedent de minim circa 5 milioane de certificate verzi, in functie de cum evolueaza consumul si puterea instalata in domeniul regenerabilelor. Nu exista cerere pentru aceste certificate pentru ca vor fi emise mai multe decat este necesar pentru acoperirea cotei obligatorii. Un certificat verde este valabil un an”, anuntaBursa.ro.
Un mare producator auto cauta sa faca in Romania o fabrica de 300.000 de masini pe an. Potentialul investitor are nevoie de un teren de 40 de hectare pentru a contrui o unitate de productie cu 300.000 de autmobile anual. Discutiile cu autoritatile sunt conduse de firma de consultanta Roland Berger. Un concern auto de anvergura mondiala a insarcinat o firma de consultanta sa-i gaseasca un teren de 40 de hectare in Romania pentru o fabrica greenfield cu o capacitate de 300.000 de unitati pe an, potrivit unor documente. La o asemenea capacitate de productie, este de presupus ca potentialul investitor este unul din marele grupuri auto ale lumii. Informatia a fost dezvaluita de fostul secretar de stat din Ministerul Economiei, Adrian Volintiru, in prezent director la compania Upetrom 1 Mai, informeazaEconomica.net.
Retailerii IT, in goana dupa banii de vacanta ai romanilor. Principalii retailerii de electronice si electrocasnice din tara noastra au derulat recent mai multe campanii, atat online cat si in magazine, tinta acestora fi ind o parte din banii de vacanta pusi deoparte de romani. Dupa campania e-Romaneste , derulata pe 9 si 10 iunie, la care au participat 15 dintre cele mai mari magazine online din Romania, Domo si eMAG au organizat campanii separate de reduceri denumite „Pink Monday”, „Pink Days”, respectiv „Revolutia Preturilor”. Motivul pentru care retailerii au ales sa demareze campanii de reduceri, cu care de altfel romanii erau obisnuiti in ultima parte a anului, are legatura cu scaderea vanzarilor in aceasta perioada, dar totodata retaileri au incercat sa ii determine pe romani sa cheltuiasca o parte din banii alocati vacantei pe electronice si electrocasnice, scrieEVZ.
Banii-gheata ai bogatasilor au inundat pietele de lux.Vanzarile de tablouri, bijuterii, masini scumpe si titluri financiare ating cote maxime. In timp ce creditarea bancara scade, vanzarile de bijuterii, tablouri, obiecte de arta, masini luxoase, dar si constructiile de locuinte si subscrierile de titluri financiare ating cote nemaiintalnite. Banii tinuti la saltea incep sa iasa la lumina, explica economistii. Un fenomen care n-a mai fost intalnit decat in anii de boom dinaintea crizei din 2008 are loc acum pe pietele financiare si de lux: investitorii au incins un iures al cumparaturilor, inghesuindu-se sa achizitioneze tot ce se ofera, cu preturi maxime, de la masini de lux, tablouri si bijuterii, la actiuni si titluri de stat sau unitati de fond. Asta in timp ce creditele bancare scad. Casele de licitatii cu obiecte de arta si articole de lux anunta record dupa record, atat la volumul tranzactiilor, cat si la preturile obtinute de vanzator, anuntaAdevarul.
Supra-acciza la benzina gaureste bugetul lui Voinea. Gandita de Liviu Voinea ca o sursa suplimentara de venit, taxa de 7 centi/litru de carburant i-a dat peste cap calculele ministrului pentru buget: in loc de plus 50 mil. euro/luna, statul a incasat -11 mil. euro. In toamna anului trecut, „Tom Bugetel”, porecla „faurita” pe holurile BNR, – institutie la care va ajunge, de altfel, din octombrie Liviu Voinea, pe post de viceguvernator, ne anunta ca pentru a avea autostrazi si drumuri moderne e necesara introducerea unei taxe de 7 eurocenti pe litru de carburant, adica 41 de bani/litru. Conform calculelor facute de Voinea & Co, supra-acciza trebuia sa aduca suplimentar la buget incasari de aproape 500 mil. euro/an, luand in calcul un consum anual de 6-7 mld. litri. Doar ca planurile facute acasa difera ce cele din targ, astfel ca s-a ajuns ca in prima luna de aplicare a taxei (1 aprilie – data de aplicare, n.r), incasarile din acciza in loc sa fie mai mari cu 50 mil. euro au fost mai mici cu 11 mil. euro decat cele din luna anterioara, conform calculelor realizate de Uniunea Transportatorilor Rutieri, in baza datelor comunicate de INS, informeazaCapital.ro.
Android la bordul automobilelor, prin Open Automotive Alliance. Open Automotive Alliance (OAA) a fost constituita la inceputul anului 2014, de catre companii din domeniile tehnologie si auto. Obiectivul consta in asigurarea unor forme atractive si sigure de integrare a dispozitivelor cu Android in automobil. Android este un sistem de operare cu raspandire larga la nivel mondial, utilizat pentru dispozitive mobile precum smartphone-uri, netbook-uri si tablete. Membrii fondatori Open Automotive Alliance sunt concernul din domeniul internetului Google, o serie de companii auto si producatorul de cipuri Nvidia. Platforma comuna are scopul de a concepe posibilitati sigure si intuitive de utilizare a tehnologiilor mobile si a serviciilor on-line pe baza de Android, la bordul automobilelor, scrie24auto.ro.